5 βιογραφίες - Free Sunday
5 βιογραφίες

5 βιογραφίες

David Lewis, «Michael Jordan», μετάφραση: Έρρικα Πάλλη, εκδόσεις Ψυχογιός

1 min

Ο Μάικλ Τζόρνταν αψήφησε τον νόμο της βαρύτητας, ξεπέρασε τις προσδοκίες του κόσμου και υπερέβη τα ηλικιακά όρια, κατακτώντας τη δόξα ως ο σπουδαιότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Αναμφισβήτητα, το ταλέντο του ήταν συγκλονιστικό –τα ιπτάμενα καρφώματά του και τα ρεκόρ των 60 πόντων έχουν εμπνεύσει ολόκληρες γενιές–, αλλά οι άγνωστες δυνάμεις πίσω από τις επιτυχίες του είναι αυτές που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Ο Μάικλ Τζόρνταν πέτυχε βασιζόμενος στην πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά και βρίσκοντας τον τρόπο να διοχετεύσει τη θέληση και την ανταγωνιστικότητά του στο άθλημα που αγαπούσε.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται:

* Αποφθέγματα του ενός και μοναδικού Μάικλ Τζόρνταν, του βασιλιά των αιθέρων.

* Μια ενδοσκοπική ματιά στα πρώτα χρόνια του Τζόρνταν στο μπάσκετ, στην κατάκτηση της δόξας και στα πιο εντυπωσιακά κατορθώματά του.

* Μοναδική εικονογράφηση που αποτυπώνει το πνεύμα του Μάικλ Τζόρνταν μέσα και έξω από το γήπεδο.

* Συμβουλές και μαθήματα που θα σε εμπνεύσουν να χαράξεις τον δικό σου δρόμο προς την υπεροχή.

Charles Seife, «Ο πραγματικός Χόκινγκ: Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα», μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδόσεις Μεταίχμιο

2 min

Ποιος ήταν ο πραγματικός Χόκινγκ; Αν και γνωρίζουμε αρκετά για τον επιστήμονα, πόσα ξέρουμε για τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο; Στην ανατρεπτική αυτή βιογραφία, ο Charles Seife αποκαλύπτει την προσωπικότητα και το έργο του Στίβεν Χόκινγκ, εστιάζοντας με κριτικό τρόπο στις πολλές όψεις του βίου του: Ο Χόκινγκ ως φυσικός, ως σελέμπριτι, ως σόουμαν, ως σύζυγος και πατέρας, ο Χόκινγκ ως άνθρωπος. Καταφεύγοντας, μεταξύ άλλων, σε συζητήσεις με πρόσωπα του στενού κύκλου του και αξιοποιώντας το τέχνασμα της αντίστροφης χρονολογικής σειράς –ξεκινά από το τέλος για να καταλήξει στα παιδικά χρόνια–, ο Seife προβάλλει τον ιδιοφυή επιστήμονα αλλά και τον δεξιοτέχνη της αυτοπροβολής, τον άνθρωπο που έχτισε τον μύθο του ξετυλίγοντας τα βαθύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

Αν αντιστρέψετε τη ροή του χρόνου, αυτό που αναδύεται είναι ένας άνθρωπος ιδιότροπος, αλαζονικός, άκαρδος, όμως και ζεστός, πνευματώδης και ευφυής. Περίπλοκος. Συναρπαστικός. Μοναδικός.

Χριστούλιας Πέτρος, «Δρ. Παπ – Μια ιστορία για τη ζωή του Γ.Ν. Παπανικολάου», εκδόσεις Παπαδόπουλος

3 min

Η ζωή του σπουδαίου γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, αποτυπωμένη πρώτη φορά σε ένα graphic novel για μικρούς και μεγάλους. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους για να μάθουμε για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας. Δοσμένη η ιστορία με απλά λόγια και εκφραστικές εικόνες. Πρώτη φορά προσιτή στο ευρύ κοινό.

Nick Cave, Sean O’Hagan, «Πίστη, ελπίδα και πόνος», μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη, εκδόσεις Κλειδάριθμος

4 min

Σύμφωνα με τον Sean O’Hagan: «Αυτό είναι ένα βιβλίο με προσωπικές και αποκαλυπτικές συνομιλίες, στις οποίες ο Nick Cave μιλά με ειλικρίνεια για τη ζωή του, τη μουσική του και τη δραματική μεταμόρφωση και των δύο, που προκλήθηκαν από την προσωπική του τραγωδία».

Μαρία Πολύζου, «Μην τα παρατάς!», εκδόσεις Ίκαρος

5 min

Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου είναι η ιστορία μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είδε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στα παιδικά της χρόνια, όταν βίωσε την κακοποίηση στον στενό οικογενειακό κύκλο της. Ήταν το ταλέντο της στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων που τη βοήθησε να τρέξει μακριά από το σκοτάδι προς το φως, από τις κοιλάδες στις κορυφές. Ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο, πέτυχε σπουδαίες νίκες και έγραψε ιστορία, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δυνάμεις της. Το 2008 έκανε ακόμα και το αδιανόητο: Έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χλμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα, ξεπερνώντας τα όρια του σώματος και της λογικής. Ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής της, όμως, ήρθε πριν μερικά χρόνια και το όνομά του ήταν καρκίνος. Η Μαρία δεν σταμάτησε ούτε σε αυτό το εμπόδιο. Έκανε χημειοθεραπείες με το χαμόγελο στα χείλη και αθλητικά παπούτσια στα πόδια, έτοιμη να κάνει ένα ακόμα βήμα.