Ο Μακρόν ξεκινά τη σύγκρουση με το γαλλικό κατεστημένο από τον στρατό - Free Sunday
Ο Μακρόν ξεκινά τη σύγκρουση με το γαλλικό κατεστημένο από τον στρατό

Ο Μακρόν ξεκινά τη σύγκρουση με το γαλλικό κατεστημένο από τον στρατό

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ, μετά από τη διαφωνία που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό που σχεδιάζει ο κ.Μακρόν.
Σε ανακοίνωσή του ο ντε Βιλιέ υποστηρίζει ότι «ανέλαβε τις ευθύνες του» καθώς «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο.
Ο 60χρονος ντε Βιλιέ προσθέτει ότι προσπάθησε να διατηρήσει μια γαλλική αμυντική δύναμη με την ικανότητα να διεκπεραιώνει ένα όλο και δυσκολότερο έργο εντός των οικονομικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να την διατηρήσει.
Την περασμένη εβδομάδα ο ντε Βιλιέ εμφανίστηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και εξέφρασε με εξαιρετικά οξύ τρόπο την διαφωνία του με τις ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.
"Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ...κατ΄αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν", φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ.
Από την πλευρά του ο Μακρίν είχε υπομνήσει στον στρατηγό ότι η πολιτική εξουσία παίρνει τις αποφάσεις:
"Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου", είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.