5 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Free Sunday
5 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

5 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, «Ψυχο-γαστρονομία», εκδόσεις Μεταίχμιο

1 min

Αν η διατροφή σας σάς προκαλεί σύγχυση και άγχος, αν οι ενοχές δεν σας αφήνουν να απολαύσετε το φαγητό, η «Ψυχο-γαστρονοµία» θα σας μάθει να τρέφεστε σωστά και να κάνετε τη μαγειρική αγαπημένη θεραπευτική συνήθεια!

Ακολουθώντας αυτόν τον πρακτικό οδηγό, θα αφήσετε το ντοσιέ µε τις αποτυχημένες δίαιτες και θα προσεγγίσετε τη διατροφή µε διαφορετικό τρόπο: Ήρθε η ώρα να χτίσετε συνειδητή και ποιοτική σχέση µε τη διαδικασία της προετοιμασίας και της πρόσληψης της τροφής, µια σχέση που θα βασίζεται στην αποδοχή του εαυτού, την απελευθέρωση από την τελειομανία και το αίσθημα ανεπάρκειας, ενώ θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, απενοχοποίησης και υγείας με πρακτικές συμβουλές και συνταγές δημιουργικής μαγειρικής που μετατρέπουν το φαγητό σε πράξη θρέψης και απόλαυσης.

Άναμπελ Καρμέλ, «Οδηγός βρεφικής διατροφής», Μετάφραση: Ελένη Δασκαλάκη, εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Εισάγετε το μωρό σας στις στερεές τροφές με σιγουριά και ασφάλεια, με την καθοδήγηση της συγγραφέως των μπεστ σέλερ και ειδικού στη διατροφή των μωρών, Άναμπελ Καρμέλ.

Με συμβουλές για το πότε να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών, πώς να συνδυάσετε τροφές για να μάθει το μωρό σας τις γεύσεις και τις υφές και πώς να ενθαρρύνετε την καθοδηγούμενη από το μωρό εισαγωγή στερεών, μπορείτε να είστε ήσυχη πως το παιδί σας παίρνει ακριβώς αυτά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Οι περισσότερες από 60 δελεαστικές και ευέλικτες συνταγές θα είναι ένας χρήσιμος βοηθός από τους 6 έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού σας, αλλά και μετά. Κάθε συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να καλύψει συνηθισμένες αλλεργίες και δυσανεξίες, ενώ πολλές υποδεικνύουν απλές αλλαγές συστατικών.

Madame Ginger- Άννα Χαλικιά, «Green Κούκμπουκ», εκδόσεις Μίνωας

3 min

H Madame Ginger και η Άννα Χαλικιά, μέσα από τις σελίδες του «Green Κούκμπουκ», μοιράζονται πάνω από 120 πεντανόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές που απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους πιο άπειρους.

Όσπρια και λαδερά της ελληνικής κουζίνας με ένα σύγχρονο twist, χορταστικές σαλάτες, λαχταριστές μακαρονάδες και κάρι, θρεπτικά πρωινά και εύκολα ψωμιά, σπιτικά plant-based τυριά και υγιεινά υποκατάστατα κρέατος από όσπρια και λαχανικά μαγειρεύονται με νέα υλικά και σύγχρονες τεχνικές. Τα γλυκά του βιβλίου, όλα εύκολα και πεντανόστιμα, φέρνουν τη θαλπωρή πίσω στην κουζίνα και γλυκαίνουν δίχως ενοχές τις Κυριακές μας.

Επιπλέον, το βιβλίο περιέχει χρήσιμους οδηγούς με ρεαλιστικές συμβουλές για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής: Πώς θα εξοικονομήσουμε φυσικούς πόρους, ενέργεια, νερό και τροφή, πώς θα οργανώσουμε τα ψώνια μας ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και τα απορρίμματά μας, αλλά και πώς θα τρεφόμαστε για να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ξεχωρίστε την επιστημονική αλήθεια από τους διατροφικούς μύθους.

Μπας Καστ, «Η πυξίδα της διατροφής», Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου, εκδόσεις Κλειδάριθμος

4 min

Τι να φάω; Μια απλή ερώτηση που σήμερα έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη.

Να ακολουθήσω την «παλαιολιθική» (Paleo) δίαιτα ή, καλύτερα, τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων; Μήπως τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών; Την αυστηρή χορτοφαγία; Την κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη; Με το βιβλίο του «Η πυξίδα της διατροφής», ο Μπας Καστ, συγγραφέας και δημοσιογράφος ειδικευμένος σε επιστημονικά θέματα, βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί στις δίαιτες και μας βοηθά να προσανατολιστούμε καλύτερα στη γιγάντια ζούγκλα της διατροφικής πληροφόρησης. Πέρα από μοντέρνες τάσεις και ιδεολογίες, ασχολείται με το τι είναι πραγματικά υγιεινό. Τι συνηθίζουν να τρώνε οι λαοί που ζουν πολλά χρόνια; Πώς χάνει κανείς αποτελεσματικά βάρος; Γιατί είναι παραπλανητικές ακόμα και οι «επίσημες» διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές;

Ο Καστ έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους διατροφικούς μύθους και περιγράφει τα θεμέλια μιας διατροφής που μας προστατεύει από τις παθήσεις του γήρατος και επιμηκύνει τη ζωή μας. Το βιβλίο του Μπας Καστ περιέχει την επιστημονικά δοκιμασμένη πεμπτουσία της υγιεινής διατροφής. Μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ουσιαστικά όλα όσα αφορούν την υγιεινή διατροφή και τις δίαιτες, και να εντοπίσουμε τα ψέματα στις υποτιθέμενες μαγικές φόρμουλες και τα τεχνάσματα των αυτοαποκαλούμενων γκουρού της διατροφής. Με την «Πυξίδα της διατροφής», κανείς δεν μπορεί πλέον να μας ξεγελάσει σε θέματα διατροφής!

Σκοτ Τζούρεκ, «Eat & Run», Μετάφραση: Τάσος Νικογιάννης, εκδόσεις Key Books

5 min

Εδώ και δύο δεκαετίες, ο Σκοτ Τζούρεκ αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα στο επίπονο άθλημα των υπεραποστάσεων, έχοντας κερδίσει τρεις φορές το Σπάρταθλον, δύο φορές το Μπαντγουότερ (217 χιλιόμετρα) και εφτά φορές στη σειρά τον Αγώνα Αντοχής 160 Χιλιόμετρα Δυτικών Πολιτειών. Το γεγονός ότι τα πέτυχε όλα αυτά ακολουθώντας χορτοφαγική διατροφή κάνει την ιστορία του μοναδική, δείχνει τη δύναμη της σιδερένιας θέλησής του και καταρρίπτει τα στερεότυπα για το τι πρέπει να τρώνε οι αθλητές για βέλτιστη απόδοση.

Από τα παιδικά του χρόνια, όταν κυνηγούσε και μαγείρευε για την οικογένειά του που λάτρευε το κρέας, έως την αργή μετάβασή του στους δρόμους υπεραποστάσεων (μισούσε το τρέξιμο), τη γνωριμία του με τους Ταραουμάρα και τη χορτοφαγία, ο Σκοτ Τζούρεκ είναι μια πηγή έμπνευσης· είτε πρόκειται να τρέξεις πρώτη φορά είτε θέλεις να διευρύνεις τους διατροφικούς ορίζοντές σου ή απλώς να εξερευνήσεις τα όριά σου.