Ο Κιμ το... πάτησε - Νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας - Free Sunday
Ο Κιμ το... πάτησε - Νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ το... πάτησε - Νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο νωρίς σήμερα από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντοχωρίς να προκληθούν ζημιές.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06.00 σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, είπαν χθες διπλωμάτες.

Δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

"Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ", είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)