8 βιβλία για τον Μάρτιο - Free Sunday
8 βιβλία για τον Μάρτιο

8 βιβλία για τον Μάρτιο

Veronique Ovalde, «Κανένας δεν φοβάται εκείνους που χαμογελούν», μετάφραση: Ροζαλί Σινοπούλου, εκδόσεις GEMA

1 min

Η Γκλόρια επέλεξε αυτή τη μέρα του Ιουνίου για να φύγουν. Παίρνει τις κόρες της από το σχολείο και ξεκινά μαζί τους χωρίς προειδοποίηση για ένα μακρινό ταξίδι. Οι τρεις τους αφήνουν πίσω τους τις ακτές της Μεσογείου με κατεύθυνση προς τον Βορρά, το αλσατικό σπίτι μέσα στο δάσος του Κάιζερχαϊμ στο οποίο η Γκλόρια, ως παιδί, περνούσε τις διακοπές της. Γιατί αυτή η ξαφνική λιποταξία; Από ποια απειλή θέλει να ξεφύγει; Μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Σε αυτό το μυθιστόρημα, με αμείωτη ένταση, η Veronique Ovalde σκηνοθετεί τον συναρπαστικό χαρακτήρα μιας μητέρας που η ανησυχία της απέναντι στον κόσμο μεταλλάσσεται σε αδυσώπητη ψυχραιμία προκειμένου να τον αντιμετωπίσει.

Δέσποινα Στρατηγάκου, «Ο Χίτλερ στο σπίτι», μετάφραση - επιμέλεια: Στέφανος Παπαγεωργίου, εκδόσεις Παπαζήση

2 min

Καθώς oι Συμμαχικές Δυνάμεις κινούνταν εντός της Βαυαρίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, στρατιώτες και δημοσιογράφοι αναζητούσαν τα μέρη όπου είχε ζήσει ο Αδόλφος Χίτλερ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε η μάστιγα και ο τρόμος της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αναγνωρίζει τη σημασία του ιδιωτικού χώρου χωρίς να επιδιώκει να γίνει μια βιογραφία γραμμένη από την οπτική της αρχιτεκτονικής. Αντίθετα, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Χίτλερ επέλεξε να παρουσιάσει τον οικιακό εαυτό του στο κοινό και να μεταφέρει αυτή την εικόνα στο γερμανικό και το αγγλόγλωσσο κοινό, που ήταν υπερβολικά πρόθυμο να το καταναλώσει.

Gianfranco Calligarich, «Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη», μετάφραση: Δήμητρα Δότση, εκδόσεις Ίκαρος

3 min

Σε αυτό το μυθιστορηματικό ντεμπούτο, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1973 και μετατράπηκε σε εκδοτικό γεγονός, ο Gianfranco Calligarich ανακαλεί τους πνευματικούς και κοινωνικούς κύκλους της εποχής, απεικονίζοντας έναν τριαντάχρονο μποέμ νεαρό που αναζητά νόημα στη ζωή του.

Το «Τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη» είναι μια ιστορία αγάπης και μοναξιάς που μας βυθίζει σε μια άκρως μαγνητική Ρώμη. Μια ατμόσφαιρα που σχεδόν αυτόματα δημιουργεί συνδέσεις με την αισθητική των ταινιών και την αξεπέραστη κινηματογραφική ματιά του Φρανσουά Τρυφώ. Το βιβλίο τιμήθηκε με τα λογοτεχνικά βραβεία Inedito 1973 και Fitzgerald 2021.

Jean-Baptiste Del Amo, «ANIMALIA», μετάφραση: Άγγελος Φιλιππάτος, εκδόσεις Λιβάνη

4 min

Αυτό είναι ένα βιβλίο για τον πόλεμο, τη βία, την αρρώστια και τη σκληρότητα, και για τη σχέση μεταξύ ανδρών, γυναικών, ζώων και του φυσικού κόσμου. Σχεδόν τα πάντα στο ANIMALIA είναι λεκιασμένα, χαλασμένα, παραβιασμένα, βρόμικα και δυσάρεστα – επιλέξτε μια σελίδα, οποιαδήποτε σελίδα, οποιαδήποτε σκηνή, οποιοδήποτε άτομο, οτιδήποτε. Αποτελούμενο από μόλις τέσσερα μεγάλα κεφάλαια, το ANIMALIA ακολουθεί τις κακοτυχίες τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας χωρικών, καθώς τρεκλίζουν στον 20ό αιώνα σε ένα γραφικό χωριό στην επαρχιακή Γαλλία, μεγαλώνοντας και κακομεταχειρίζοντας τα ζώα τους και ο ένας τον άλλον.

Όποιος σκέφτεται την τέχνη της περιγραφής θα έκανε καλά να διαβάσει το ANIMALIA, για να δει πώς ένας δάσκαλος δημιουργεί έναν ανεξίτηλο κόσμο.

Μαρία Τζιρίτα, «Το λουλούδι του πάγου», εκδόσεις Ψυχογιός

5 min

Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι.

Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστριά του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί…

Μιχάλης Φακίνος, «Το πέτρινο 8», εκδόσεις Καστανιώτη

6 min

Στο Πέτρινο 8, μια χελώνα που θέλει να διασχίσει ένα γκρεμισμένο γεφύρι, ένας αετός που επίμονα διαγράφει οχτάρια στον αέρα κι ένα φίδι που ισχυρίζεται πως ήταν ο Όφις που έδωσε το μήλο στην Εύα παρακολουθούν τις αλλαγές και τους επισκέπτες που φέρνει ο χρόνος στο αινιγματικό αυτό μέρος: Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος περιπλανιέται με τα οράματα των ηρώων τού 1821, Μικρασιάτες πρόσφυγες αναζητούν μια νέα ζωή με μοναδική περιουσία λίγα σπόρια, ένας αντάρτης του Εμφυλίου προσπαθεί να ολοκληρώσει πάση θυσία την αποστολή του, τα φασιστάκια του Μεταξά στήνουν την κατασκήνωσή τους, και ένας κιτς οικισμός χτίζεται επί απριλιανής χούντας για να φιλοξενήσει το καλοκαίρι τις κυρίες των αξιωματικών. Ανάμεσά τους, ένας ποδηλάτης που μάταια αναζητά κάτι.

Μόνο οι τρεις μόνιμοι κάτοικοι, η χελώνα, ο αετός και το φίδι, θα τα ζήσουν όλα αυτά, και βέβαια ο τόπος ως πρωταγωνιστής, καθώς το Πέτρινο 8 θα γκρεμίζεται, θα πυρπολείται και θα αναγεννιέται κάθε φορά από τις στάχτες του, για να φιλοξενήσει ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα, την Ιστορία, τις ιστορίες μας, τις μέρες που ακόμα δεν είδαμε.

Κωνσταντίνος Μούσσας, «Μεσοτοιχίες», εκδόσεις Κέδρος

7 min

Σε ποιες χώρες υπήρξα; Σε ποιες πόλεις και σε πόσες ζωές; Τα σπίτια που άφησα το ίχνος μου, τους φίλους που χάθηκαν, τα σχέδια της ζωής μου που βγήκαν όλα πλάνες, τις γειτονιές του κόσμου, αναζητώ. Του κάθε κόσμου και της κάθε εποχής.

Ο Τενεσί Ουίλιαμς κάπου στους Αμπελόκηπους, η Πιάφ σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, ο Κάφκα στο Κάιρο στην εποχή της πανδημίας. Κι ύστερα Νέα Ορλεάνη, Βουκουρέστι, Παρίσι. Μουσικές από την Ουμ Καλθούμ και την Τζαβέλα Βάργκας ως τον Τζόνι Κας και τον Γουίλσον, αρώματα από τις φυτείες του καφέ στον Μισισιπή και τις κοιλάδες των λουλουδιών στη Βολιβία ή τους ορυζώνες κοντά στον κίτρινο ποταμό. Εννέα ζωές ανώνυμων ανθρώπων φαινομενικά ασύνδετες, σε εννέα πόλεις του κόσμου, κι ένας κύκλος με κέντρο την παντοδύναμη μνημοσύνη.

Καρολίνα Ροβύθη, «All you need is Greece», εκδόσεις Key Books

AllYouNeedIsGreece COVER min

Ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που προάγει τον Ελληνισμό και την αγάπη για την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. H εικαστικός Καρολίνα Ροβύθη και η Key Books παρουσιάζουν το λεύκωμα «All you need is Greece», μία συλλογή πολύχρωμων, φωτεινών και ενδυναμωτικών έργων τέχνης που επιδεικνύουν την ομορφιά, το πνεύμα και τη δύναμη της χώρας μας, ακόμα και σε καιρούς ταραγμένους. Το «All you need is Greece» αιχμαλωτίζει στις σελίδες του την ουσία της Ελλάδας. Διαχρονικά σύμβολα γεφυρώνουν την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη εποχή, συνδυάζοντας το ηρωικό παρελθόν της χώρας μας με έντονα χρώματα και μοντέρνα εικονογράφηση. Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και προλογίζεται από την πρόεδρό του, κα Άντζελα Γκερέκου.