Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Το παγκόσμιο σύστημα απομυζά τις γυναίκες» - Free Sunday
Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Το παγκόσμιο σύστημα απομυζά τις γυναίκες»

Ελισάβετ Φιλιππούλη: «Το παγκόσμιο σύστημα απομυζά τις γυναίκες»

Λίγους μόλις μήνες από την αγγλική του έκδοση και έχοντας ήδη αποσπάσει πολύ θερμές κριτικές από τον Τύπο διεθνώς, το βιβλίο της Ελισάβετ Φιλιππούλη «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα. Ιστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Floral και την Brainfood Εκδοτική.

Πολιτικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, ακτιβίστριες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνιδες από 19 διαφορετικές χώρες μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες γεμάτες με αληθινά συναισθήματα και σημαντικές νίκες μέσα από μεγάλες προκλήσεις.

Η Ελισάβετ Φιλιππούλη μετατρέπει τις ιστορίες τους σ’ ένα είδος «συλλογικής φωνής» για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων, η προσφυγική κρίση, το ΛΟΑΤ κίνημα, η βία κατά των γυναικών και ο ρατσισμός, η πανδημία της COVID-19.

Ποια ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του βιβλίου σας «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα, Ιστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας»;

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είχα την τύχη να συνεργάζομαι με γυναίκες οραματίστριες, οι οποίες αγαπούν την ανθρωπότητα και την αγκαλιάζουν με έναν τρόπο προστατευτικό, με φροντίδα και ανησυχία για το μέλλον, όπως ταιριάζει περισσότερο στη γυναικεία φύση. Οι γυναίκες αυτές ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με οδυνηρές εμπειρίες και καταστάσεις εχθρικές, που τις τραυμάτισαν. Θέλησα να γράψω το βιβλίο ως έναν φόρο τιμής προς κάθε γυναίκα που επιβιώνει σωματικά και ψυχολογικά μέσα από τεράστιες αντιξοότητες, τις οποίες μπορεί να τις δημιουργούν η κοινωνία, η κουλτούρα, η θρησκεία, ή ακόμα ακόμα και η ίδια μας η οικογένεια.

Ποια είναι τα κυριότερα κοινωνικά ζητήματα που τίθενται μέσα από τις αποστολείς τους;

Τα θέματα από τα οποία υποφέρουν οι κοινωνίες μας, π.χ. κακή διακυβέρνηση, περιθωριοποίηση, τη διάκριση, τον ρατσισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ΛΟΑΤ κίνημα, την απουσία ενσυναίσθησης, την ανάγκη για αυτο-προσδιορισμό και την προοπτική να μπορεί κανείς να ζήσει μια καλύτερη, πιο δίκαιη ζωή. Αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σε έναν κόσμο πάρα πολύ απρόβλεπτο, περίεργο και αγχωτικό, συμβαίνουν επειδή οι κοινωνίες μας αποδεικνύονται αναποτελεσματικές στο να κατανοούν πως η διαφορετικότητα είναι ο πλούτος τους, πως τα πάντα έχουν αλλάξει και πως πρόκειται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο.

Τι συνδέει τις αποστολείς, οι οποίες είναι γυναίκες διαφορετικών καταβολών από 19 διαφορετικές χώρες;

Το γεγονός ότι ζούμε σε έναν πατριαρχικό κόσμο. Έτσι έχει οικοδομηθεί το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, από τότε που οργανώθηκαν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Ο ρόλος και η θέση της γυναίκας έχουν αλλάξει δραστικά, ειδικά τα τελευταία 150 χρόνια και ακόμα περισσότερα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ωστόσο, το οικονομικό μοντέλο όλων των κοινωνιών στηρίζεται στην απλήρωτη εργασία των γυναικών. Οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο «δωρίζουν» στην ανθρωπότητα καθημερινά δισεκατομμύρια δολάρια, με μεγάλο κόστος για τις ίδιες. Είναι μητέρες, νοικοκυρές, είναι αυτές που φροντίζουν τους ηλικιωμένους, είναι αυτές που σε μικρές κοινωνίες ή σε χωριά, σε φτωχές χώρες και σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά και στις Δυτικές κοινωνίες, στηρίζουν την λειτουργία των κοινωνιών τους. Χωρίς πληρωμή για αυτή τους την προσφορά, χωρίς ασφάλιση και πολύ συχνά υπό καθεστώς βίας, απειλής. Το παγκόσμιο σύστημα απομυζά τις γυναίκες, και αυτό είναι συλλογική μας ευθύνη να βρούμε τρόπους να το αλλάξουμε.

