Η Μπούντεσμπανκ επαναπατρίζει το χρυσό της - Free Sunday
Η Μπούντεσμπανκ επαναπατρίζει το χρυσό της

Η Μπούντεσμπανκ επαναπατρίζει το χρυσό της

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε πως επαναπάτρισε ράβδους χρυσού ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βρισκόταν στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.

Το 2013, η Γερμανία δήλωσε ότι είχε προγραμματίσει να μεταφέρει τουλάχιστον το ήμισυ του χρυσού της χώρας στη Φρανκφούρτη έως το 2020. Πριν από λίγους μήνες, περίπου 100 τόνοι χρυσού μεταφέρθηκαν στη χώρα από το Παρίσι. Συνολικά, το πρόγραμμα διήρκεσε τρία χρόνια, φέρνοντας πίσω στην Γερμανία 743 τόνους χρυσού. 

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος χρυσού στον κόσμο με 3.374 τόνους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέχει το μεγαλύτερο χρυσό, τα αποθέματα χρυσού της ανέρχονται σε 8.134 τόνους, σύμφωνα με το World Gold Council. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 310 τόνους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 505 τόνοι.

Πάνω από το 50% των χρυσών αποθεμάτων της Γερμανίας βρίσκονται τώρα στη Φρανκφούρτη. Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την κίνησή της εξηγώντας πως με την επιστροφή των ράβδων χρυσού, προσβλέπει στην επιστροφή και «της ασφάλειας και της αυτοπεποίθησης» στη γερμανική αγορά και κοινή γνώμη.

«Ωστόσο πρόκειται και για μία αναγνώριση πως έχουν αλλάξει οι καιροί: οι Γερμανοί δεν ανησυχούν πια για μία ενδεχόμενη αρπαγή των αποθεμάτων χρυσού από τη Ρωσία, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», σχολιάζει το CNN.