6 βιβλία για την υγεία - Free Sunday
6 βιβλία για την υγεία

6 βιβλία για την υγεία

Άννα Ψαθά, «Το εγχειρίδιο του καλού πόνου», Εκδόσεις Κέδρος

1 min

Μπορεί, αλήθεια, ο πόνος να είναι και καλός;

Έχει, άραγε, την ικανότητα μια χιουμοριστική ιστορία να ξεκλειδώσει τη θετική του πλευρά στην καθημερινότητά μας;

«Το εγχειρίδιο του καλού πόνου» είναι ένα παραμύθι για «μεγάλους». Στοχεύει με τρόπο απλό να φωτίσει εκείνες τις πτυχές του πόνου που έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να τις ανακαλύψουμε και να τις αποδεχτούμε. Μια περιπλάνηση παρατηρήσεων, σκέψεων και προσωπικών βιωμάτων, για να αναζητήσετε τη δική σας οπτική και να συμφιλιωθείτε με έννοιες όπως παρόν, παρελθόν, μέλλον, αιτία, πόνος, συναίσθημα, αλλαγή, ποιότητα.

Αντονέλα Τόσι, Κένεθ Μπιρ, Μαρία Πια Ντε Πάντοβα, «Διαχείριση επιπλοκών αισθητικών παρεμβάσεων – Αντιμετώπιση συχνών και πιο ασυνήθιστων προβλημάτων», επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης: Βασιλική Κεφαλά, Φανή Μπισκανάκη, μετάφραση: Ειρήνη Σπανάκη, Εκδόσεις Παπαζήση

2 min

Οι στρατηγικές ανανέωσης του δέρματος βασίζονται στις ουσιώδεις αρχές της κυτταρικής προστασίας, του κυτταρικού μεταβολισμού, της στόχευσης χρωμοφόρων, της κυτταρικής διέγερσης, της σύσφιξης ιστών και της αύξησης του όγκου. Οι ενδείξεις για μη επεμβατική ανανέωση αφορούν την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και την ανακατανομή του λίπους, καθώς και ανωμαλίες περιγράμματος και σχήματος.

Καθώς ο τομέας των τεχνολογιών εξελίσσεται ταχέως, επιχειρείται μια συστηματική προσέγγιση σε όλο το φάσμα των διαθέσιμων μη επεμβατικών τεχνολογιών.

Παρά την ευρεία αποδοχή τους, τη γενικά ασφαλή χρήση τους και την ανοχή που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες όταν εφαρμόζονται από εξειδικευμένα άτομα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πιθανότητα επιπλοκών. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται όλες οι πιθανές επιπλοκές, οι τρόποι αποφυγής τους και η αποκατάστασή τους σε περίπτωση εμφάνισης.

Ντέιβιντ Κουάμεν, «Spillover: Από τα ζώα στον άνθρωπο η επόμενη πανδημία;», μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη

3 min

Επί πέντε χρόνια, ο Κουάμεν ταξίδευε µαζί µε ειδικούς επιστήµονες στα πιο αποµακρυσµένα µέρη του κόσµου: Από το Μπανγκλαντές έως τα δάση του Κονγκό και από µια φάρµα αρουραίων στην Κίνα ως το Κονέκτικατ, µιλούσε µε ερευνητές που πασχίζουν να αποκαλύψουν τα µυστήρια της φύσης και των σχέσεων µεταξύ ανθρώπων και ζώων. Καταγράφοντας όσα του είπαν οι ερευνητές µέσα και έξω από τα εργαστήρια υψηλής ασφάλειας, ο Κουάμεν συνέθεσε ένα πολυπρόσωπο βιβλίο µε σκηνικά που εναλλάσσονται και πρωταγωνιστές ανθρώπους και ζώα – µικρά και µεγάλα, άγρια και εξηµερωµένα, οικόσιτα και κατοικίδια.

