5 δοκίμια για απαιτητικούς αναγνώστες - Free Sunday
5 δοκίμια για απαιτητικούς αναγνώστες

5 δοκίμια για απαιτητικούς αναγνώστες

 Κλάους Σβαμπ, «Συμμετοχικός Καπιταλισμός, Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο», εκδόσεις Λιβάνη

1 min

Το νέο βιβλίο του καθηγητή Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή και προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μοιράζεται απαντήσεις για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, πλούσιους και φτωχούς, κατοχυρωμένους και αποζημιωμένους, δεσμευμένους ή αναζητούντες. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων και η παροχή λύσεων, ενδιαφερόμενο μέρος προς ενδιαφερόμενο μέρος, χώρα προς χώρα, πολίτης του κόσμου προς παγκόσμιο πολίτη.

Μάρτα Μπρέεν, «Γυναίκες στη Μάχη: 150 χρόνια Αγώνων για Ελευθερία, Ισότητα, Γυναικεία Αλληλεγγύη!», εικονογράφηση: Γένι Γιούρνταλ, εκδόσεις Παπαδόπουλος

2 min

150 χρόνια πριν, γυναίκες και άνδρες ζούσαν πολύ διαφορετικές ζωές. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, ούτε ήταν οικονομικά ανεξάρτητες. Κι επ’ ουδενί δεν είχαν τον έλεγχο του σώματός τους. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν οι γυναίκες αποφάσισαν να οργανωθούν μεταξύ τους.

Η συγγραφέας Μάρτα Μπρέεν και η εικονογράφος Γένι Γιούρνταλ έγραψαν ένα βιβλίο για το γυναικείο κίνημα και τους πολλούς, δραματικούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να κατακτήσουν ίσα δικαιώματα – αγώνες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σήμερα.

Θεώνη Π. Φιλιππακοπούλου, «Το Φαινόμενο της Διαγενεακής Μεταβίβασης της Φτώχειας», εκδόσεις Παπαζήσης

3 min

Ο σκοπός της μελέτης είναι διττός: Αφενός, να προσεγγίσει θεωρητικά το ζήτημα της διαγενεακής μεταβίβασης της ελλειμματικότητας και, αφετέρου, να διαπιστώσει ερευνητικά την ύπαρξη ή μη της διαγενεακής μεταβίβασης της ελλειμματικότητας στον υπό μελέτη πληθυσμό, με γνώμονες την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατηγορία.

Η εν λόγω έρευνα έλαβε χώρα σε μια επαρχιακή περιοχή, την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, και το δείγμα συνέθεσαν εξήντα πέντε άτομα, καθώς και οι οικογένειες αυτών, σε εύρος τριών γενεών. Ως ερευνητική στρατηγική αξιοποιήθηκε η μελέτη περίπτωσης και ως εργαλείο συλλογής των δεδομένων το ερωτηματολόγιο, ενώ η ανάλυση των στοιχείων βασίστηκε σε ένα σταθμισμένο μοντέλο ερμηνείας που δομήθηκε για τις απαιτήσεις της παρούσας ερευνητικής προσέγγισης.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στην έκφανση των κοινωνικών ανισοτήτων που αφορά στη διαγενεακή τους διάσταση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο, καθώς προτείνεται, αλλά και εφαρμόζεται, μία καινοτόμος μέθοδος ανάλυσης των κοινωνικών δεδομένων, σχετικών με το υπό μελέτη ζήτημα.

Γκαστόν Ντεσάν, «Η Ελλάδα του Χαρίλαου Τρικούπη», εκδόσεις Μεταίχμιο

4 min

Διαβάζοντας τούτο το βιβλίο, δεν αμφιβάλλει κανείς ούτε στιγμή για τα φιλελληνικά αισθήματα του συγγραφέα. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι διαθέτει οξυδέρκεια, παρατηρητικότητα και κριτικό πνεύμα. Δεν έχει προκαταλήψεις, αλλά δεν κλείνει τα μάτια στις αδυναμίες που αναπόφευκτα ανακαλύπτει. Επιστρατεύει τότε το λεπτό χιούμορ για να περιγράψει τους πρωτευουσιάνους της «καλής κοινωνίας», που μιμούνται χωρίς επιτυχία τα ευρωπαϊκά ήθη ή την τάση για πολιτικολογία, κοινό και αδιαφιλονίκητο γνώρισμα της ράτσας, ή άλλα στοιχεία που ξενίζουν τον Ευρωπαίο. Όμως, δεν γίνεται δηκτικός. Υπάρχει μια έμφυτη, θα έλεγε κανείς, καλή προαίρεση, που τον οδηγεί στην κατανόηση και όχι στην κατάκριση ή την περιφρόνηση. Είναι σίγουρος πως ο Ελληνισμός έχει μέλλον και πως είναι ικανός να ξεπεράσει τις αδυναμίες του.

Έριν Μέγιερ, Ριντ Χέιστινγκς, «Χωρίς Κανόνες - Νetflix: Μια Δημιουργική Επανάσταση», εκδόσεις Ψυχογιός

5 min

Ώρα να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Εμπιστεύσου την ομάδα σου.

Πες τη γνώμη σου με απόλυτη ειλικρίνεια.

Και ποτέ, μα ποτέ, μην προσπαθείς να χαϊδέψεις τ’ αυτιά του αφεντικού σου.

Να μερικοί από τους βασικούς κανόνες αν δουλεύεις για τo Netflix. Αποτελούν μέρος ενός μοναδικού πολιτισμικού πειράματος που εξηγεί πώς η εταιρεία κατάφερε να μεταμορφωθεί με αστραπιαία ταχύτητα από υπηρεσία ταχυδρόμησης DVD σε κολοσσό του streaming – με περισσότερους από 190 εκατομμύρια πιστούς συνδρομητές και με κεφαλαιοποίηση που ανταγωνίζεται αυτήν της Disney.

Ο Ριντ Χέιστινγκς, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας Netflix, σε αυτό το βιβλίο αποκαλύπτει τα μυστικά που έφεραν επανάσταση στον χώρο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Με τη συνεργασία της Έριν Μέγιερ, καθηγήτριας Διοίκησης Επιχειρήσεων στο INSEAD, αναλύει τη φιλοσοφία με την οποία ηγείται της εταιρείας του –η οποία έχει ως αφετηρία την απόρριψη παγιωμένων αντιλήψεων με βάση τις οποίες λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις– και πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη στο Netflix.

Από τις απεριόριστες διακοπές για τους εργαζομένους έως την κατάργηση της διαδικασίας εγκρίσεων, το Netflix ακολουθεί έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, έναν τρόπο πολύ πιο εναρμονισμένο με τον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο μας. Το βιβλίο προσφέρει μοναδική πρόσβαση στον ξεχωριστό αυτό οργανισμό σε όποιον ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.