Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και νοτιοκορεατική απάντησε σε 6 λεπτά - Free Sunday
Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και νοτιοκορεατική απάντησε σε 6 λεπτά

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και νοτιοκορεατική απάντησε σε 6 λεπτά

 Σε επκίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η κορεατική χερσόνησος και ο Ειρηνικός Ωκεανός μετά την εκτόξευση νέου πυραύλου από την Βόρεια Κορέα και τη νοτιοκορεατική απάντηση με την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, όσο ο βορειοκορεατικός ήταν ακόμη στον αέρα που προειδοποιούν τον Κιμ για τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης της Σεουλ..

Σύμφωνα με το Τόκιο, ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert  σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι ο πύραυλος, έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ. ανατολικά της χερσονήσου Ερίμο στη νήσο Χοκάιντο. και διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά ένδειξη πως συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην ιαπωνική επικράτεια ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο δήλωσε ότι θεωρεί πως ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), δοθέντος του βεληνεκούς του..

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει το νησί Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά η αμερικανική πλευρά, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο στρατός κατέγραψε την εκτόξευση και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, έκανε λόγο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που δεν αποτελούσε απειλή για το Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

Εκπρόσωπος του νοτιοκοεατικού στρατού δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους Hyunmoo-2 «έπληξε με ακρίβεια» έναν στόχο που ήταν 250 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ ο δεύτερος κατέπεσε στο νερό «στο αρχικό στάδιο» και η αποτυχία διερευνάται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκτάκτως και μάλλον κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα Παρασκευή στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας), μετά τη νέα εκτόξευση, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του Οργανισμού.

Η εκτόξευση καταγράφεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να «βυθίσει» την Ιαπωνία και να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες» μετά την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίθηκε η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε αντίποινα για την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου.

Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση από τον σύμβουλο ασφαλείας, στρατηγός Τζον Κέλι.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Ιαπωνία πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα προανήγγειλε “την προσήκουσα αντίδραση” σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για την προστασία της ασφάλειας του ιαπωνικού λαού..

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την 29η Αυγούστου άλλον έναν πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και κατέπεσε στον Ειρηνικό.