Ρωσικές επιφυλάξεις στην πρόταση ΗΠΑ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Β.Κορέα - Free Sunday
Ρωσικές επιφυλάξεις στην πρόταση ΗΠΑ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Β.Κορέα

Ρωσικές επιφυλάξεις στην πρόταση ΗΠΑ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Β.Κορέα

Επιφυλακτικη στην επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα  μετά την πυρηνική δοκιμή της βόμβας υδρογόνου εμφανίζεται η Ρωσία ενώ αδιευκρίνιστη ακολουθεί να παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Κίνα και Ρωσία μετά την πρόταση που έχει κατατεθεί από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιανγκ..

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, κάλεσε το Συμβούλιο να επιβάλει «πιο αυστηρά μέτρα» στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλά για πόλεμο». και υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στην Πιονγιανγκ τάχθηκαν Γαλλία, Βρετανία και Ιαπωνία

Όμως μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται στην Κίνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας,. Βλαντιμιρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του «καταδικάζει» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην επιβολή κυρώσεων.

«Ωστόσο η επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι ανώφελη και αναποτελεσματική», η στρατιωτική υστερία δεν έχει κανένα νόημα, ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση πραγματικών πυρών, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ, ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε νέα ενδεχόμενη πρόκληση.

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, η οποία επικαλείται πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει, ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας,

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε χθες Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Χθες το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.