Χάρβεϊ: Τα νερά φεύγουν, η καταστροφή μένει - Free Sunday
Χάρβεϊ: Τα νερά φεύγουν, η καταστροφή μένει

Χάρβεϊ: Τα νερά φεύγουν, η καταστροφή μένει

Στις πληγείσες από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ περιοχές έχει προγραμματίσει να βρεθεί το Σάββατο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για δεύτερη φορά από την ώρα που η θεομηνία «σάρωσε» το Τέξας και μέρος της Λουιζιάνας.

Την ίδια στιγμή τα νερά από τις πλημμύρες απομακρύνονται σιγά-σιγά, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής που ο Χάρβεϊ αφήνει πίσω του.

Τεράστιο το κόστος

Καθώς τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν σταδιακά να έχουν ευκολότερο έργο, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται πλέον σε ύφεση, η καταστροφή από τον Χάρβεϊ αποκαλύπτεται και σοκάρει.
Ήδη, επισήμως, 44 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα που τσάκισε το Τέξας και μέρος της Λουιζιάνας, ενώ οι τοπικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι τα θύματα του Χάρβεϊ θα είναι περισσότερα, καθώς η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές θα γίνεται πιο εύκολη. Για την ώρα, ο αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει τους 20.
Όσον αφορά τις καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, ένας πρώτος υπολογισμός αναφέρει ότι το κόστος των ζημιών κυμαίνεται μεταξύ 30 και 100 δισ. δολαρίων, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι περισσότερα 100.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σημειώνεται ότι ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έχει δηλώσει ότι η Πολιτεία του ίσως χρειαστεί περισσότερα από 125 δισ. δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις καταστροφές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ.

Νέοι κίνδυνοι

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (FEMA) επισημαίνει ότι, ακόμα κι αν υποχωρήσουν τα νερά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα, οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του Τέξας κάθε άλλο παρά απομακρύνονται, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ οι διακοπές υδροδότησης ακόμα και σε ολόκληρες κομητείες του Τέξας πολλαπλασιάζουν την ανησυχία για την υγεία των κατοίκων.
Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει ο φόβος χημικής μόλυνσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών της Arkema, από το οποίο εκλύθηκε «εξαιρετικά επικίνδυνος καπνός», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής της FEMA Μπροκ Λονγκ. Οι αρχές γνώριζαν εδώ και μέρες ότι υπήρχε κίνδυνος, γι’ αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.
Παράλληλα, «άλμα» καταγράφηκε στις τιμές των καυσίμων, καθώς τα διυλιστήρια και οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στο Τέξας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 13%, αφού σχεδόν το 1/4 των πετρελαιοπηγών των ΗΠΑ βρίσκεται στο Τέξας και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, προκαλώντας ανησυχία για ελλείψεις.

Οι πρώτες κινήσεις ανακούφισης

Καθώς τα φαινόμενα εξασθενούν, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να αιτηθεί από το Κογκρέσο την αποδέσμευση 5,9 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Τραμπ, Σάντρα Σάντερς, ο ίδιος θα δωρίσει 1 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που επισκέφθηκε την Πέμπτη τους πληγέντες στην πόλη Ρόκπορτ, επισήμανε ότι 311.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να λάβουν βοήθεια. «Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας. Είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, και θα είμαστε εδώ κάθε μέρα, μέχρις ότου η πόλη αυτή, η Πολιτεία αυτή και η περιοχή ανοικοδομηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Πενς μιλώντας έξω από μια κατεστραμμένη εκκλησία.