Το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στην Ευρώπη - Free Sunday
Το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στην Ευρώπη

Το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στην Ευρώπη

Το ενδεχόμενο τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη να χρηματοδοτήθηκαν απο τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων τις οποίες προώθησαν στη μαύρη αγορά, τζιχαντιστες θα ερευνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2018, μετά από απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρόκειται για μια ιδεολογική μάχη ενάντια στην κουλτούρα του Daesh», δήλωσε στο Euronews ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επέλεξε να χρησιμοπιήσει τη λέξη DAESH, η οποία είναι το ακρωνύμιο απο τα αραβικα al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham δηλαδη Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής, το οποίο ενοχλεί ιδιαίτερα τους τζιχαντιστές.

«Πέρα από αυτό, υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι. Εκτιμούμε ότι τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών αγγίζουν τα 2-5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι μεγάλες επιθέσεις, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες, χρειάζονται χρήματα. Αν “χτυπήσουμε” τις πηγές χρηματοδότησης, τότε οι φονικές αυτές επιθέσεις γίνονται πιο δύσκολες γι αυτούς που τις οργανώνουν», είπε ο επίτροπος.

Την σχέση μεταξύ της παράνομης εμπορίας τέχνης και των πρωταγωνιστών των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Γαλλία, απέδειξε πρώτος ο Βέλγος δημοσιογράφος

Ο Φρεντερίκ Λουρ σύμφωνα με τον οποίο «αυτές οι λεηλασίες και οι παράνομες αγοραπωλησίες βοηθούν τις ένοπλες ομάδες, όπως τους Τζιχαντιστές και όχι μόνο, να αποκτήσουν τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για να πληρώσουν τους στρατιώτες τους και να στηρίξουν τις δράσεις τους εντός των χωρών αυτών».

«Επιπλέον όμως, αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων και έξω από αυτές τις χώρες, κυρίως στην Ευρώπη».

Οι τζινατιστές δεν χρησιμοποιούν το αρτιοκόλεξο DAESH γιατί είναι ομόηχο με την αραβική λέξη daes που σημαίνει κάποιον που συντρίβει κάποιον με το πόδι του.