Γιατί επιλέξατε να το εκδώσετε στα αγγλικά;

Γιατί από το 2007 ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο και έτσι όλη η δουλειά μου είναι στην αγγλική γλώσσα. Ο εκδοτικός οίκος μου, ο Bloomsbury, έχει έδρα το Λονδίνο και το βιβλίο κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως στα αγγλικά τον Ιούλιο του 2021, απευθυνόμενο σε διεθνές κοινό. Στη συνέχεια με πλησίασε ο ελληνικός εκδοτικός, οι Εκδόσεις Floral και η Brainfood Εκδοτική και μαζί προχωρήσαμε με την ελληνική έκδοση.

Στην ελληνική έκδοση έχουν προστεθεί επιστολές με την υπογραφή γνωστών γυναικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Όπως και για την αγγλική έκδοση, έτσι και με τις Ελληνίδες που συμμετέχουν στην ελληνική έκδοση, ήθελα να πετύχω εκπροσώπηση από το ευρύτερο φάσμα. Η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκπροσωπεί τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία με σημαντικότατο κοινωνικό έργο, η κα Μιμή Ντενίση ως ηθοποιός, συγγραφέας, θεατρική παραγωγός προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό, ενώνει τους Έλληνες με την εθνική μνήμη και αφήνει βαθιά σφραγίδα στον χώρο της, η κα Κοσιώνη είναι από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές δημοσιογράφους της νεότερης γενιάς, που συνδυάζει βαθιά αντίληψη της επικαιρότητας, με απλότητα και ειλικρίνεια που τη συνδέουν με το κοινό, η κα Καϊλή είναι μια νέα γυναίκα στον δύσκολο χώρο της πολιτικής, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με καινοτόμο έργο στον χώρο των Νέων Τεχνολογιών, η κα Βίκυ Πράις (Βασιλική Κουρμούζη-Πράις), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, είναι Βρετανίδα οικονομολόγος από τις πλέον καθιερωμένες και με εντυπωσίασε ακόμα πιο πολύ όταν μου είπε πως με τέτοια καριέρα έχει 5 παιδιά και 11 εγγόνια!

 

Η δική σας επιστολή δεν απευθύνεται σε μια γυναίκα, αλλά σε όλες τις Κόρες της Ανθρωπότητας. Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στις παραλήπτριές σας μέσα από αυτή;

Η δική μου επιστολή είναι φόρος τιμής προς κάθε γυναίκα που ήρθε στον κόσμο κάτω από όποιες συνθήκες. Είτε από μια παιδούλα-νύφη που βιάστηκε, είτε από μια 50χρονη μητέρα, είτε είναι υιοθετημένη κόρη, είτε γεννήθηκε από μια ξεριζωμένη προσφυγοπούλα μέσα σε ένα στρατόπεδο. Είναι ωδή στη γυναίκα της Καμπούλ, της Αθήνας, του Ναϊρόμπι, του Τόκιο ή του Περού και σε όλα τα κορίτσια που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη. Είμαστε αλυσίδα. Τους απευθύνομαι ως την ελπίδα της ανθρωπότητας και ελπίζω μέσα από το βιβλίο αυτό να τους αφήσω μια κληρονομιά αξιών και κίνητρα να μη φοβηθούν να τρέξουν πίσω από τα όνειρά τους και μια μέρα να απογειωθούν.

Ποια είναι η δική σας ιστορία επιβίωσης και ποια επιτυχίας;

Το ότι κατάλαβα νωρίς πως κάθε ήττα, κάθε χτύπημα της ζωής, είναι ένα μάθημα που μας φέρνει πιο κοντά στην αυτογνωσία και στην επιτυχία, με ό,τι η λέξη «επιτυχία» μπορεί να σημαίνει για την καθεμία από εμάς.

Ποιο είναι το πιο εδραιωμένο στερεότυπο που συναντάτε κατά το mentoring που κάνετε στο πλαίσιο του Global Thinkers Mentors;

Ότι καριέρα και μητρότητα είναι αδύνατον να συνδυαστούν.