Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος - Free Sunday
Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Δυναμικές γυναικείες φωνές και άγνωστες πραγματικές ιστορίες

Ο μπλε κλήρος (Οκτώβριος, μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη): Η σκοτεινή, ατμοσφαιρική ιστορία μιας γυναίκας η οποία θέλει απεγνωσμένα να γίνει μητέρα σε μια κοινωνία που έχει μετατρέψει τη μητρότητα σε προνόμιο για λίγες. Η Sophie Macintosh, που υπήρξε υποψήφια για το Man Booker Prize 2018, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με ένα συνταρακτικό φεμινιστικό μυθιστόρημα, άμεσα συνδεδεμένο με τη σημερινή δυστοπική πραγματικότητα.

Καμένη Ζάχαρη (Οκτώβριος, μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ): Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Avni Doshi, με το οποίο έφτασε στη βραχεία λίστα των βραβείων Man Booker 2020, βάζει στο μικροσκόπιο μια τοξική σχέση μάνας και κόρης και φωτίζει τις πιο μύχιες πτυχές μιας από τις πιο θεμελιώδεις σχέσεις στη ζωή μας.

Το μυστικό φαρμακείο (Νοέμβριος, μτφρ. Βάσια Τζανακάρη): Στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, μια φαρμακοποιός προμηθεύει μυστικά δηλητήρια σε γυναίκες οι οποίες θέλουν να εξοντώσουν τους άνδρες που τις κακοποίησαν. Μια ανατρεπτική ιστορία από την πρωτοεμφανιζόμενη Sarah Penner για τις γυναίκες που επαναστατούν ενάντια στον ανδρικό κόσμο, την καταστροφική δύναμη της εκδίκησης και το σιωπηλό δίκτυο αλληλοβοήθειας μεταξύ των γυναικών, το οποίο έγινε διεθνές best seller αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Το βιβλίο θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από τη Fox.

Ξενοδοχείο Metropol (Δεκέμβριος, μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου): Ο βραβευμένος Γερμανός συγγραφέας Eugen Ruge μας συστήνει μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της σοβιετικής ιστορίας, βασισμένη σε πραγματικά έγγραφα που βρέθηκαν στα αρχεία της Ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας, στην οποία ανήκε η γιαγιά του. Η στενή προσωπική σχέση του συγγραφέα με την ιστορία διαμορφώνει ένα δυνατό, ρεαλιστικό μυθιστόρημα, ενώ ο ίδιος φροντίζει στον επίλογο να καταγράψει ποια σημεία είναι πραγματικά και ποια προϊόν μυθοπλασίας.

Σκοτεινές ιστορίες με απρόσμενο τέλος

Mexican Gothic (Οκτώβριος, μτφρ. Έφη Τσιρώνη): Το πολυαναμενόμενο best seller της Silvia Moreno-Garcia είναι μια προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Η Moreno-Garcia, της οποίας η γραφή προσομοιάζει με το στιλ των Daphne du Maurier και Guillermo del Toro, πειραματίζεται με τη φόρμα των gothic θρίλερ χτίζοντας μια στοιχειωτική αφήγηση γύρω από τους αινιγματικούς χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. Το μυθιστόρημα μετρά ήδη εκατομμύρια πωλήσεων σε όλο τον κόσμο και έχει τιμηθεί με το βραβείο Nebula (best novel 2020), ενώ θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από το Hulu.

Φλεγόμενα κορίτσια (Νοέμβριος, μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου): To νέο θρίλερ της C.J. Tudor διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή αγγλική πόλη με πρωταγωνιστές τον ιερέα Τζακ και την έφηβη κόρη του. Μια συναρπαστική αφήγηση πλούσια σε στιγμές αγωνίας, ένοχα μυστικά αλλά και καλοδουλεμένη πλοκή, χιούμορ και ανατροπές.

Χιονοστιβάδα (Νοέμβριος, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης): Ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές και σασπένς από τη μετρ του είδους Ruth Ware, το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα πολυτελές σαλέ, όπου μια ομάδα στελεχών, που συνεχώς μικραίνει σε αριθμό, αποφασίζει για το μέλλον της εταιρείας τους εν μέσω μιας απροσδόκητης χιονοστιβάδας.

Ηρωίδες που επηρέασαν τον ρου της Ιστορίας

 Ο κώδικας του ρόδου (Δεκέμβριος, μτφρ. Γωγώ Αρβανίτη): H Kate Quinn, βραβευμένη συγγραφέας των βιβλίων Η κυνηγός του Χίτλερ και Το δίκτυο Alice μας αφηγείται μια ακόμα ανείπωτη ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με ηρωίδες τρεις δυναμικές γυναίκες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σπάσουν τον κώδικα και να ανακαλύψουν τον προδότη. Ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα με ίντριγκα, σασπένς και συναρπαστική πλοκή που μας μιλάει για κατασκοπεία, συγκλονιστικά γεγονότα αλλά και φιλία, αγάπη και ανθρωπιά.

Πράκτορας Σόνυα. Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας [non-fiction] (Οκτώβριος, μτφρ. Γ.Ι. Μπαμπασάκης): Ο δημοσιογράφος των The Times και μετρ του κατασκοπικού ιστορικού βιβλίου Ben Macintyre, μετά τα best sellers «Ο κατάσκοπος και ο προδότης» και «Επιχείρηση κιμάς», επιστρέφει με την εκπληκτική πραγματική ιστορία της Ούρσουλας Κοτσίνσκι. Η Πράκτορας Σόνυα, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία, υπήρξε ερωμένη, μητέρα, στρατιώτης, κατάσκοπος και στο τέλος της ζωής της επιτυχημένη συγγραφέας. Το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική αναγνωστική πρόταση για όποιον θέλει να εντρυφήσει στην Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου, του Μεσοπολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, μέσα από τα πραγματικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή της σημαντικότερης ίσως κατασκόπου του 20ού αιώνα.

Κλασικές και καινούργιες ιστορίες από το σκοτεινό σύμπαν του «βασιλιά» Stephen King

Η ιστορία της Λίσι (Σεπτέμβριος, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος): Ίσως το πιο προσωπικό και δυνατό έργο του Stephen King έχει θέμα την πηγή της δημιουργικότητας, τους πειρασμούς της παράνοιας και τη μυστική γλώσσα της αγάπης. Το βιβλίο μεταφέρθηκε σε μίνι σειρά με σενάριο του Stephen King με πρωταγωνιστές τους Julian Moore και Clive Owen, σε σκηνοθεσία Pablo Larraín.

Αργότερα (Δεκέμβριος, μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου): O θρυλικός συγγραφέας Stephen King, σε μια από τις δυνατότερες στιγμές του, μας παρουσιάζει μια τρομακτική και συγκινητική ιστορία απώλειας της αθωότητας που δοκιμάζει τα όριά μας ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος. Με στοιχεία από το κλασικό πλέον μυθιστόρημά του «Το Αυτό», το «Αργότερα» είναι μια σκοτεινή και αλησμόνητη εξερεύνηση των μορφών και το προσώπων που μπορεί να πάρει το Κακό και του κατά πόσο είναι εφικτό να αντισταθούμε σε αυτό.

Επιστημονική φαντασία

Οι κεφαλές του Κέρβερου (Οκτώβριος, μτφρ. και εισαγωγή Μιχάλης Μακρόπουλος): Ένα πρώιμο δυστοπικό pulp μυθιστόρημα που γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τη συγγραφέα «μητέρα» της επιστημονικής φαντασίας, την Gertrude Barrows Bennett με το ψευδώνυμο Francis Stevens, με τα παρελθόντα οράματα της συγγραφέα να αποδεικνύονται προφητικά στη σημερινή πραγματικότητα. 102 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση και 97 χρόνια πριν από την εποχή στην οποία αναφέρεται (2118) «Οι κεφαλές του Κέρβερου» είναι ένα ευφυέστατο βιβλίο που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη δυστοπία, το μυστήριο και την αγωνία. Ένα κλασικό πλέον λογοτεχνικό έργο όπου η θέση της γυναίκας, η εκπαίδευση, η έλλειψη δημοκρατίας, η τυφλή υποταγή, η υπεροχή των εξωτερικών χαρακτηριστικών και πολλά άλλα απολύτως διαχρονικά ζητήματα παρουσιάζονται μέσα από τη δράση των τριών εξαιρετικών λογοτεχνικών ηρώων, ενώ είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που μίλησαν για τηλεμεταφορά στον χρόνο και παράλληλη ύπαρξη σε διαφορετικούς χωροχρόνους.

Νέες και κλασικές ελληνικές φωνές

Ο χορός του Χάντινγκτον (Νοέμβριος): Το δεύτερο μυθιστόρημα του Μιχάλη Πατένταλη μετά το «Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ;» είναι ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στο Παρίσι και το Λονδίνο, μέσα από τη ζωή του Ρενέ Κομνίν, του λογοτεχνικού ήρωα ο οποίος προσβάλλεται από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ακούσιες αργές κινήσεις των μελών του σώματος που θυμίζουν χορευτικές κινήσεις.

Άννα, το όνομά της (Νοέμβριος): Το νέο μυθιστόρημα της καταξιωμένης συγγραφέως και μεταφράστριας Κώστιας Κοντολέων μας μεταφέρει στη Λήμνο της δεκαετίας του ’30, φωτίζοντας τα γεγονότα και τις συνέπειες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που στιγμάτισε τη μοίρα πολλών ανθρώπων, καθορίζοντας τη μετέπειτα ζωή τους. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, μέσα από την οποία χαρτογραφείται ολόκληρος ο κόσμος και η κοινωνία του νησιού.

Αληθινές ιστορίες που εμπνέουν

Ραντεβού στου Φλόκα. Η ιστορία των γνωστών ζαχαροπλαστείων (Σεπτέμβριος): Η Μαρία Βάρβογλη καταγράφει την ιστορία της αλματώδους και εντυπωσιακής ανάπτυξης των επιχειρήσεων Φλόκα, η οποία στηρίχθηκε στην εισαγωγή στην Ελλάδα εδεσμάτων και γλυκών από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αλλά και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο των τριών γιων του Αθανάσιου Φλόκα.

Το μονοπάτι του αλατιού (Σεπτέμβριος, μτφρ. Γωγώ Αρβανίτη): Η εκπληκτική αφήγηση της Raynor Winn για δύο ανθρώπους που ανέσυραν τους εαυτούς τους από τα βάθη της απελπισίας, διέσχισαν ορισµένα από τα πλέον δραµατικά τοπία της Αγγλίας αναζητώντας λύση στα προβλήµατά τους και επανανακάλυψαν στην πορεία τους εαυτούς τους. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 19 γλώσσες, ήταν υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το Costa Book Award και έχει πωλήσεις άνω του µισού εκατοµµυρίου αντιτύπων παγκοσµίως.

Σημαντικοί άνθρωποι της διανόησης αναλύουν διαχρονικά και σύγχρονα ζητήματα

Συμμαχίες και ρήξεις. Από τη Μέση Ανατολή ως τις ευρωπαϊκές συνοικίες (Σεπτέμβριος, μτφρ. Αριστέα Κομνηνέλλη): Η μελέτη του Γάλλου φιλέλληνα καθηγητή Gilles Kepel αποτελεί συνέχεια του βιβλίου του «Έξοδος από το χάος». Εξετάζεται ο χώρος της Μεσογείου –της Ανατολικής κυρίως– και της Μέσης Ανατολής ως συνέχεια της μακράς φάσης αποσταθεροποίησης και εντάσεων στην περιοχή. Η εξιστόρηση και ανάλυση των γεγονότων εστιάζει στην τελευταία χρονιά, το 2020, και στις τελευταίες εξελίξεις κατά τις οποίες αλλάζουν ριζικά οι συμμαχίες και τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Μικρά βήματα για μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας

Ευτυχισμένοι ό,τι κι αν συμβεί (Οκτώβριος, μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου): Με μια φόρμουλα 5 βημάτων, ο ψυχοθεραπευτής Tal Ben-Shahar εστιάζει στα βήματα προς την ευτυχία οπλίζοντας τον αναγνώστη με στρατηγικές διαχείρισης των συναισθημάτων του, τρόπους φροντίδας του σώματός του, καλλιέργειας των σχέσεών του και δείχνοντάς του τρόπους να διατηρήσει τη διανοητική του φιλομάθεια και να συνεχίσει να ζει ενσυνείδητα, ακόμα και όταν φαίνεται ότι όλα πάνε στραβά. Το βιβλίο αναφέρεται και στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω COVID-19.