Μπας Καστ, «Η πυξίδα της διατροφής – Ξεχωρίστε την επιστημονική αλήθεια από τους διατροφικούς μύθους, μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

4 min

Τι να φάω; Μια απλή ερώτηση που σήμερα έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη.

Να ακολουθήσω την «παλαιολιθική» (Paleo) δίαιτα ή, καλύτερα, τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Μήπως τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών; Την αυστηρή χορτοφαγία; Την κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη; Με το βιβλίο του «Η πυξίδα της διατροφής», ο Μπας Καστ, συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικευμένος σε επιστημονικά θέματα, βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί στις δίαιτες και μας βοηθά να προσανατολιστούμε καλύτερα στη γιγάντια ζούγκλα της διατροφικής πληροφόρησης. Πέρα από μοντέρνες τάσεις και ιδεολογίες, ασχολείται με το τι είναι πραγματικά υγιεινό. Τι συνηθίζουν να τρώνε οι λαοί που ζουν πολλά χρόνια; Πώς χάνει κανείς αποτελεσματικά βάρος; Γιατί είναι παραπλανητικές ακόμα και οι «επίσημες» διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές; Όταν ο ειδικευμένος σε επιστημονικά θέματα δημοσιογράφος Μπας Καστ, ακριβώς στα σαράντα του χρόνια, κατέρρευσε με πόνους στο στήθος, αντιμετώπισε ένα υπαρξιακό ερώτημα: Είχε καταστρέψει την υγεία του με το τζανκ φουντ;

Αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει ριζικά τη διατροφή του, ώστε να γίνει πάλι καλά. Τι είναι όμως πραγματικά υγιεινό; Έτσι ξεκίνησε ένα πολυετές ταξίδι ανακάλυψης στη σύγχρονη έρευνα της γήρανσης και της διατροφής.

Τζέι Φράνσιν, «Η χαρά της απλότητας», μετάφραση: Νοέλα Ελιάσα, Εκδόσεις Μίνωας

5 min

Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σάς προκαλούν άγχος αντί για χαρά; Μήπως ενδόμυχα εύχεστε να εξαφανιζόταν η ακαταστασία από τον χώρο σας ως διά μαγείας; Ήρθε η ώρα να απλουστεύσετε την καθημερινότητά σας! Ανακαλύψτε το πώς μέσα από αυτόν τον διασκεδαστικό οδηγό απλότητας.

Δέκα εύκολα βήματα για να ξεφορτωθείτε τα περιττά πράγματα.

Πλήρης οδηγός για τακτοποίηση ανά δωμάτιο.

Πρακτικές συμβουλές για όλα τα μέλη της οικογένειας, για μια πιο ξέγνοιαστη ζωή.

Εύκολοι τρόποι για να περιορίσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα, να γίνετε υπεύθυνοι καταναλωτές και να συμβάλετε στη διάσωση του πλανήτη.

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα σηματοδοτήσει την πορεία σας προς μια πιο απλή, πιο οργανωμένη και πιο ήρεμη ζωή.

Σάιμον Άτκινς, «Τα πρώτα βήματα για να νικήσεις το τσιγάρο», μετάφραση: Έλλη Συλογίδου, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ανήκεις κι εσύ στους καπνιστές που θέλουν απεγνωσμένα να κόψουν το τσιγάρο; Που ενώ το τσιγάρο βλάπτει και την υγεία και την τσέπη σου, αδυνατείς να το κόψεις; Αν ναι, τότε κρατάς στα χέρια σου το κατάλληλο βιβλίο. Γραμμένο από γιατρό, με χρόνια εμπειρίας στην υποστήριξη ασθενών για τη διακοπή του τσιγάρου, ο πρακτικός αυτός οδηγός θα σου υποδείξει όλα τα απαραίτητα βήματα –επιθέματα νικοτίνης, βελονισμό, ακόμη κι εφαρμογές στο κινητό– για ένα πιο υγιές μέλλον.

Ο Δρ Σάιμον Άτκινς είναι γιατρός. Επίσης καλύπτει θέματα υγείας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.