6 βιβλία για παιδιά Δημοτικού - Free Sunday
6 βιβλία για παιδιά Δημοτικού

6 βιβλία για παιδιά Δημοτικού

Bodour Al Qasimi, «Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου», εικονογράφηση: Denise Damanti, εκδόσεις Λιβάνη

1 min

Το βιβλίο «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» μιλάει για την ομορφιά της φαντασίας και τον πλούτο της μάθησης. Προσκαλεί τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να φανταστούν πόλεις στις οποίες τα βιβλία, το διάβασμα και η γνώση βρίσκονται παντού. Έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί την περιέργειά τους για τη ζωή στα μέρη αυτά, ώστε να μάθουν περισσότερα για τις πόλεις που έχουν τιμηθεί µε τον τίτλο «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Κάθε χρόνο, η UNESCO δίνει σε μια πόλη τον τίτλο της «Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου» από τις 23 Απριλίου –οπότε τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου της UNESCO– μέχρι τις 22 Απριλίου της επόμενης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, η πόλη που έχει επιλεγεί αναλαμβάνει να διοργανώσει διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται µε τα βιβλία, την ανάγνωση και τη λογοτεχνία. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται µέσω προγραμμάτων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση σχετικά µε ζητήματα στοιχειώδους γνώσης γραφής και ανάγνωσης, καθώς και τη σημασία των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων, όπως και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κουλτούρας του βιβλίου.

Θανάση Πέτρου, «1923: Εχθρική πατρίδα», εκδόσεις Ίκαρος

2 min

O Θανάσης Πέτρου με το νέο του graphic novel ακολουθεί τους ήρωες των βιβλίων του «Οι όμηροι του Γκαίρλιτς» (2019) και «1922: Το τέλος ενός ονείρου» (2021), κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες των Μικρασιατών προσφύγων, τον Σεπτέμβριο του 1922. Ο δημοφιλής δημιουργός συνεχίζει το νήμα της Ιστορίας για να ασχοληθεί με τα ιστορικά γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά το ξέσπασμα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με «όπλο» του –για μια ακόμη φορά– την πλούσια βιβλιογραφική και ιστορική έρευνα αποτυπώνει τη βαρβαρότητα του πολέμου, σε ένα βιβλίο που προσκαλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει περισσότερα για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Βέρα Πατρικάκη, «Τι δουλειά έχει ένα μπαμπούρι πάνω στη μύτη μου», εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού, εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

«Μηη! Μη βγεις έξω! Μπορεί να σου συμβούν ένα σωρό κακά πράγματα!», τσίριξε το μπαμπούρι μόλις το αρκούδι πήγε να βγει από τη σπηλιά του. Μα όσο κι αν το αρκούδι προσπαθούσε να του αλλάξει γνώμη, τόσο το μπαμπούρι παρέμενε ανυποχώρητο.

Μια διασκεδαστική ιστορία για την ενσυνειδητότητα, που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αλλά και τους γονείς να κατανοήσουν πώς μπορούν να τα διευκολύνουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Frédéric Morlot, «Tα φώτα του Άλμπερτ Αϊνστάιν», σειρά: Μικροί Πλάτωνες, εικονογράφηση: Anne-Margot Ramstein, εκδόσεις Κάκτος

4 min

Το 1896, ο νεαρός Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέλαβε να φωταγωγήσει το πανηγύρι στη Γιορτή Μπίρας του Μονάχου. Όμως η επιχείρηση δεν στέφεται με επιτυχία και, από παιχνίδι σε παιχνίδι του λούνα παρκ, ο νεαρός Άλμπερτ θα πρέπει να πειραματιστεί με τους νόμους του σύμπαντος. Μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα από το φως; Τι είναι η τύχη;

Φρανθίσκο Ιόρκα, «Μικρές σπουδαίες πράξεις – Ενάντια στις διακρίσεις», εικονογράφηση: Εουχένια Άμπαλος, απόδοση: Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδόσεις Μέλισσα

 

Στο βιβλίο «Μικρές σπουδαίες πράξεις – Ενάντια στις διακρίσεις», μαθαίνουμε για τις πράξεις που κάνουν τον κόσμο που ζούμε πιο δίκαιο. Η γυναίκα που αποφασίζει να μην υποχωρήσει, το κορίτσι που επιμένει να πηγαίνει στο σχολείο παρά τις απειλές, ο πρόσφυγας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της οικογένειάς του. Οι ιστορίες των Ρόζα Παρκς, Μαλάλα Γιουσαφζάι και Φίρας Μάραφι, που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, γίνονται παράδειγμα για όσους πιστεύουν πως όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι.

Γκρεγκ ΜακΓκούν, «Η βασιλική καρδιά», μετάφραση: Δρ. Ανδρομάχη Μπούνα - Γεωργία Κιζιρίδου, εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης

5 min

«Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…». Στη συντριπτική πλειοψηφία των παραμυθιών είναι η τελευταία φράση ως επιστέγασμα της επιτυχίας του ήρωα να υπερνικήσει τα εμπόδια και να κατακτήσει τον στόχο του. Σε πολλά παραμύθια η αφήγηση αφορά έναν ήρωα που μάχεται για να κατακτήσει την αγαπημένη του ή το αντίστροφο. Στο παραμύθι «Η βασιλική καρδιά», για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, το κεντρικό πρόσωπο είναι ένα διεμφυλικό άτομο που δίνει την ατομική του μάχη για αποδοχή του εαυτού του και εν συνεχεία για αποδοχή από το οικογενειακό και κοινωνικό του πλαίσιο.

Ένα παραμύθι που υμνεί τη φυλο-διαφορετικότητα, παρουσιάζοντας γλαφυρά τη σύγκρουση των παραδοσιακών οικογενειακών εθίμων με την ατομική επιλογή και τη διαφορετικότητα. Ένα παραμύθι για τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ηγεσία.

Το παραμύθι «Η βασιλική καρδιά» του Γκρεκ ΜακΓκούν απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, γονείς, εκπαιδευτικούς και εν γένει σε όλους όσους ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν το θέμα της φυλο-διαφορετικότητας μέσα από ένα παραμύθι.