Επιλογές βιβλίων - Free Sunday
Επιλογές βιβλίων

Επιλογές βιβλίων

Ο Γκι Φερχόφσταντ είναι ο Βέλγος ευρωβουλευτής –και πρώην πρωθυπουργός της χώρας– που έγινε γνωστός στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τον συγκλονιστικό του λόγο υπέρ της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2015. Στο βιβλίο «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) αναλύει πώς το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, το οποίο συνέλαβαν οραματιστές πολιτικοί με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης και προόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκφυλίστηκε σε ένα γραφειοκρατικό οικοδόμημα και προτείνει ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με ειδικό πρόλογο του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση, αλλά και ξεχωριστό κεφάλαιο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το βιβλίο θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Μπορούμε ακόμα να σώσουμε αυτή τη διαβρωμένη και κουρασμένη Ευρώπη; Μπορούμε ακόμα να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας; Η απάντηση για τον Γκι Φερχόφσταντ είναι ότι χρειάζονται τολμηρά βήματα και, με παραδείγματα από την Ιστορία, εξηγεί ότι πρέπει να γίνουν τώρα. Όχι όμως προς τη δημιουργία ενός υπεροπτικού και απόμακρου υπερκράτους αλλά προς μια αποτελεσματική και δημοκρατική ομοσπονδία, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού του ατόμου και των νόμων. Ξαναγυρνά έτσι στο εμπνευσμένο όραμα των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης, το οποίο αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για την οικοδόμηση ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος.

books

«Η ζωή και η εργασία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα, είναι ένα. Αν θέλουμε να ζήσουμε μια ασυνήθιστη ζωή, πρέπει να κάνουμε ασυνήθιστη και την εργασία μας. Όταν η εργασία μας έχει σαφή σκοπό, σηκωνόμαστε κάθε πρωί από το κρεβάτι γεμάτοι ενθουσιασμό. Όλα στη ζωή μάς φαίνονται λαμπερά, αλλά και η προσωπική ακτινοβολία μας είναι πολύ πιο έντονη». Ο Κρις Μπαρέζ-Μπράουν υπογράφει το βιβλίο «Ζήσε ελεύθερα! Αγάπησε τη δουλειά σου, αγάπησε τη ζωή σου» (εκδόσεις Κέδρος) με σκοπό να δείξει ότι η εργασία είναι υπηρέτης μας και όχι εμείς υπηρέτες της εργασίας και να μας βάλει στη θέση του οδηγού, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς την ελευθερία. Ο ίδιος βοήθησε την Carling Black Label να γίνει το πρώτο βρετανικό brand, αξίας 1 δισ. λιρών, και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το πρακτορείο καινοτομίας και ιδεών ?What If!. Εκεί βοήθησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως να βελτιωθούν στον τομέα της καινοτομίας. Το 2009 ίδρυσε την εταιρεία Upping Your Elvis, που πρωταρχικό στόχο έχει να αναδείξει την ευφυΐα εντός των επιχειρήσεων, βοηθώντας τους υπαλλήλους τους να «λάμψουν» και να διακριθούν. Συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Nike και η Diageo.

23162

Ο «Μάγκας», ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συναρπάζει και να συγκινεί παιδιά, εφήβους, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες. Μέσα από τα μάτια του Μάγκα, ενός πανέξυπνου σκύλου «αγγλικής καταγωγής», παρακολουθούμε την καθημερινότητα μιας ελληνικής οικογένειας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις αρχές του 20ού αιώνα. Κεντρικό θέμα του βιβλίου οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον Τούρκων και Βουλγάρων, αλλά και ο θάνατος του Μίκη Ζέζα (όνομα με το οποίο παρουσιαζόταν και πολεμούσε ο ήρωας Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς). Ωστόσο, τα ιστορικά γεγονότα διανθίζονται από τα καμώματα και τις γκάφες του Μάγκα, ο οποίος ξεκινάει πάντα με τις καλύτερες προθέσεις αλλά πάντα καταλήγει σε ζημιές και καταστροφές. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού.