8 βιβλία για τα Χριστούγεννα - Free Sunday
8 βιβλία για τα Χριστούγεννα

8 βιβλία για τα Χριστούγεννα

 Julian Barnes, «Ελίζαμπεθ Φιντς», Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Μεταίχμιο

1 min

Ένα όμορφο, λιτό μυθιστόρημα για την ανεκπλήρωτη αγάπη γύρω από τον μοναδικό χαρακτήρα της στωικής, απαιτητικής καθηγήτριας Ελίζαμπεθ Φιντς. Ο Νιλ, ο αφηγητής, παρακολουθεί το μάθημά της, «Κουλτούρα και Πολιτισμός», που απευθύνεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Κι εμείς παρασυρόμαστε από το διανοητικό του φλερτ με αυτή την κλειστή, συγκρατημένη αλλά και επιβλητική γυναίκα. Κι ακόμα και χρόνια μετά, ενώ πρόσωπα και πράγματα απομακρύνονται από τη ζωή του, εκείνη παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς, ακόμα και μετά τον θάνατό της, με τρόπο που τίποτε άλλο δεν το κάνει.

Ο Julian Barnes επιστρέφει με αυτό το συγκινητικό μυθιστόρημα και στρέφει το βλέμμα μας στις ανορθόδοξες μορφές που μπορεί να πάρει η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων.

Πάρι Μηλίτση, «Αραπιάν Τσαρσί-Αθήνα», εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Πρόκειται για ένα δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στο σήμερα, έχει όμως και ιστορικά στοιχεία από την εποχή της καταστροφής της Σμύρνης. Άλλωστε, από την Μικρά Ασία, εκατό χρόνια πριν, ξεκινούν τη δράση τους οι τρεις γυναίκες που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα, τα μυστικά των οποίων παραδίδονται στη δίνη του χρόνου, όχι όμως και στη λήθη του. Θα χρειαστεί ένας αιώνας για ν’ αρχίσει να βγαίνει στο φως η αλήθεια. Με όποιο τίμημα…

Τόνι Μόρισον, «Ρετσιτατίβο», Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Παπαδόπουλος

3 min

Μια συναρπαστική ιστορία της Τόνι Μόρισον για τη φυλετική ταυτότητα και τις σχέσεις που μας διαμορφώνουν, για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση, με εισαγωγή της πολυβραβευμένης Αγγλίδας συγγραφέως Zadie Smith.

Σε αυτό το διήγημα του 1983 –το μοναδικό που έγραψε η Μόρισον– η Τουάιλα και η Ρομπέρτα γνωρίζονται σε ηλικία οκτώ ετών και περνούν τέσσερις μήνες μαζί στο Ίδρυμα Σεντ Μποναβέντσουρ. Γίνονται αχώριστες φίλες, χάνονται καθώς μεγαλώνουν και ξαναβρίσκονται αργότερα. Παρότι διαφέρουν, οι δύο γυναίκες δεν μπορούν να αρνηθούν τον βαθύ δεσμό που έχει δημιουργηθεί μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες. Μια βαθιά και στοχαστική ματιά σε αυτό που μας κρατά ενωμένους αλλά και σε εκείνο που μας απομακρύνει, καθώς και στο πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνονται όταν δοκιμάζονται από τη σκληρή πραγματικότητα.

Marieke Lucas Rijneveld, «Υπέροχη αγαπημένη μου», Μετάφραση Άγγελος Αγγελίδης - Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Ίκαρος

4 min

Στην ολλανδική ύπαιθρο, σε ένα ερημικό χωριό απ’ όπου κανείς δεν περνάει ποτέ, ένας πενηντάχρονος αγροτικός κτηνίατρος πραγματοποιεί μια ακόμη επίσκεψη ρουτίνας στη γειτονική φάρμα. Είναι η αρχή ενός ασφυκτικού καλοκαιριού, με την απειλή της νόσου των βοοειδών να εξαπλώνεται στην περιοχή. Εκείνος, όμως, έχει μάτια μόνο για τη μικρή κόρη του κτηνοτρόφου. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, οι δυο τους αναπτύσσουν μια όλο και πιο επικίνδυνη εμμονή. Στο ημερολόγιό του καταγράφει με ανατριχιαστικό λυρισμό τη σχέση του με τη νεαρή κοπέλα. Θέλει να ξεφύγει από τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας και τη μοναξιά, ενώ εκείνη αναζητά διαφυγή σε έναν κόσμο μικροκλοπών, ατελείωτης μουσικής και φανταστικών συζητήσεων με τον Χίτλερ και τον Φρόιντ.

Το νέο μυθιστόρημα του Marieke Lucas Rijneveld, μετά τη διεθνή αναγνώριση και το βραβείο International Booker 2020 για το βιβλίο του «Δυσφορεί η νύχτα» (2021).

