Πέντε ξεχωριστές βιογραφίες - Free Sunday
Πέντε ξεχωριστές βιογραφίες

Πέντε ξεχωριστές βιογραφίες

Λάκης Γαβαλάς, «Loaded», επιμέλεια: Μαρία Βόλλη, φωτογραφία εξωφύλλου: Στέφανος Σάμιος, εκδόσεις Άγκυρα

1 min

«Ήταν τέλη Νοεμβρίου όταν, ως έμβρυο, αποφάσισα να ζητήσω καταφύγιο στην κοιλιακή χώρα της Τζοβάνας Γαβαλά που με κράτησε με την καλύτερη φροντίδα εκεί για εννιά ολόκληρους μήνες… Την ευχαρίστησα για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες που έμαθα να λέω “μαμά” και να αγκαλιάζω… Με θήλασε επί δυόμισι χρόνια και αυτό αποτελεί για εμένα εφόδιο ακόμη και σήμερα, στα εβδομήντα μου… Στο διάβα μου είχα ως κινητήρια δύναμη άλλοτε φτερά και άλλοτε γρανάζια, μπαταρίες και γκάζι… Παραδόθηκα στην αγκαλιά του Μορφέα μόνο αφού πρώτα είχα ακουμπήσει στο αγαπημένο μου στρώμα… Ξύπνησα με τη σφυρίχτρα της ξεκούρασης, όταν αυτή κουράστηκε πλέον να με “φιλοξενεί”. Πέθανα μόνο από τα γέλια και έζησα για να ζω το σήμερα… Την ανάμνηση και το ενθύμιο τα έχει στα χέρια του ο θάνατος, ο οποίος έχει μείνει ακόμη εκτοπισμένος από

τη θετική μου ενέργεια… Θα γίνω βιβλίο γιατί έτσι μόνο μια ζωή μπορεί να στριμωχτεί σε ένα ράφι, γιατί έτσι μόνο καθένας μπορεί να σε ξεφυλλίσει, έτσι μόνο μπορεί να σε κάνει προσάναμμα για το τζάκι του, έτσι μόνο μπορεί να σε κάνει ευρύτερα γνωστό… Καλή ανάγνωση».

Από το οπισθόφυλλο. Το βιβλίο περιέχει φωτογραφικό υλικό.

Kate Kirkpatrick, «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή», μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη, εκδόσεις Μεταίχμιο

2 min

Μια πρωτοποριακή βιογραφία που αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές –ημερολόγια και επιστολές– για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόμα και σήμερα προκαλεί και µας εκπνέει. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαφαίνεται πόσο άδικη υπήρξε η κοινωνία της εποχής απέναντί της, προκαλώντας παράλληλα τους αναγνώστες τού σήμερα να σκεφτούν τις δικές τους προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές διανοούμενες του 20ού αιώνα. Ως σύμβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της μέσα από τις αντισυμβατικές σχέσεις της. Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα έμφυλα ζητήματα με το βιβλίο της, «Το δεύτερο φύλο». Παρά τις επιτυχίες της, όμως, αναρωτιόταν μήπως υποτιμούσε τον εαυτό της.

Αργυρώ Μαντόγλου, «Τρικυμίες παθών: Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ», εκδόσεις Κλειδάριθμος

3 min

Τον Ιούνιο του 1771, ένας νεαρός έμπορος αποπλέει µε τον βοηθό του από το λιμάνι της Σµύρνης µε προορισμό το κοσμοπολίτικο Άμστερνταμ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εμπορικού συνεταιρισµού. Είναι ο εικοσιτριάχρονος ∆ιαµαντής Κοραής, που πέρα από τις εµπορικές δραστηριότητες θέλει απελπισµένα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύµα του στη «φωτισµένη» Ευρώπη.

Ο ίδιος αργότερα θα πει: «Η νεότης µου εσαλεύετο από τρικυµίας παθών». Αυτά τα πάθη περιγράφονται σε τούτη τη µυθιστορηµατική βιογραφία –µια εν πολλοίς άγνωστη αλλά σηµαντική πτυχή της ζωής του Αδαµάντιου Κοραή–, η µεταµόρφωσή του από συνεσταλµένο Ανατολίτη σε γοητευτικό µποέµ κοσµοπολίτη, η έκθεσή του στις ριζοσπαστικές ιδέες λίγο πριν από το ξέσπασµα της Γαλλικής Επανάστασης, η επαφή του µε σπουδαίους διανοούµενους, το πάθος του για µάθηση και η µύησή του στην τέχνη, στον έρωτα και στις απολαύσεις, αλλά και ο σκοτεινός εαυτός του, που θα αποκαλυφθεί όταν φτάσει στα έγκατα της θλίψης και στα όρια των αντοχών του.

Οι «Τρικυµίες παθών» είναι ταυτόχρονα το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, αυτό µιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάµεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Mε τους δισταγµούς, την τόλµη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύµα – ιδιότητες που έµελλε να συµβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του µεγάλου ∆ασκάλου του Γένους.

Ιντζέμπελης Ελπιδοφόρος, «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής – Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής, εκδόσεις Παπαδόπουλος

4 min

Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε graphic novel. Ένα ταξίδι στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα: η απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά, η γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, η συνεισφορά του στην επιστήμη του αλλά και η ανάγκη του να προσφέρει στην Ελλάδα, που ποτέ δεν ξέχασε παρ’ όλες τις απογοητεύσεις που βίωνε ο τόπος του. Κι η αγάπη του για αυτόν τον οδηγούσε πάντα πίσω σε αυτή. Ο κομίστας Παναγιώτης Πανταζής, γνωστός στη μουσική σκηνή και ως Pan Pan, το ζωντανεύει με τη μοναδική του εικονογράφηση. Μία συναρπαστική ιστορία με υπέροχες εικόνες που εστιάζει στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ενώ παράλληλα αναδεικνύει σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Τομ Όλντφιλντ, Ματ Όλντφιλντ, «Οι απόλυτοι ήρωες του ποδοσφαίρου: Ζιντάν», μετάφραση: Έρρικα Πάλλη, εκδόσεις Ψυχογιός

5 min

Ο Γάλλος σούπερ σταρ ξεκίνησε από μικρό παιδί να παίζει στους δρόμους της Μασσαλίας, κατέκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Γαλλία, με ένα θρυλικό βολέ έδωσε στην ομάδα του το κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 και επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης ως προπονητής. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Από τη σειρά «Μικρή Πυξίδα για παιδιά και εφήβους».