Τουρκία: Ξεκινά η δίκη των δημοσιογράφων της Cumhuriyet - Free Sunday
Τουρκία: Ξεκινά η δίκη των δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Τουρκία: Ξεκινά η δίκη των δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη σταθμός για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Πρόκειτα για συνολικά 17 δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας Cumhuriyet, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924, κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών ενώ αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με έως και 43 χρόνια κάθειρξη.

Κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ αυτών ο αρθογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσιογράφος Μούσα Κατρ.

Επίσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα αφήνει κενό το κομμάτι της σελίδας όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται τα άρθρα τους.

Ο Τσαν Ντουντάρ, επίσης ένας από τους κατηγορούμενους, θα δικαστεί ερήμην του καθώς βρίσκεται στη Γερμανία. Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Οι συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν μία ή πολλές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρεται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, μια ακροαριστερή ομάδα, την DHKP-C, και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.