«Βόμβα» Βρυξελλών κατά Google: Πρόστιμο-«φωτιά» 2,42 δισ. ευρώ - Free Sunday
«Βόμβα» Βρυξελλών κατά Google: Πρόστιμο-«φωτιά» 2,42 δισ. ευρώ

«Βόμβα» Βρυξελλών κατά Google: Πρόστιμο-«φωτιά» 2,42 δισ. ευρώ

Την επιβολή προστίμου - ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ε.Ε., καθώς υπερέβη το αντίστοιχο στην αμερικανική Intel, ύψους 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο είχε υποβληθεί το 2009. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν καλεί τον τεχνολογικό «κολοσσό» να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές μέσα σε διάστημα 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώνει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 5% του μέσου όρου των ημερήσιων παγκόσμιων κερδών της μητρικής της εταιρείας Alphabet.

Η απόφαση της Κομισιόν, βασίστηκε σε έρευνα που ξεκίνησε το 2010 μετά από παράπονα των ανταγωνιστών της, όπως η Yelp, η TripAdvisor, η Foundem, η News Corp και αφορά τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης, με συνέπεια την ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας αγορών της Google έναντι των έτερων υπηρεσιών.

«Η Google έχει δημιουργήσει πολλά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι θετικό. Αλλά η στρατηγική της Google όσον αφορά τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών δεν αποσκοπούσε απλώς σε προσέλκυση πελατών μέσω της βελτίωσης του προϊόντος της σε σχέση με εκείνο των ανταγωνιστών της. Αντιθέτως, η Google προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις μηχανές αναζήτησης, προωθώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα αναζήτησης, και υποβιβάζοντας εκείνες των ανταγωνιστών.

»Η πρακτική της Google είναι παράνομη βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Αρνήθηκε την ευκαιρία σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν αξιοκρατικά και να καινοτομήσουν. Και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκε στους Ευρωπαίους καταναλωτές τη δυνατότητα για πραγματική επιλογή υπηρεσιών και για πλήρη αξιοποίηση των οφελών της καινοτομίας», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ.