«Το σχολειό μου και το χωριό μου»: Δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και έγγραφα για ένα χωριό 380 κατοίκων - Free Sunday
«Το σχολειό μου και το χωριό μου»: Δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και έγγραφα για ένα χωριό 380 κατοίκων

«Το σχολειό μου και το χωριό μου»: Δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και έγγραφα για ένα χωριό 380 κατοίκων

Ο Βάβδος είναι ένα μικρό χωριό της Χαλκιδικής, 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 380 κατοίκους.

Κι όμως για αυτό το χωριό, το χωριό του και το σχολείο στο οποίο φοίτησε στα μαθητικά του χρόνια, ο μηχανικός Χρήστος Σαραφ. Κουτσός αξιοποίησε το πολύ μεγάλο και πολυθεματικό προσωπικό του αρχείο και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο: Δημοτικό Σχολείο Βάβδου και Βάβδος Χαλκιδικής: «Το σχολειό μου και το χωριό μου» (...μνήμες από τη μαθητική ζωή …και ο Βάβδος από παλιά μέχρι σήμερα).

Το βιβλίο, το οποίο έχει σχεδόν 1.100 σελίδες και στο οποίο επεξεργάστηκε 25.000 φωτογραφίες και 1.100 έγγραφα, αναφέρεται στα μαθητικά χρόνια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βάβδου (μαθήματα, σχολικές δραστηριότητες, γιορτές, παιχνίδια κ.ά.) και γενικότερα στον μαθητή, όχι μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω, στην κοινωνική ζωή του χωριού, περιγράφοντας συγχρόνως την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των Βαβδινών, καθώς και την ιστορική και πολιτιστική πορεία του Βάβδου από παλιά μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά βέβαια τα στοιχεία τα συναντάμε περίπου ίδια σε όλα τα χωριά της Ελλάδας των δεκαετιών 1950, 1960 και 1970, αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους όπως αναφέρονται στο βιβλίο. Αλλάζουν μόνο τα πρόσωπα και οι τοποθεσίες.

Το βιβλίο (τετραχρωμία με σκληρό εξώφυλλο και βιβλιοδεσία αντοχής) απαριθμεί 1.088 σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό (1.245 φωτογραφίες), σχεδιαγράμματα, χάρτες κ.λπ., και περιέχει ένθετα 2 dvd (το 1o dvd με 13.123 φωτογραφίες & το 2o dvd ένα βίντεο [εξάωρο] με μαθητικά δρώμενα και διάφορες εκδηλώσεις, που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στον Βάβδο και στη Θεσσαλονίκη).

Η εκτύπωση του βιβλίου (σε 1.000 αντίτυπα) έγινε με την ευγενική χορηγία του Βαβδινού Νίκου Γ. Πολυζώη (Τεχνική Εταιρεία ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Ε., Ιωνία Θεσσαλονίκης) στο τυπογραφείο του Μιχάλη Τριανταφύλλου (MtPrint Τριανταφύλλου, Βυζάντιο, Θεσσαλονίκη).

Η τιμή πώλησης του βιβλίου (μαζί με τα 2 dvd) είναι 20 € και όλα τα έσοδα από την πώληση θα πάνε στο Κοινωνικό Ιατρείο του Βάβδου και στην Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης «Νικόλαος Γερμανός» – ο άνθρωπος ο οποίος ίδρυσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο προλογίζουν οι:

  • Δρ Βασίλης Πάππας (Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής)
  • Μιχάλης Θεμ. Καρτσιώτης (πρώην Εκπαιδευτικός και Επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»)
  • Μαρία Αθ. Ξεφτέρη (Ειδική Παιδίατρος και Πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου Βάβδου)
  • Νίκος Δ. Σαμαράς (Πρόεδρος της Ένωσης Βαβδινών Θεσσαλονίκης «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ»).

Τα σημεία διάθεσης-πώλησης του βιβλίου:

  • Βάβδος (Κοινωνικό Ιατρείο, στην Κοινότητα). Αρμόδιοι: Τάσος Σαχίνης (τηλ. 6972 254625) και Λένα Καρατζόγλου-Μαντζανάρη (τηλ. 23710 91210 & 6972 239709).
  • Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης, Γ. Παραλή 25, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 304701). Αρμόδιος: Νίκος Σαμαράς, Πρόεδρος της ΕΒΘ (τηλ. 6945 991191) [και στα χωριά του κάμπου της Καλαμαριάς].
  • Χρήστος Κουτσός, Θεσσαλονίκη (τηλ. 6944 682564).