H Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με βόμβα υδρογόνου - Free Sunday
H Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με βόμβα υδρογόνου

H Βόρεια Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με βόμβα υδρογόνου

Σε προσωπική διαμάχη με τον πρόεδρο Τραμπ μετατρέπει την κρίση της Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος καθιστά σαφές ότι έχει εκλάβει την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως κήρυξη πολέμου.

«Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», απάντησε ο Κιμ με μία σπάνια δήλωση σε πρώτο πρόσωπο στην ομιλία του Προέδρου Τραμπ, τον οποίο απείλησε ότι θα τον κάνει «να πληρώσει ακριβά» όσα είπε εναντίον της χώρας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ.

Η προειδοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», προσέθεσε ο Κιμ.

Ο Τραμπ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διεμήνυσε ότι εάν οι ΗΠΑ απειληθούν θα «καταστρέψουν τελείως» το κράτος των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ αναφέρθηκε με μειωτικό τρόπο στον Κιμ, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο πύραυλο» ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο «ακατάλληλο» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και «κακοποιό, γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά».

Της δήλωσης του Κιμ είχε προηγηθεί σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, που είχε παρομοιάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο με «σκυλί που γαβγίζει» κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να απειλήσει τη χώρα του, έναν χαρακτηρισμό που επανέλαβε και στο σημερινό του μήνυμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Ο Ρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη είπε ότι η απάντηση που θα δώσουν θα μπορούσε να είναι η πιο δυνατή πυροδότηση βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό. «Δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε καθώς τις διαταγές δίνει ο ηγέτης μας Κιμ Γιονγκ Ουν», διευκρίνισε ο βορειοκορεάτης υπουργός.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου την 3η Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, ενώ μέσα στους τελευταίους δύο μήνες δοκίμασε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.