5 βιβλία για τον Απρίλιο - Free Sunday
5 βιβλία για τον Απρίλιο

5 βιβλία για τον Απρίλιο

Μαρία Μησσήν, «Το θέατρο στο Βυθό», εκδόσεις Ταξιδευτής

1 min

Αυτή είναι η ιστορία της Ντελμάν Βέρνερ, μιας 19χρονης κοπέλας γεννημένης στην Κοινοπολιτεία της Καλιράντα. Η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βλέπει ξαφνικά τον κόσμο όλο γύρω της να διαλύεται και την ίδια να ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης, επιβίωσης κι απρόσμενων αποκαλύψεων. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που θα την φέρει τελικά μέχρι τον Βυθό του Κόσμου, τον Βυθό στον οποίο καταλήγει να χάνεται σχεδόν ολόκληρη η Κοινοπολιτεία, μετά από μία βιβλική καταστροφή. Κι ωστόσο, ενώ η ίδια μυστηριωδώς επιβιώνει, δεν μπορεί πια να ξαναβγεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Τριγυρνώντας στον Βυθό λοιπόν, και πριν περάσουν πολλές μέρες, η κοπέλα ανακαλύπτει κάτι παράδοξο…

Γιώργος Μηνούδης, «Βίβλος υγείας», εκδόσεις Κέδρος

2 min

Τι σημαίνει υγεία; Πώς μπορώ να προλάβω και να αντιμετωπίσω μια πάθηση με φυσικά μέσα; Ποιες τροφές κάνουν καλό, ποιες βλάπτουν και γιατί; Πώς θα εξαφανίσω το άγχος και θα είμαι πάντα σε καλή φυσική κατάσταση; Πώς θα αποκτήσω το ιδανικό βάρος με σωστό τρόπο και μόνιμα;

Την απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνει ένας από τους κορυφαίους κλινικούς διατροφολόγους παγκοσμίως. Ο Γιώργος Μηνούδης ανατρέπει γνωστούς μύθους για την υγεία και τη διατροφή και προτείνει συγκεκριμένους τρόπους που κάθε άτομο μπορεί να εφαρμόσει εύκολα στην καθημερινότητά του, για να έχει ταχεία βελτίωση και διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας του, αλλά και της εμφάνισής του.

Ιζαμπέλ Αλιέντε, «Βιολέτα», μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη, εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.

Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες.

Δημήτρης Νόλλας, «Ματούλα Μυλλέρου, πάροικος και παρεπίδημος», εκδόσεις Ίκαρος

4 min

Όπως η ζείδωρος αύρα ή ένα πεφταστέρι, έτσι και το πέρασμα μιας άσημης δασκάλας απ’ τη ζωή ενός ανδρικού σύμπαντος αφήνει όσους την συναναστράφηκαν έκθαμβους όσο και ανίκανους να κατανοήσουν την απώλειά της.

Δεν έχουμε μαρτυρία για την επίδραση που είχαν τα γεγονότα αυτά πάνω της, εκτός από τις νύξεις που κάνει η ίδια στα σημειωματάριά της, µε τα οποία δεν ξέρει ακόμη και σήμερα τι να κάνει ο Αντωνάκης, ως άτυπος κληρονόμος της, πνευματικός τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε ο Αντωνάκης σε µένα και σε όσους ήθελαν να τον ακούσουν, πως όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα φανερώνουν ότι η ακατανόητη μεταστροφή της για τους μέχρι τότε γνωστούς της ακουμπούσε, αν δεν οφειλόταν αποκλειστικά, στα όσα είχε ζήσει στο Μόναχο εκείνους τους πρώτους μήνες του 1919, που είχαν αφήσει το σημάδι τους στον μετέπειτα βίο της.

Stephen C. Lundin, Harry Paul, John Christensen, «FISH!», εκδόσεις Key Books

5 min

Μια βροχερή μέρα στο Σιάτλ, στον τρίτο όροφο ενός μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στον εαυτό τους. Η νέα διευθύντρια Μαίρη Τζέιν Ραμίρεζ αντιμετωπίζει την πρόκληση να ξαναβρεί κίνητρο στην ομάδα της, μέχρι που στη γειτονιά ανακαλύπτει έναν απίστευτα επιτυχημένο χώρο εργασίας, όπου οι υπάλληλοι είναι τόσο ενθουσιώδεις και παθιασμένοι, που οι περαστικοί σταματούν μόνο και μόνο για να τους απολαύσουν επί τω έργω!

Το «FISH!» περιγράφει τι συμβαίνει όταν η Μαίρη Τζέιν μαθαίνει το μυστικό αυτών των απίθανων «ειδικών»: Τέσσερις απλές πρακτικές που, όταν εφαρμόζονται καθημερινά, μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα μας να είναι πιο δημιουργικός, αποτελεσματικός και χαρούμενος.