Ο Μαδούρο θέλει να δικάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης - Free Sunday
Ο Μαδούρο θέλει να δικάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Ο Μαδούρο θέλει να δικάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης


Σε διεθνή απομόνωση στο εξωτερικό και σε ενισχυμένο αυταρχισμό στο εσωτερικό, οδηγεί τη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της, Νικολάς Μαδούρο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής της νέας συντακτικής συνέλευσης της χώρας ενώ από χθες το βράδυ, οι αντίπαλοι του έχουν καλέσεοι σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα και την Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης

H Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», δήλωσε , η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ενώ Κολομβία, Παναμάς, Περού, Αργεντινή και Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. Μόνος συνοδοιπόρος του Μαδούρο, η Βολιβία η οποία κατάγγειλε ότι αυτές οι χώρες. «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».
Ομως, χάρις στο εκλογικό σύστημα, που συνδυάζει ψήφο κατά περιφέρειες, αλλά και κατά επαγγελματικούς τομείς, 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μπόρεσαν να ψηφίσουν δύο φορές, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή Εουχένιο Μαρτίνες.
Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν» και προανήγγειλε κινήσεις καοι κατά της Γενικής Εισαγγελέως, Λουίσα Ορτέγα Ντίαζ, μίας υποστηρίκτριας του Τσάβες που έχεο εξελιχθεί σε κύριο αντίπαλο του Μαδούρο.
«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.