Στα πρόθυρα εμφυλίου φέρνει τη Βενεζουέλα για να μείνει στην εξουσία ο Μαδούρο - Free Sunday
Στα πρόθυρα εμφυλίου φέρνει τη Βενεζουέλα για να μείνει στην εξουσία ο Μαδούρο

Στα πρόθυρα εμφυλίου φέρνει τη Βενεζουέλα για να μείνει στην εξουσία ο Μαδούρο

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται πλέον η Βενεζουέλα καθώς ο πανταχόθεν διεθνώς απομονωμένος πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο υποστήριξε ότι στρατιωτική βάση δέχτηκε «τρομοκρατική επίθεση» από «μισθοφόρους», τους οποίους μετά από τρίωρη μάχη απώθησαν οι πιστές στην κυβέρνηση δυνάμεις, οι οποίες σκότωσαν δύο από τους επιτιθέμενους και αναζητούν τους υπόλοιπους.

«Καμιά εικοσαριά μισθοφόροι» επιτέθηκαν πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής σε μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Βενεζουέλα, στη Βαλένσια (180 χλμ. δυτικά του Καράκας) , είπε χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ο Μαδούρο, στις διαδηλώσεις εναντίον του οποίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Μαδούρο απέρριψε τον χαρακτηρισμό στρατιωτική «εξέγερση» για την κίνηση αυτή και έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση» χρηματοδοτημένη, όπως είπε, από την Μπογοτά, δηλαδή την Κολομβία και το Μαϊάμι, δηλαδή τη μεγάλη κοινότητα των λατινοαμερικάνων, κυρίως εξόριστων Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ.

«Έχω ζητήσει την ανωτάτη των ποινών για όσους ενεπλάκησαν στο σχέδια τρομοκρατικής ενέργειας. Την ανωτάτη των ποινών και κανένα ελαφρυντικό υπό καμία συνθήκη. Και για πολίτες και για λιποτάκτες», είπε ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χεσούς Σουάρες Τσούριο υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε «χρηματοδοτηθεί από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, είχε χρηματοδοτηθεί από τη βορειοαμερικανική αυτοκρατορία», δηλαδή τις ΗΠΑ.

Ενας απο τους οκτώ τουλάχιστον συλληφθέντες, είναι ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίος είχε καταφύγει στο Μαϊάμι όταν αποτάχθηκε πριν από τρία χρόνια «για προδοσία της πατρίδας και εξέγερση» και τώρα «δίνει πληροφορίες». Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, οι κρατούμενοι ομολόγησαν πως στρατολογήθηκαν «από μέλη της βενεζουελανής άκρας δεξιάς που βρίσκονται σε επαφή με ξένες κυβερνήσεις» και οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να καταζητούν «ένα τμήμα της ομάδας που κατάφερε να πάρει μερικά όπλα».

Το όνομα του δεν ανακοινώθηκε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα Ενρίκε Καπρίλες σημείωσε πως όλος ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα: «Δεν πιστεύουμε ότι ολόκληρη η οικογένεια του στρατού ενεργεί βάσει όσων λέει η ηγεσία του στρατού διότι ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία τους, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα», ενώ ο πρόεδρος του ελεγχόνενου από την αντιπολίτευση κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες, ζήτησε «την αλήθεια» γι' αυτό το επεισόδιο και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενο «κυνήγι μαγισσών».