Ντένια Πάτρα: «Οφείλουμε να προσπαθούμε να μη χαθεί το παιδί μέσα μας» - Free Sunday
Ντένια Πάτρα: «Οφείλουμε να προσπαθούμε να μη χαθεί το παιδί μέσα μας»

Ντένια Πάτρα: «Οφείλουμε να προσπαθούμε να μη χαθεί το παιδί μέσα μας»

Η Ντένια Πάτρα υπογράφει το παραμύθι «Η αέρινη παρέα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, σε εικονογράφηση της Ιωάννας Καλοστεφάνου. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό και αισιόδοξο βιβλίο για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της φαντασίας, που μιλά στα παιδιά για το πόσο σπουδαίο είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα επικοινωνούμε, να λειτουργούμε με πείσμα και θέληση και την ίδια στιγμή να μην ξεχνάμε ποτέ να ονειρευόμαστε με όλη μας την καρδιά.

 

Ο Ορέστης είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου σας. Ποια χαρακτηριστικά τον προσδιορίζουν και τι τον κάνει ξεχωριστό σε σχέση με τους συμμαθητές του;

Ο Ορέστης είναι ένα ευαίσθητο, μοναχικό παιδί που επιθυμεί να αποκτήσει φίλους. Δεν έχει την τόλμη να προσεγγίσει τους συμμαθητές του. Ωστόσο, έχει αναγνωρίσει τη δυσκολία του χαρακτήρα του και επιστρατεύει τη φαντασία του για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά με τους συμμαθητές του. Το θεμέλιο για μια φιλία είναι η κοινή σχέση εμπιστοσύνης και η υποστήριξη. Η φαντασία του Ορέστη και το ειλικρινές ενδιαφέρον των συμμαθητών του τον βοηθούν να αποκτήσει φίλους.

Πρόκειται για ένα πολύ μοναχικό αγόρι, το οποίο όμως διψά για νέους φίλους. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί ν’ αποδεχθεί τον εαυτό του, να τον αγκαλιάσει και να τον αγαπήσει;

Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι εσωστρεφής και ντροπαλός. Όμως, έχει μια σταθερή επιθυμία να βρει παρέα. Τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι είναι σημαντικά και να έχουν αυτοεκτίμηση. Χρειάζονται να γνωρίζουν πως αξίζουν να αγαπηθούν και ότι είναι ικανά και ξεχωριστά άτομα. Μέσα σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του και να τον αγαπά.

Πώς θα μπορούσε ένας γονιός να βοηθήσει σ’ αυτό;

Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για τη διαμόρφωση της αυταξίας του παιδιού. Όταν τα παιδιά αισθάνονται σεβασμό και ασφάλεια στα πλαίσια της οικογενειακής ζωής, μπορούν πιο εύκολα να δημιουργήσουν φιλίες. Επίσης, η αυτοεκτίμηση του παιδιού επηρεάζεται περαιτέρω, καθώς αναπτύσσει σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας, φίλους, δάσκαλους και άλλους ενήλικες. Τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν την απεριόριστη αγάπη των γονιών τους. Η άνευ όρων αγάπη, η αποδοχή της μοναδικότητας του κάθε παιδιού δημιουργεί ισχυρούς χαρακτήρες.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ min

Είστε εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά. Με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί να αγαπήσει το βιβλίο περισσότερο από το τάμπλετ του;

Στη σύγχρονη εποχή, τα παιδιά δέχονται πολλά ερεθίσματα από το διαδίκτυο, τα γοητεύει ο πολύχρωμος και γεμάτος δράση κόσμος του. Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι μια από τις παραμελημένες πλευρές των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Οι ενήλικες οφείλουμε να μυήσουμε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Να αναζητήσουμε τρόπους ώστε τα παιδιά να κερδίσουν τα οφέλη και την απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός ποιοτικού βιβλίου. Οι δράσεις φιλαναγνωσίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τα βοηθούν να δημιουργήσουν μια ελεύθερη και σταθερή σχέση με το βιβλίο. Ο Τζιάνι Ροντάρι έλεγε: «Το να καταφέρει ένα βιβλίο να κάνει τα παιδιά να παίξουν είναι μεγάλη επιτυχία». Στις δράσεις φιλαναγνωσίας δίνεται σε κάθε παιδί η ευκαιρία να εκφραστεί καλλιτεχνικά, να μοιραστεί τις σκέψεις του.

Ποια άλλα μηνύματα επιδιώκετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, πλην της αξίας της φιλίας, μέσα από το βιβλίο σας;

Η φιλία είναι μια σπουδαία σχέση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Τα θεμέλια για μια φιλία είναι η κοινή σχέση εμπιστοσύνης και η υποστήριξη άνευ όρων. Ωστόσο, το βαθύτερο νόημα του βιβλίου είναι η ικανότητα αναγνώρισης μιας αδυναμίας που μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε λύση στη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Η πίστη, το θάρρος και η τόλμη μπορούν να μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε αυτό που επιθυμούμε.

Όταν γράφατε το παραμύθι μας, σκεφτόσασταν ως ενήλικας ή μπαίνατε πιο πολύ στα… παπούτσια του παιδιού;

Η συγγραφή δεν ήταν ένα παιδικό μου όνειρο, προέκυψε στην πορεία και μου χάρισε πρωτόγνωρη χαρά και συγκίνηση. Όταν γράφω, προσπαθώ να σκεφτώ πως θα ένιωθε ένα παιδί. Είναι σπουδαίο να καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την παιδικότητά μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε να μη χαθεί το παιδί μέσα μας. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο δώρο που χάρισε η φύση στον άνθρωπο. Η ωρίμανση βρίσκεται στην επαναφορά του ανθρώπου στην πρώτη του αγνότητα. Στον αυθεντικό, αθώο, τρυφερό εαυτό μας.

Έχετε μια τελετουργία κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Η συγγραφή απαιτεί μια σχετική τελετουργία, κυρίως εσωτερική, Ένας όμορφος χώρος με φυσικό φως που επικρατεί απόλυτη ησυχία είναι ιδανικές συνθήκες. Το χάραμα είναι η αγαπημένη μου ώρα συγγραφής. Η καθαρότητα της μέρας που μόλις ξεκινά είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποτυπωθεί στο χαρτί μια ιστορία. Αγαπώ τη γραφή στο χέρι, συνδέομαι με τους ήρωες, νιώθω τα συναισθήματά τους, αισθάνομαι μέρος της ιστορίας τους.

Τι ρόλο έπαιξε η μητρότητα στην απόφασή σας να γράψετε βιβλίο απευθυνόμενη σε μικρούς αναγνώστες;

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί σταθμό στη ζωή μιας γυναίκας. Μητρότητα σημαίνει ανεξάντλητη, άνευ όρων αγάπη. Ενέχει απίστευτη ευτυχία και ταυτόχρονα τεράστιο αίσθημα ευθύνης. Αγαπώ πολύ τα παιδιά, τα θαυμάζω, είναι το πιο αγνό και τρυφερό κομμάτι της κοινωνίας μας. Ως μητέρα, προσπαθώ να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και να λειτουργώ ως πρότυπο για τα παιδιά μου. Μέσα από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων αναζητώ νέους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά. Με ένα βιβλίο μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλληλο τρόπο και αυτό αποτελεί μια πρόκληση.

Φαντασία και επιμονή στον στόχο. Τι από τα δύο είναι πιο αποτελεσματικό;

Η φαντασία είναι βασικό εργαλείο για να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας, ωστόσο δεν αρκεί απλώς να επιθυμούμε να εκπληρωθούν τα όνειρά μας. Για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας, χρειάζεται πάθος, ενθουσιασμός, πίστη, δέσμευση, αφοσίωση, υπομονή, πειθαρχία, επιμονή, συνέπεια και σκληρή δουλειά.