Κεντροδεξιά νίκη στις εκλογές της Νορβηγίας - Free Sunday
Κεντροδεξιά νίκη στις εκλογές της Νορβηγίας

Κεντροδεξιά νίκη στις εκλογές της Νορβηγίας

Οριακή νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές πέτυχε η δεξιά συμμαχία της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.

Η νίκη αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική για την Έρνα Σόλμπεργκ, αφού καμιά κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν είχε καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα μετά το 1985.

«Φαίνεται πως είναι μια καθαρή νίκη» για την κεντροδεξιά, δήλωσε η Σόλμπεργκ στους υποστηρικτές της στο Όσλο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας).

«Οι λύσεις μας έφεραν αποτέλεσμα. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας», συνέχισε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε προκλήσεις μπροστά μας». «Τα έσοδά μας από το πετρέλαιο θα είναι χαμηλότερα. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες» είπε.

Η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών της Σόλμπεργκ, του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου - που βρίσκεται πίσω από τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στη Νορβηγία - και δύο μικρότερων κεντροδεξιών κομμάτων πρόκειται να καταλάβει 89 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 169, βάσει μιας στατιστικής προβολής με το 93,2% των ψήφων καταμετρημένο.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του ο ηγέτης των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, έκανε λόγο για «μεγάλη απογοήτευση».

Η 56χρονη Σόλμπεργκ εξαγγέλλει νέες μειώσεις φόρων για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της χαμηλής διατίμησης του αργού στις διεθνείς αγορές.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία ενδέχεται να επηρεαστεί από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς η Έρνα Σόλμπεργκ θα χρειαστεί την υποστήριξη δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς που έχουν υιοθετήσει οικολογικές θέσεις, κυρίως των Φιλελεύθερων, οι οποίοι ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στην εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα στην Αρκτική και στην εκμετάλλευσή τους.

Το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα της Σόλμπεργκ αναμένεται να χάσει τρεις έδρες και να καταλάβει 45 στο κοινοβούλιο, κάτι που θα την καταστήσει ακόμη πιο εξαρτημένη από την υποστήριξη των λαϊκιστών, των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών. Οι Εργατικοί αναμένεται να παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη βουλή, με 49 έδρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