Έρευνα για νοθεία στη Βενεζουέλα - Free Sunday
Έρευνα για νοθεία στη Βενεζουέλα

Έρευνα για νοθεία στη Βενεζουέλα

Δύο δικαστές οι οποίοι θα ερευνήσουν τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση που διεξήχθησαν την Κυριακή διόρισε η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουΐσα Ορτέγα, πρώην σύμμαχος και νυν επικριτικής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του «τσαβικού» καθεστώτος.

«Σας πληροφορώ ότι όρισα δύο δικαστές για να ερευνήσουν τους τέσσερις διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου σχετικά με αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια», δήλωσε η γενική εισαγγελέας.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός γεγονότος πρωτοφανούς, σοβαρού που συνιστά αδίκημα», είπε η κ. Ορτέγα, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα τη Συντακτική Συνέλευση, κάνοντας λόγο για «δικτατορική φιλοδοξία» του Ν. Μαδούρο.

«Πρόκειται για σεισμό», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας, μοναδικού νομοθετικού σώματος της χώρας, η οποία ελέγχεται με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων από την αντιπολίτευση, από τον Ιανουάριο του 2016.

«Πρόκειται για ανεύθυνη καταγγελία που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με στοιχεία που έχει στην κατοχή του αποκλειστικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του τελευταίου, Τιμπισάι Λουκένα, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο θεωρεί η καταγγελία αποτελεί «αντίδραση του διεθνούς εχθρού», ενώ κατά τον ίδιο η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής».

Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «απάτη» με στόχο την παραμονή του προέδρου Μαδούρο στην εξουσία πέραν της λήξης της θητείας του το 2019 και για προσπάθεια παράκαμψης του εκλεγμένου κοινοβουλίου της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αρνείται να αναγνωρίσει την Συντακτική Συνέλευση . «Η Συντακτική Συνέλευση επιδείνωσε σημαντικά την κρίση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, παρά τις καταγγελίες για νοθεία.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα)», δήλωσε ο Ν. Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα διατηρήσει σε λειτουργία το κοινοβούλιο, μην αναγνωρίζοντας το νέο σώμα. Προετοιμαζόταν επίσης να διαδηλώσει εντός της ημέρας κατά της Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία θεωρεί παράνομη.

Την νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία.

«Γνωρίζουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic Αντόνιο Μουχίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Ο κ. Μουγκίκα διευκρίνισε ότι η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ' όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ' αυτή που ανακοινώθηκε από τις αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.

Η Συνέλευση θα ξεκινήσει τις εργασίες της σε κλίμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό, υψηλής έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και εν μέσω έντονων διεθνών καταγγελιών μετά τη σύλληψη δύο ηγετών της αντιπολίτευσης, του Λεοπόλντο Λόπες και του Αντόνιο Λέντεσμα.

Μέσα στο κλίμα κρίσης, ο Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε την Τετάρτη τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών, του Χόρχε Αρεάθα, πρώην υπουργού Ορυχείων που αντικαθιστά την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία εξελέγη μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης.

Την ίδια στιγμή, η αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aerolineas Argentinas ανακοίνωσε την ακύρωση της εβδομαδιαίας πτήσης προς και από το Καράκας στις 5 Αυγούστου για «λόγους ασφαλείας και λειτουργικούς λόγους».

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν τερματίσει ή μειώσει τις δραστηριότητές τους στην όλο και πιο απομονωμένη Βενεζουέλα: οι Air Canada και Aéromexico από το 2014, η Alitalia το 2015, οι GOL, Latam και Lufthansa το 2016 και ακολούθησαν οι United Airlines, Avianca et Air France το 2017. 

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP)