Βούτσιτς: Οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων - Free Sunday
Βούτσιτς: Οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Βούτσιτς: Οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τη στήριξη της Σερβίας στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική ότι η χώρα του δεν έχει δείξεθ αρκετό σεβασμό παρά το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, και στάθηκε στο πλευρό της Σερβίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε σοβαρά για την περιοχή. Εγώ, ήθελα, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να υπάρχει συμφωνία και όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Θα ήταν κάτι σημαντικό για όλη την περιοχή. Σε ό,τι αφορά τη Σερβία θα σας πω ειλικρινά και ανοιχτά, ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και μας βοήθησε όταν είχαμε δυσκολίες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε δείξει πάντα αρκετό σεβασμό για αυτό το γεγονός. Και δεν θα ήθελα ενώπιον ξένων να πω ποιοι είναι οι λόγοι ή να  κριτικάρω τους προκατόχους μου. Η Σερβία στο μέλλον θα κοιτάζει τα συμφέροντά της, θα διάκειται φιλικά με όλους όσοι είναι στην ίδια πλευρά και οι οποίοι βοήθησαν στη διατήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Και σε σχέση με αυτό οι Έλληνες φίλοι μας πάντα μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας». 

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων» υπενθυμίζοντας πως «υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα της ονομασίας».