5 Ασιάτες συγγραφείς - Free Sunday
5 Ασιάτες συγγραφείς

5 Ασιάτες συγγραφείς

Κιμ Μαν Τσουνγκ, «Το νεφελώδες όνειρο των εννέα», μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη, Εκδόσεις Λέμβος

1 min

Το ταξίδι ενός Βουδιστή μοναχού που θέτει το ερώτημα αν η ζωή που ονειρευόμαστε θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.
Ο ήρωας υποκύπτει στους πειρασμούς οκτώ νεράιδων. Η τιμωρία του είναι να μετενσαρκωθεί ως ένας κοινός άντρας. Στο ταξίδι του μέσα από αυτή τη νέα ζωή γεμάτη υλικά, πολεμικά και αισθησιακά κατορθώματα πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα, συναντά τις οκτώ νεράιδες με ανθρώπινη μορφή. Καθώς οι επιτυχίες του μεγαλώνουν, έρχεται όλο και πιο κοντά στο να κατανοήσει επιτέλους τις θεμελιώδεις αλήθειες της διδασκαλίας του Βούδα.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1687.

Καζούο Ισιγκούρο, «Η Κλάρα και ο ήλιος», μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία, από τη θέση της στο κατάστημα όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.
Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;

Χαν Γκανγκ, «Η χορτοφάγος», μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη, Εκδόσεις Καστανιώτη

3 min

Η Γιονγκ Χιε και ο σύζυγός της είναι δύο άνθρωποι του μέσου όρου. Εκείνος πηγαινοέρχεται δουλοπρεπώς στο γραφείο του, δεν διακατέχεται από καμία φιλοδοξία. Εκείνη δεν τη χαρακτηρίζει κανένα πάθος, είναι απλώς μια αφοσιωμένη νοικοκυρά. Η μονοτονία του γάμου τους ανατρέπεται όταν η Γιονγκ Χιε αποφασίζει μια μέρα να μην ξαναφάει κρέας. Δεν δίνει εξηγήσεις. «Είδα ένα όνειρο», αυτό λέει μονάχα. Πρόκειται για μια μικρή ένδειξη ανεξαρτησίας, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ακραία και να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια χώρα όπως η Νότια Κορέα. Και δεν φτάνει αυτό. Η παθητική αντίσταση της ΓιόνγκΧιε, μια διαδικασία ιδιότυπης μεταμόρφωσης, ξεπερνά κάθε όριο γκροτέσκου. Ποτέ δεν φορούσε με ευχαρίστηση σουτιέν, αλλά τώρα αρχίζει να το κάνει και δημοσίως. Επιπλέον, ονειρεύεται να ζήσει σαν φυτό. Σύσσωμη η οικογένεια θα στραφεί τελικά εναντίον της. Η βραβευμένη «Χορτοφάγος» είναι μια ιστορία καφκικής σύλληψης που αναπτύσσεται σε τρεις πράξεις. Ένα μυθιστόρημα σαγηνευτικό και αλλόκοτο, βίαιο και αισθησιακό, με το οποίο η Χαν Γκανγκ, από τις δημοφιλέστερες λογοτεχνικές φωνές της Άπω Ανατολής, διερευνά την επιθυμία και τη ντροπή, την καταπίεση και την εξουσία.

Χαρούκι Μουρακάμι, «Ο Κάφκα στην ακτή», μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Ψυχογιός

4 min

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας και για να αναζητήσει τη μητέρα του και την αδελφή του που έχουν εξαφανιστεί πριν από χρόνια.

Ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη στα παιδικά του χρόνια, αναζητά τον χαμένο εαυτό του. Η αναζήτησή του εν μέρει συμπληρώνει και εν μέρει εξηγεί τη φυγή του Κάφκα.

Καθώς οι δρόμοι τους έρχονται ολοένα και πιο κοντά, και γίνεται σταδιακά ξεκάθαρο το γιατί, ο Χαρούκι Μουρακάμι βυθίζει τους αναγνώστες του σ’ έναν κόσμο όπου οι γάτες μιλούν, τα ψάρια πέφτουν απ’ τον ουρανό και τα πνεύματα γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή να διαπράξουν φόνο.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες παγκοσμίως στην καλύτερη στιγμή του.

Γιουνγκ Τσανγκ, «Η παλλακίδα που δημιούργησε τη σύγχρονη Κίνα», μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου, Εκδόσεις Πατάκη

5 min

Η Τσισί (1835-1908) είναι η πιο σημαντική γυναίκα στην κινεζική ιστορία. Κυβέρνησε την Κίνα επί δεκαετίες και οδήγησε μια μεσαιωνική αυτοκρατορία στη νεότερη εποχή. Σε ηλικία δεκαέξι ετών επιλέχθηκε ως µία από τις πολλές παλλακίδες του Αυτοκράτορα. Όταν εκείνος πέθανε, το 1861, τον διαδέχθηκε στον θρόνο ο πεντάχρονος γιος τους. Η Τσισί αμέσως οργάνωσε και έφερε σε πέρας ένα πραξικόπημα ενάντιόν τους και κατάφερε να γίνει ο ουσιαστικός άρχοντας της Κίνας. Η κληρονόμος αυτοκράτειρα κυβέρνησε σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές και βρέθηκε αντιμέτωπη µε ένα πλήθος από µμείζονες εθνικές κρίσεις: τις επαναστάσεις των Ταϊπίνγκ και των Μπόξερ, τους πολέμους µε τη Γαλλία και µε την Ιαπωνία, αλλά και την εισβολή οκτώ συμμαχικών δυνάμεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γιουνγκ Τσανγκ δεν καταγράφει απλώς τον αγώνα της Τσισί στον στίβο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης ξεναγεί τον αναγνώστη στα άδυτα των μεγαλόπρεπων Θερινών Ανακτόρων της και του χαρεμιού της Απαγορευμένης Πόλης, όπου η Τσισί έζησε περιτριγυρισμένη από ευνούχους – έναν από τους οποίους ερωτεύτηκε, µε τραγικές συνέπειες. Ο κόσμος τον οποίο περιγράφει εδώ η Γιουνγκ Τσανγκ µε συναρπαστικές λεπτομέρειες μοιάζει σχεδόν απίστευτος, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο κράμα πολύ παλιών και πολύ ρηξικέλευθων στοιχείων.

Το βιβλίο βασίζεται σε αρχεία και στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα ως σήμερα, κυρίως κινεζικά, ιστορικά έγγραφα, όπως αυλικά αρχεία, επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία, ημερολόγια και μαρτυρίες, και δεν μπορεί παρά να φέρει επανάσταση στον τρόπο θεώρησης μιας κρίσιμης περιόδου της κινεζικής –και της παγκόσμιας– ιστορίας.