Τα εκδοτικά νέα του Οκτωβρίου - Free Sunday
Τα εκδοτικά νέα του Οκτωβρίου

Τα εκδοτικά νέα του Οκτωβρίου

Ο Απόστολος Δοξιάδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο

1 min 1

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 20:30, οι εκδόσεις Ίκαρος και το βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη, «Το τηλεφώνημα που δεν έγινε».

Ξεκινώντας από το βιβλίο και τα θέματα που πραγματεύεται ο μύθος του, ο Σάββας Σαββόπουλος, ψυχαναλυτής, θα αναφερθεί στο ζήτημα του πραγματικού εαυτού στην ψυχική ζωή και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος στην «The Books’ Journal» και την «Athens Voice», θα μιλήσει με κύριο άξονα την αναζήτηση για τον πραγματικό εαυτό, όπως τίθεται στη νεότερη γενιά.

Ο Απόστολος Δοξιάδης θα σχολιάσει μερικά σύντομα αποσπάσματα από το βιβλίο που αναφέρονται στο θέμα του πραγματικού εαυτού στην καλλιτεχνική δημιουργία, και κατόπιν θα πάρει μέρος στη συζήτηση με τους δύο ομιλητές και το κοινό.

«Public Café», Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος

 

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ

 

Πίτερ Στράουμπ, «Ιστορία φαντασμάτων», μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδοσεις Κέδρος

2 min

Ποιο είναι το χειρότερο που σου έχει συμβεί; Το πιο τρομακτικό;

Στην ήσυχη πόλη Μίλμπερν, τέσσερις ηλικιωμένοι φίλοι συναντιούνται και αφηγούνται ιστορίες – άλλες πραγματικές, άλλες φανταστικές, όλες όμως τρομακτικές. Ένας τρόπος να διασκεδάζουν την ανία τους. Ώσπου, μία ιστορία έρχεται και στοιχειώνει και αυτούς και τη μικρή τους πόλη. Αφορά κάτι που έκαναν πολλά χρόνια πριν. Ένα καταραμένο λάθος. Ένα τρομακτικό ατύχημα. Έχει έρθει η ώρα να μάθουν ότι κανένας δεν μπορεί να θάψει το παρελθόν για πάντα...

Το «Ιστορία φαντασμάτων» χάρισε διεθνή αναγνώριση στον Πίτερ Στράουμπ και χαρακτηρίστηκε από τον Στίβεν Κινγκ ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Νταβίντ Γκρόσμαν, «Η ζωή παίζει μαζί μου», μετάφραση: Λουίζα Μιζάν, εκδόσεις Ψυχογιός

3 min

Ένα επικό και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τη δύναμη αλλά και το τίμημα της αγάπης, από τον βραβευμένο με Man Booker International, Νταβίντ Γκρόσμαν.

Σ’ ένα κιμπούτς στο Ισραήλ το 2008, μια πολυμελής αλλά δεμένη οικογένεια γιορτάζει τα ενενηκοστά γενέθλια της λατρεμένης γιαγιάς Βέρα, που είναι η κεφαλή της. Ωστόσο, οι εορτασμοί σημαδεύονται από την άφιξη της Νίνα, της δυναμικής κόρης που απέρριψε τη φροντίδα της Βέρα και εγκατέλειψε τη δική της θυγατέρα, την Γκίλι, όταν ήταν ακόμη μωρό.

Η επιστροφή της Νίνα στους κόλπους της οικογένειας ύστερα από χρόνια σιωπής θα σταθεί η αφορμή για να πραγματοποιηθεί ένα επικό ταξίδι από το Ισραήλ στο εγκαταλειμμένο νησάκι Γκόλι Ότοκ, κοντά στις ακτές της Κροατίας. Εκεί, πριν από πέντε δεκαετίες, η Βέρα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί ως πολιτική κρατούμενη. Και εκεί είναι που οι τρεις γυναίκες θα συμφιλιωθούν με το τρομερό ηθικό δίλημμα που αντιμετώπισε η Βέρα και που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Νέα σειρά παιδικών βιβλίων «Η παράδοσή μας»

 

Δύο αγαπημένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις και το μεράκι τους για να φέρουν τα παιδιά κοντά στην παράδοσή μας με τρόπο σύγχρονο και διασκεδαστικό, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό. Ζει και αναπνέει και υπάρχει γύρω μας. Θα ’χετε ακούσει, βέβαια, ότι παράδοση είναι ο τρόπος ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των γονιών, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Είναι και κάτι απίστευτα διασκεδαστικό! Μπορεί να μας προσφέρει ώρες χαράς, παιχνιδιού και απόλαυσης. Με τα δύο αυτά βιβλία θα καταλάβετε το πώς.

Βιβλίο 1: «Παροιμίες»

5 min

Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Δήμητρα Ρουσέλη

Τα χρόνια τα παλιά, δεν μπορούσαν όλοι να πάνε στο σχολείο, ούτε και μπορούσαν όλοι να έχουν βιβλία στο σπίτι τους. «Και πώς μάθαιναν τότε;», σίγουρα θα λέτε με τον νου σας. Μάθαιναν μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των άλλων· κι ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν μέσα από τις παροιμίες: Φράσεις σύντομες, παραστατικές και συχνά αστείες, βγαλμένες από την καθημερινή ζωή.

Βιβλίο 2: «Γλωσσοδέτες»

4 min

Εικονογράφηση: Ανδριάνα Ρούσσου

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Δήμητρα Ρουσέλη

Οι γλωσσοδέτες είναι παιχνίδια με λέξεις που είναι δύσκολο να τις προφέρουμε και μάλιστα όλες μαζί, γρήγορα και σωστά, δηλαδή είναι παιχνίδια σχεδιασμένα να μας μπερδεύουν. Κι επειδή είναι πολύ διασκεδαστικοί, υπάρχουν μέχρι σήμερα από τα χρόνια τα παλιά. Και μας μπερδεύουν κι εμάς τη γλώσσα, όπως μπέρδευαν τη γλώσσα των γιαγιάδων και των παππούδων των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων.