Οι ρώσοι κατασκόπευαν τον Μακρόν μέσω facebook - Free Sunday
Οι ρώσοι κατασκόπευαν τον Μακρόν μέσω facebook

Οι ρώσοι κατασκόπευαν τον Μακρόν μέσω facebook

Περίπου 70,000 λογαριασμούς απενεργοποίησε το Facebook στη Γαλλία την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών για προώθηση προπαγάνδας ή για αποστολή μηνυμάτων spam.
Σϋμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται την ενημέρωση που στελέχη του Facebook έκαναν στο αμερικανικό κογκρέσο, μεγάλος αριθμός απο αυτούς τους λογαριασμούς σχετίζονταν με τις εκλογές.
Ανάμεσα σε αυτούς, όπως αναφέρει το πρακτορείο, είναι 24 λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν για να παρακολουθούν αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας και άλλα κοντινά πρόσωπα του νυν προέδρου και τότε ανεξάρτητου υποψηφίου Εμμανουέλ Μακρόν.
Το Facebook είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε λάβει μέτρα κατά πλαστών λογαριασμών, οι οποίοι διέσπειραν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις γαλλικές εκλογές, δραστηριότητα που στη δύση συνδέεται με τη Ρωσία, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένως στο παρελθόν αρνηθεί κάθε ανάμειξη στις γαλλικές εκλογές μέσω υποκλοπών και διαρροών emails και εγγράφων.
Τον Μάιο αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δηλώσει στο Reuters ότι στις υποκλοπές εμπλέκονταν χάκερς με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας δεν είχαν απολύτως διακριβωμένες πληροφορίες ότι αυτό είχε συμβεί κατόπιν εντολής του Κρεμλίνου.
Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε εντοπίσει κατασκοπευτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και τους απενεργοποίησε χάρις στον συνδυασμό ενός βελτιωμένου αυτόματου εντοπισμού και των ανθρώπινων προσπαθειών που έχουν αυξηθεί για τον εντοπισμό πολύ εξελιγμένων επιθέσεων.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, υπάλληλοι του Facebook παρατήρησαν τις προσπάθειές Ρώσων πρακτόρων που υποδύονταν τους φίλους φίλων συνεργατών του Μακρόν και προσπαθούσαν να αποσπάσουν από αυτούς προσωπικές πληροφορίες.
Το Facebook διαβεβαίωσε τους αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν θεωρεί πως οι πράκτορες είχαν "σκάψει αρκετά βαθιά" ώστε να κάνουν τους στόχους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεσή τους, που θεωρούν ότι ενδεχομένως να ήταν και ο στόχος της επιχείρησης.
Παρόλα αυτά, ηλεκτρονικοί λογαριασμοί που ανήκουν σε αξιωματούχους της εκστρατείας του Μακρόν παραβιάστηκαν και το περιεχόμενό τους μοιράστηκε στο διαδίκτυο κατά τις τελευταίες μέρες πριν από τον επαναληπτικό γύρο μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
Ο Μουνίρ Μαχζουμπί, ο οποίος ήταν διευθυντής ψηφιακών μέσων του πολιτικού κινήματος του Μακρόν En Marche και σήμερα είναι υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην κυβέρνησή του, δήλωσε τον Μάιο στο Reuters ότι κάποιοι ειδικοί θεμάτων ασφαλείας κατηγορούν συγκεκριμένα την GRU παρότι δεν διαθέτουν αποδείξεις αλλά τώρα ούτε ο Μαχζουμπί ούτε το En Marche δέχτηκαν να σχολιάσουν.
Όπως γράφει το Politico, η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, επειδή ακριβώς ανέμενε μαζική επίθεση υποκλοπής, είχε δημιουργήσει δεκάδες πλαστούς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να προκαλέσει σύγχυση στους επίδοξους χάκερς.
Υπάρχουν λίγα γνωστά παραδείγματα εξελιγμένων προσπαθειών κατασκοπείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2015 η εγχώρια υπηρεσία αντικατασκοπείας της Βρετανίας MI5 προειδοποίησε ότι εχθρικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν το δίκτυο LinkedIn για να συνδεθούν και να προσπαθήσουν να στρατολογήσουν κυβερνητικούς υπαλλήλους.
Τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπανίως σχολιάζουν τέτοιες επιχειρήσεις όταν αποκαλύπτονται.