Σαρρής Δημήτρης, «Ο ήρωας του Μουντιάλ», εκδόσεις Κάκτος

5 min

Ποιες μικρές ιστορίες κρύβονται πίσω από τη δόξα και τη λάμψη του Μουντιάλ;

Ποιοι άνθρωποι βρέθηκαν στο τεράστιο εργοτάξιο και είδαν σιγά-σιγά το μεγαλεπήβολο έργο να παίρνει μορφή; Από πού ήρθαν και τι ζωή έκαναν πριν; Ποια γη τους γέννησε και σε ποιους θεούς μιλούσαν τα βράδια;

Μια νουβέλα για τα όνειρα και τις ελπίδες που θάβονται κάτω από την πυρωμένη άμμο της ερήμου, σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, εκβιαστικές εργοδοτικές πρακτικές, ψεύτικες υποσχέσεις και εκμετάλλευση ικανή να λυγίσει τους πιο δυνατούς.

Μπορούν άραγε 29 μέρες ποδοσφαιρικής χρυσόσκονης να κρύψουν το ανθρώπινο δράμα;

Νικ Κέιβ - Σον Ο’Χάγκαν, «Πίστη, ελπίδα και πόνος», Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη, εκδόσεις Κλειδάριθμος

6 min

Το «Πίστη, ελπίδα και πόνος» είναι ένα βιβλίο για την εσωτερική ζωή και τις σκέψεις του Νικ Κέιβ. Προέκυψε από μια εκτεταμένη συνομιλία μεταξύ του Νικ Κέιβ και του δημοσιογράφου του Observer, Σον Ο’Χάγκαν, που γνωρίζονται εδώ και τριάντα χρόνια. Βασισμένο σε ηχογραφήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από σαράντα ώρες, το βιβλίο εξετάζει ζητήματα πίστης, τέχνης, μουσικής, ελευθερίας, θλίψης και αγάπης. Βασίζεται με ειλικρίνεια στη ζωή του Κέιβ, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα, τους έρωτές του, την εργασιακή του ηθική και τη δραματική μεταμόρφωσή του τα τελευταία χρόνια.

Μετά την απώλεια του γιου του Άρθουρ το 2015, ο Νικ Κέιβ αποτραβήχτηκε σε μεγάλο βαθμό από τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Η περίοδος του εγκλεισμού λόγω COVID υπήρξε για τον τραγουδοποιό και ερμηνευτή ένα διάστημα περισυλλογής και προβληματισμού, από το οποίο προέκυψε το βιβλίο αυτό.

Μαρίλλη Διαμαντή, «Ο επιζών - Μια δεύτερη ευκαιρία», Εκδόσεις Bookoo

7 min

Μέσα στον ζόφο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα βίωσε όλα τα δεινά και τη βία σε μεγέθυνση τρομακτική. Φως αχνής ελπίδας σ’ αυτό το σκοτάδι αποτέλεσε η αντίσταση των λαών. Στα χρόνια της Κατοχής οι Έλληνες, υφιστάμενοι την καταρράκωση της αξιοπρέπειας να τους ταπεινώνει και την πείνα να τους καθιστά αδύναμους σωματικά, οργανώθηκαν για να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους.

Έτσι κινήθηκαν και τα αδέρφια Διαμαντή. Ο αγώνας όμως ήταν απαιτητικός. Ζητούσε ζωές. Κι αυτοί δε δίστασαν να θυσιάσουν τις ζωές τους στον βωμό της λευτεριάς. Τι γίνεται όμως όταν ένας αδερφός, ο Παύλος Διαμαντής, βγαίνει από το εκτελεστικό απόσπασμα ζωντανός; Πώς θα διαχειριστεί αυτή την αναπάντεχη τύχη;

Μάρα Μεϊμαρίδη, «Ραχέλ - Ήμουν η τρίτη σύζυγος του Αποστόλου Παύλου», εκδόσεις Ιανός

8 min

Η Ραχέλ, μια νεαρή Εβραιοπούλα γεννιέται στην Κρήτη το έτος 48, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μεγαλώνει και γαλουχείται από τις πνευματικές Μάγρες που την μυούν στις πολεμικές και θεραπευτικές τέχνες. Ερωτεύεται παθιασμένα, πολεμάει, συνωμοτεί, πουλιέται σαν σκλάβα, δραπετεύει και είναι αυτόπτης μάρτυρας στη συγγραφή των Ευαγγελίων στη Ρώμη του έτους 75.

Όλος ο ταραχώδης 1ος αιώνας μ.Χ, ο πιο σημαντικός για την ανθρωπότητα καταγράφεται εδώ, μέσα από τις ζωές αληθινών ιστορικών προσώπων.

Ποιος ήταν ο Ιησούς;

Ποιος ήταν ο Παύλος;

Ποιος πράγματι έγραψε τα Ευαγγέλια;

Ποια αλήθεια κρύβεται πίσω από τη πιο διάσημη ιστορία που ειπώθηκε ποτέ;

Μια φανταστική μυθοπλασία με έντονη σύνδεση με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που αφορούν τη γέννηση και την εδραίωση της χριστιανικής θρησκείας, με ζωντανούς χαρακτήρες.