Στο Παρίσι ο Τραμπ για την Ημέρα της Βαστίλης - Free Sunday
Στο Παρίσι ο Τραμπ για την Ημέρα της Βαστίλης

Στο Παρίσι ο Τραμπ για την Ημέρα της Βαστίλης

Επίσημος προσκεκλημένος του Εμ. Μακρόν για την αυριανή εθνική επέτειο της Γαλλίας είναι ο Ντ. Τραμπ. Αφορμή τα 100 χρόνια από την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και η επιδίωξη προσέγγισης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν χρειάστηκε να εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο Ντόναλντ Τράμπ είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του στον αυριανό εορτασμό της εθνικής επετείου της Γαλλίας, της Ημέρας της Βαστίλης.

Αφορμή είναι η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον A´ Παγκόσμιο Πόλεμο, «για να τιμήσουν από κοινού τους πεσόντες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν.

Επί της ουσίας ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να αποφευχθεί η απομόνωση της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης από τον κύκλο των διεθνών συνομιλιών για μια σειρά θεμάτων, για τα οποία έχει επέλθει ήδη διάσταση, όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής ή του ελεύθερου εμπορίου.

«Ποτέ δεν απελπίζομαι όταν πρέπει να πείσω» έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Μακρόν. Χρησιμοποιώντας τη διπλωματία στη διεθνή σκηνή επιδιώκει την επίτευξη ισορροπιών, παίζοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή. Άλλωστε μετά την πρόσκληση του Πούτιν στις Βερσαλλίες, ήταν απαραίτητη μια εξίσου σημαντική πρόσκληση και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε λατρεύει τις παρελάσεις και τα στρατιωτικά αγήματα. Η ευκαιρία της αυριανής επετείου ήταν μοναδική.

Η επίσημη υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ έγινε με κάθε επισημότητα στο Μέγαρο των Απομάχων, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα. Ακολούθησε κατιδίαν συζήτηση στην προεδρία για σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Την ίδια ώρα οι δύο πρώτες κυρίες Μελάνια Τραμπ και Μπριζίτ Τρονιό, θα επισκεφθούν την Παναγία των Παρισίων, ενώ θα περάσουν με τα παραδοσιακά ποταμόπλοια του Σηκουάνα και από τα διάφορα μνημεία του Παρισιού.

Το βράδυ τα δύο προεδρικά ζευγάρια θα δειπνήσουν στο περίφημο εστιατόριο Ιουλίου Βερν στον Πύργο του Άιφελ

ΠΗΓΗ: DW