7 βιβλία για τον Ιούνιο - Free Sunday
7 βιβλία για τον Ιούνιο

7 βιβλία για τον Ιούνιο

Έφη Ανδρεουλάκου, «To παζλ», εκδόσεις Key Books

1 min

Το παιχνίδι της ύπαρξης, που ο καθένας μας καλείται να παίξει, μοιάζει με παζλ: Πολλά κομμάτια, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, που αν δεν γνωρίζουμε τον τρόπο να τα ενώσουμε, προβληματίζουν και οδηγούν σε μια ζωή γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα. Ενώνοντας, όμως, τα θραύσματά μας, παρ’ όλες τις δοκιμασίες και τα εμπόδια στην υγεία, στα οικονομικά, στις σχέσεις, μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή και –το κυριότερο– ανακαλύπτουμε το φως που υπάρχει μέσα μας.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη προς τον άνθρωπο, η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου μάς δίνει τα εργαλεία προκειμένου να δούμε με καθαρή ματιά το παζλ της ζωής μας. Μέσα από τις σελίδες του «Παζλ», ενισχύεται η ικανότητά μας για αυτοπαρατήρηση, ενθαρρύνεται η ανάληψη της ευθύνης του εαυτού μας και ενδυναμώνεται η θέλησή μας να εξελίξουμε τον ψυχισμό μας. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργούμε αντίδοτα για κάθε μορφή αντιξοότητας και σαν καλοί καπετάνιοι πλοηγούμαστε με ασφάλεια και αγνή, δημιουργική περιέργεια στο ταξίδι της ζωής.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «Η δύναμη της αγάπης», μετάφραση: Θανάσης Θ. Νιάρχος, εκδόσεις Καστανιώτη

2 min

Τα κηρύγματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πηγάζουν από τη βαθιά χριστιανική πίστη, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας του. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει μία επιλογή των κηρυγμάτων του, που παραμένουν επίκαιρα επειδή είναι διαχρονικά.

Ρίτσαρντ Όσμαν, «Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές», μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

Για την Ελίζαμπεθ, την Τζόις, τον Ρον και τον Ιμπραΐμ –τα μέλη της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης– ο ενθουσιασμός από τον πρόσφατο θρίαμβό τους δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει. Πλέον, επιθυμούν να χαλαρώσουν στο γαλήνιο περιβάλλον του Κούπερς Τσέις, του οικισμού ευγηρίας όπου διαμένουν. Αλλά πού τέτοια τύχη! Ένας απρόσμενος επισκέπτης –ένας παλιός φίλος της Ελίζαμπεθ, που μπορεί όμως να είναι και κάτι περισσότερο από φίλος– φτάνει εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κατηγορείται ότι έκλεψε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών από τους λάθος ανθρώπους και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφύγει. Κι ύστερα, καθώς η νύχτα διαδέχεται τη μέρα, ανακαλύπτεται ένα πτώμα. Μόνο που δεν θα είναι το τελευταίο. Η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ρον και ο Ιμπραΐμ έρχονται αντιμέτωποι με έναν αδίστακτο δολοφόνο που δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να βγάλει από τη μέση τέσσερις υπερήλικες. Θα καταφέρουν άραγε να ανακαλύψουν εγκαίρως την ταυτότητά του; Και, επίσης, πού βρίσκονται τα διαμάντια; Μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης.

Θάνος Κονδύλης, «Γράμματα από τη Σμύρνη», εκδόσεις Ψυχογιός

Η γιατρός Πελαγία Αντωνιάδη φτάνει στη σύγχρονη Σμύρνη. Ακολουθώντας τις οδηγίες που της άφησε η συνονόματη γιαγιά της, θα ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό: τα κρυμμένα από το 1922 γράμματα αλλά και το ημερολόγιο της γιαγιάς. Αρχίζει να τα διαβάζει και μέσα από αυτά θα γνωρίσει την παλιά πόλη, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γιαγιάς Πελαγίας, τον γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη, που της είχε σώσει τη ζωή. Και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά και η καταστροφή. Η Πελαγία, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και τον αγαπημένο της, φτάνει κυνηγημένη στην Αθήνα. Με πολύ κόπο θα σταθεί στα πόδια της. Όμως, ποτέ δε θα ησυχάσει και μια μέρα θα βάλει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιό της: Θα επιστρέψει και πάλι στην κατεστραμμένη Σμύρνη για να ξαναβρεί τον Αλέξανδρο. Ωστόσο, δεν ξέρει ότι έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Γιατί η πορεία της στη Μικρά Ασία θα είναι μια πορεία προς το άγνωστο… ίσως και προς τον θάνατο. Μια ιστορία γεμάτη από τα αρώματα της παλιάς Σμύρνης και την αυτοθυσία μιας γυναίκα για τον αγαπημένο της.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, «Ανέγγιχτη», εκδόσεις Κέδρος

5 min

Εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Καστρινάκη, η πρώτη σύζυγός του αφηγείται την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, ώστε να την αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη. Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλιγουντ. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συχνά πιστό αντίγραφό τους.

Έλιοτ Άκερμαν, Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, «2034, Το μυθιστόρημα του επόμενου Παγκόσμιου Πολέμου», εκδόσεις Κάκτος

6 min

Δύο πρώην υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δύο βραβευμένοι συγγραφείς, μας παραδίδουν ένα ανατριχιαστικό, αυθεντικό, γεωπολιτικό θρίλερ που μας μεταφέρει στην ύψιστη ναυτική σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Σινική Θάλασσα το 2034, κι από εκείνη τη στιγμή χαράζεται η εφιαλτική επόμενη ημέρα του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Στο μυθιστόρημα των δύο πρώην στρατιωτικών Σταυρίδη - Άκερμαν, ο Πούτιν είναι 80 ετών και έχει ήδη υποτάξει την Ουκρανία. Ο Γ΄ Παγκόσμιος, όμως, αφήνει απ’ έξω τη γερασμένη Ευρώπη και τη Ρωσία: Όλα παίζονται ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ινδία... Τρομαχτικά ρεαλιστικό, αυτό που οι Αμερικάνοι θα αποκαλούσαν cautionary tale.

Ντ. Φ. Σβαμπ, «Είμαστε ο εγκέφαλός μας – Από τη μήτρα στη νόσο Αλτσχάιμερ», επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης: Αζαρίας Καραμανλίδης, μετάφραση: Φωτεινή Χρηστίδη, εκδόσεις Παπαζήση

7 min

Ό,τι σκεπτόμαστε, ό,τι κάνουμε και ό,τι αποφεύγουμε να κάνουμε καθορίζεται από τον εγκέφαλό μας. Από τη θρησκεία μέχρι τη σεξουαλικότητα, ο εγκέφαλός μας διαμορφώνει το δυναμικό μας, τις επιθυμίες μας και τον χαρακτήρα μας.

Περνώντας μας από όλα τα στάδια της ζωής μας, από τη μήτρα, τον έρωτα και τη γήρανση, ο Ντικ Σβαμπ μάς δείχνει ότι όχι απλώς έχουμε εγκέφαλο, αλλά ότι είμαστε ο εγκέφαλός μας.

Ο συγγραφέας

Ο Ντικ Σβαμπ είναι ένας διάσημος νευροεπιστήμονας-ερευνητής ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μελέτες του σχετικά με τη φυλετική διαφοροποίηση στον εγκέφαλο, τη νόσο Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη. Ήταν επί είκοσι επτά χρόνια διευθυντής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του απονεμήθηκε το μετάλλιο της Ακαδημίας για τον σημαντικό ρόλο που είχε στη διεθνή νευροεπιστήμη.