Όλοι μαζί και ο Τραμπ χώρια - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Όλοι μαζί και ο Τραμπ χώρια
Η οικογενειακή φωτογραφία μετά από την υπογραφή της συμφωνίας το 2015

Όλοι μαζί και ο Τραμπ χώρια

Την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε και επίσημα τον ΟΗΕ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, χωρίς όμως να αποκλείει μια εκ νέου συμμετοχής στην συμφωνία αν υπάρξουν βελτιωμένοι όροι.

Στην ανακοίνωση δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως την 23η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο την απόφασή του για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, στερεί θέσεις εργασίας και θέτει εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και μεταποίησης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην πολιτική για το κλίμα που οδηγεί στην μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ προάγει την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, αλλά η διεθνής συμφωνία δεν δείχνει αναστρέψιμη.

«Όπως ο πρόεδρος επισήμανε στην ανακοίνωσή του την 1η Ιουνίου και ακολούθως, είναι ανοιχτός σε μια εκ νέου συμμετοχή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού αν η Ουάσιγκτον εντοπίσει πιο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους φορολογουμένους της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η οποία παραπέμπει στη δήλωση Τραμπ στο Παρίσι όταν επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι «κάτι μπορεί να γίνει σχετικά με την Συμφωνία του Παρισιού».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το τέλος του αιώνα, δύο στους τρεις ευρωπαίους θα επηρεαστούν άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από παρατεταμένους καύσωνες αλλά και πλημμύρες.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Planetary Health, 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε 31 χώρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο θανάτου καθώς και επιπτώσεων στην υγεία τους.