Καλό μήνα με έξι βιβλία - Free Sunday
Καλό μήνα με έξι βιβλία

Καλό μήνα με έξι βιβλία

Η καρδιά πεθαίνει τελευταία, Μάργκαρετ Άτγουντ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο Σταν και η Σαρμέιν προσπαθούν να επιβιώσουν, έχοντας χάσει τις δουλειές τους, ζώντας στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να γίνει γρήγορα. Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης αφήνουν τα σπίτια τους και γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, ειδικά όταν το αντάλλαγμα είναι στέγη και τροφή. Όταν όμως η Σαρμέιν μπλέκει σε σχέση με τον άνδρα που μένει στο σπίτι τους το διάστημα που εκείνη και ο Σταν είναι στη φυλακή, τα πράγματα παίρνουν ανησυχητική τροπή. Η βραβευμένη με Booker Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ τα τελευταία χρόνια υπογράφει το ένα best seller μετά το άλλο, ενώ η τριλογία «Το τέλος του κόσμου» γυρίζεται σίριαλ για την HBO.


Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, Philip Kerr (εκδόσεις Κέδρος)

Βερολίνο, 1934. Καθώς η πόλη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, οι Εβραίοι αποκλείονται απ’ όλους τους γερμανικούς αθλητικούς ομίλους. Η ανακάλυψη δύο πτωμάτων εμπλέκει τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ στη ζωή δύο ενοίκων του ξενοδοχείου Άντλον: μιας πανέμορφης αριστερής δημοσιογράφου, η οποία προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα του μποϊκοτάζ της Ολυμπιάδας από τις ΗΠΑ, και ενός γκάνγκστερ, που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τους αγώνες για να πλουτίσει ο ίδιος και η Μαφία του Σικάγου. Ο Μπέρνι Γκούντερ, σαρκαστικός, απότομος και κυνικός, με τραχύ χιούμορ και μια ιδιαίτερη αίσθηση περί δικαίου και αδίκου, είναι ο κεντρικός ήρωας σε δέκα μέχρι σήμερα βιβλία του Philip Kerr.

Γραφικός Χαρακτήρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Μια συλλογή από 67 μικρές –έως μικροσκοπικές– ιστορίες, από εκείνες που ξεπηδούν απρόσκλητες καθώς ξεφυλλίζεις, ας πούμε, το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες. Ιστορίες ασπρόμαυρες, αφού φαντάζουν κιόλας μακρινές, αν και ο απόηχός τους βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, παρηγορητικός, μέσα στη βουή και την αντάρα. Ιστορίες αληθινές, αν και αυτό έχει ίσως τη μικρότερη σημασία. Το προσωπικό βίωμα δεν είναι παρά η αφορμή αυτών των ακαριαίων αφηγήσεων που ψηλαφούν το αποτύπωμα μιας εποχής, με αφετηρία τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ιστορίες της μιας ανάσας, οι περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσαν να διαβαστούν άνετα ακόμα κι ανάμεσα σε δυο σταθμούς του αθηναϊκού μετρό. Το βιβλιοπωλείο-καφέ Booktalks και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Παναγιωτόπουλου τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 19:30 στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αρτέμιδος 47 & Αγ. Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο).


Το νησί που φεύγει – 121+1 κείμενα για την ελληνική κρίση, Γιώργος Παγουλάτος (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της ελληνικής κρίσης, συγκεντρώνει σε ένα βιβλίο τα σημαντικότερα άρθρα του, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2007 και 2015. Η έκδοση χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα άρθρα να ακολουθούν χρονολογική σειρά και να αποτυπώνουν το πνεύμα και το κλίμα της κάθε περιόδου. Ο συγγραφέας έζησε και μελετά την κρίση υπό διάφορες ιδιότητες: ως ακαδημαϊκό αντικείμενο, ως αναλυτής γράφοντας, μιλώντας και διδάσκοντας γι’ αυτήν μέσα και έξω από τη χώρα, αλλά και ως διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και σύμβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Ιουνίου 2012. Χωρίς να καταφεύγει σε ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισμό, ο Γιώργος Παγουλάτος αναδεικνύει τις αμέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας και παράλληλα διατηρεί έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης.

Δευτέρα, Ηλίας Αναστασιάδης (εκδόσεις Key Books)

Δύσκολα θα καταλάβαινες αν τον έβλεπες έξω ή στη δουλειά του, ή αν μιλούσες μαζί του για λίγο, ότι ήταν από μικρός εθισμένος στον τζόγο. Αδειάζοντας στα κρυφά πολλές πιστωτικές του πατέρα του και το ταμείο στο μαγαζί του αδερφού του, και έχοντας χάσει μια περιουσία μέχρι τα τριάντα του, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Ύστερα από μια υποτροπή που θα τον γυρίσει πίσω, αποφασίζει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στο πρόγραμμα – και στον εαυτό του. Δίπλα του –με αμέτρητα τηλεφωνήματα και ολονύκτιες συζητήσεις– βρίσκονται οι τρεις φίλοι του από την ομάδα και προσπαθούν να του δείξουν ότι υπάρχει ζωή μακριά από τον τζόγο. Καθώς πληθαίνουν οι μέρες της αποχής του, όμως, η ζωή του γεμίζει με ασυνήθιστα γυναικεία ονόματα, ευκαιριακές σχέσεις και σεξ χωρίς κανένα συναίσθημα. Σύντομα θα βυθιστεί στο κενό της μοναξιάς. Θα ξαναβγεί ποτέ στην επιφάνεια; Με μοντέρνα, γρήγορη και αφοπλιστική γραφή, ο Ηλίας Αναστασιάδης, γεννημένος το 1983 και εξαρτημένος τζογαδόρος από τα 17 έως τα 30 του, καταθέτει σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του. Η «Δευτέρα» είναι το πρώτο του βιβλίο.


33 στροφές, Canek Sánchez Guevara (εκδόσεις Ίκαρος)

Το μυθιστόρημα «33 στροφές» του Canek Sánchez Guevara είναι μια ειλικρινής ιστορία για τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, αλλά και μια διεισδυτική ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Κούβα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο κεντρικός ήρωας χωρίζει από τη γυναίκα του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του παρέα με μια Ρωσίδα γειτόνισσά του, χάρη στην οποία ανακαλύπτει την απόλαυση της ανάγνωσης. Τα βιβλία που διαβάζει ανοίγουν σταδιακά τους ορίζοντές του, ενώ τον περιβάλλει η ρουτίνα του γραφείου. Κάθε μέρα γίνεται μάρτυρας του θλιβερού θεάματος των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το νησί με αυτοσχέδια μέσα και τα βράδια βασανίζεται από καφκικούς εφιάλτες στους οποίους συλλαμβάνεται και δικάζεται χωρίς αιτία. Τα πραγματικά του προβλήματα, όμως, θα ξεκινήσουν όταν θα κληθεί να γίνει πληροφοριοδότης του κράτους. Ο Canek Sánchez Guevara, εγγονός του Che Guevara, γεννήθηκε στην Αβάνα το 1974. Ήταν συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος και γραφίστας. Συνεργάστηκε στο Μεξικό με τις σημαντικότερες εφημερίδες ως αρθρογράφος και ανταποκριτής. Είχε γράψει πολλά μυθιστορήματα και δοκίμια, αλλά το «33 στροφές» είναι το μόνο βιβλίο του που εκδόθηκε. Πέθανε το 2015 στην Πόλη του Μεξικού στα 49 του χρόνια.