Όταν δεν ξέρεις από πού σου ήρθε. Βρες τη δύναμη να προχωρήσεις όταν όλα πάνε στραβά (Oκτώβριος, μτφρ. Δέσποινα Αλεξανδρή): Η Rachel Hollis, γνωστή ήδη από τα best seller βιβλία της «Κορίτσι ξύπνα!» και «Κορίτσι σταμάτα να ζητάς συγγνώμη», σε αυτό το βιβλίο μάς δείχνει πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα συγκλονιστικά και αναπάντεχα γεγονότα που φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή μας και στοχεύει να μιλήσει στην καρδιά μας και να μας δείξει πώς να ξεπεράσουμε φόβους και ανασφάλειες.

«Άκουσε! Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας» (Δεκέμβριος, μτφρ. Χριστόδουλος Λιθάρης): Από τον συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους», Dale Karnegie, ένα βιβλίο για το πώς να είμαστε ενεργοί ακροατές και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Φιλοζωία

Πήραμε (;) γάτα. Πώς είναι να ζεις στο ίδιο σπίτι με έναν τετράποδο έφηβο (Νοέμβριος): O Κυριάκος Αθανασιάδης, μετά το πολύ επιτυχημένο «Πήραμε σκύλο», επιστρέφει με έναν ακόμα εύχρηστο οδηγό για όσους έχουν ή επιθυμούν να αποκτήσουν μια γάτα για συντροφιά στο σπίτι τους. Το σκίτσα του βιβλίου επιμελήθηκε ο Χρήστος Παπανίκος.

Μεγάλες ιδέες για μικρούς αναγνώστες

Η μαμά μου είναι πειρατίνα (Οκτώβριος, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή) της Karine Surugue: Το παιδί φαντάζεται τη μαμά του πειρατίνα να παλεύει με γιγάντια καβούρια και να τα νικάει. Μια αλληγορία για τη μάχη με τον καρκίνο και πώς γίνεται αντιληπτή από το παιδί.

Ζωή στον Άρη (Οκτώβριος, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή): Ο Jon Agee, δημιουργός του βραβευμένου μας βιβλίου «Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου», επιστρέφει με ένα διασκεδαστικό βιβλίο στο οποίο ένας μικρός αστροναύτης αναρωτιέται εάν υπάρχει ζωή στον Άρη.

Ένα κουτί με πεταλούδες. Μια ιστορία για τα συναισθήματα (Οκτώβριος, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή) της Jo Rooks: Η Ρούμπι περιγράφει τα συναισθήματα στο ρομπότ της. Του λέει πως η αγάπη είναι σαν ένα κουτί με πεταλούδες. Ωστόσο, εξηγεί κι άλλα συναισθήματα όπως τη ζήλεια και τον θυμό. Είναι βιβλίο της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρείας και περιλαμβάνει στο τέλος ενημερωτικό σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Μπόγκι το ξωτικό (Οκτώβριος, μτφρ. Αρσέν): Από τον δημιουργό της ξεκαρδιστικής σειράς του Μπόγκι, ένα γιορτινό βιβλίο που περιγράφει τις περιπέτειες του αχόρταγου παγκ καθώς περιμένει τα χριστουγεννιάτικα δώρα του.

Η δύναμη του ενός. Κάθε πράξη καλοσύνης μετράει (Νοέμβριος, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή): Μια τρυφερή ιστορία φιλίας και καλοσύνης από την Trudi Ludwig σε εικονογράφηση του Mike Curato («Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι»).