Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ε.Ε. για το Brexit - Free Sunday
Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ε.Ε. για το Brexit

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ε.Ε. για το Brexit

Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις αρχίζει σήμερα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που θα καθορίσουν τους όρους βάσει των οποίων η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη σχέση της με την ΕΕ για τις επόμενες γενιές.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις 23 Ιουνίου και την ψήφο των Βρετανών υπέρ του διαζυγίου από το βασικό εμπορικό τους εταίρο και περίπου τρεις μήνες αφότου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκκίνησε τη διετή αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έως τον Μάρτιο του 2019, σχεδόν τίποτα για το μέλλον δεν είναι σαφές.

Ακόμα και η ίδια η άμεση πολιτική επιβίωση της Μέι έχει τεθεί εν αμφιβόλω, 10 ημέρες αφού έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ντέιβις θα συναντηθεί με τον γάλλο επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12.00 ώρα Ελλάδας. Αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από τις συνομιλίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επτά ώρες.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση και η σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντηθεί -αλλά δεν θα διαπραγματευθεί- με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα ύστερα από κάποιες αρνητικές δηλώσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές.

«Τώρα, ξεκινά η σκληρή δουλειά», δήλωσε ο Ντέιβις, προσθέτοντας ότι θέλει μια συμφωνία που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές. «Αυτές οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες σε κάποια σημεία, αλλά θα τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο».

Ο Μπαρνιέ, λάτρης του βουνού, πέρασε το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του στις Άλπεις για να «αντλήσει την δύναμη και την ενέργεια που χρειάζονται για μεγάλες διαδρομές».

Το γεγονός ότι ο Ντέιβις συμφώνησε στην ατζέντα της Δευτέρας οδήγησε κάποιους αξιωματούχους της ΕΕ στο να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Μέι ίσως τελικά να αλλάξει γνώμη προσεγγίζοντας την άποψη των Βρυξελλών για το πώς πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Υιοθετώντας έναν τόνο συμφιλίωσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, φθάνοντας για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την ΕΕ στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «ευχάριστη εξέλιξη» στις σχέσεις που θα είναι καλές για τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

"Το πιο σημαντικό πράγμα θεωρώ ότι είναι τώρα να σκεφτούμε την νέα συνεργασία, την βαθιά και ειδική συνεργασία που θέλουμε να συνάψουμε με τους φίλους μας", δήλωσε ο Τζόνσον, που πέρυσι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)