Πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή - Free Sunday
Πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή

Πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ένας από τους πιο εξωστρεφείς ακτιβιστές για το περιβάλλον, ασκεί πολιτική πίεση όχι μόνο μέσα από την τέχνη του αλλά και μέσα από το Leonardo Di Caprio foundation, που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο υπέρ του περιβάλλοντος.

Μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ από τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, έχει γίνει πιο αναγκαίο από ποτέ να αποδεχτούμε τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε από την κλιματική αλλαγή και να κινηθούμε προς μια περισσότερο «πράσινη» διαβίωση. Ο διάσημος ηθοποιός την περασμένη εβδομάδα ήταν καλεσμένος στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Γέιλ με θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Στις ΗΠΑ είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να τονίζεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, τη στιγμή που οι επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πιο εμφανείς από ποτέ.

Μια περιουσία ξοδεύει ο Ντι Κάπριο

Ο Ντι Κάπριο δήλωσε πως μέσω του ιδρύματός του θα διαθέσει 20 εκατ. δολάρια σε 100 δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ ο ίδιος θα συμμετάσχει στην πολιτική πρωτοβουλία του Τζον Κέρι προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες υπέρ μιας «πράσινης διαβίωσης». Κατά την παρουσίαση του ηθοποιού στο Γέιλ ο Τζον Κέρι αστειεύτηκε, σημειώνοντας «ποιος θα ήταν πιο ιδανικός να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή από έναν άντρα που έχει βιώσει τις συνέπειες από το σπάσιμο ενός παγόβουνου στη μέση του ωκεανού;», αναφερόμενος φυσικά στην ταινία «Τιτανικός».

Πέρα από το καυστικό τους χιούμορ, Ντι Κάπριο και Κέρι με σοβαρότητα συμφώνησαν πως πρέπει να «σώσουμε τους εαυτούς μας από τους εαυτούς μας» και πως «παρ’ ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από το 1990, υπήρξαμε αδιάφοροι και εγωιστές». Ο δημοφιλής ηθοποιός τόνισε πως το περιβάλλον μάς προσφέρει 100 τρισ. δολάρια την ημέρα σε υπηρεσίες, μέσω του καθαρού αέρα, του νερού, των τροφών κ.λπ. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για τις δυτικές κοινωνίες είναι η πράσινη ανάπτυξη, που για τον ηθοποιό έχει δύο συνιστώσες, «πράσινες δουλειές» και «πράσινη μηχανολογία». Ντι Κάπριο και Κέρι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για την αδιαφορία που επέδειξε αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού και κατέληξαν στο ότι το μοναδικό πράγμα που λείπει από την ανθρωπότητα είναι πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής. «Ψηφίστε ηγέτες που αναγνωρίζουν το πρόβλημα ως υπαρκτό» επισήμανε ο ηθοποιός, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Before the flood

Ιδιαίτερη μνεία κατά το συνέδριο έγινε στο ντοκιμαντέρ του Λεονάρντο nτι Κάπριο με τίτλο «Before the flood». Το φιλμ έκανε πρεμιέρα πέρυσι και από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν προβολή μέσα από την ιστοσελίδα του «National Geographic». Ο ίδιος ο Ντι Κάπριο είχε αναφέρει για το ντοκιμαντέρ του πως «αποτελεί προϊόν ενός τριετούς ταξιδιού μαζί με τον σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς, όπου ταξιδέψαμε σε κάθε γωνιά της γης για να τραβήξουμε με κάμερα όλες τις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αποδείξουμε ότι το εν λόγω ζήτημα είναι ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή που θα αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα».

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν είναι ο μοναδικός σταρ του Χόλιγουντ που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά μαζί με πολιτικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μαζί του στρατεύονται ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Μαρκ Ράφαλο, η Αντζελίνα Τζολί, ο Ματ Ντέιμον, ο Κιάνου Ριβς, η Σαρλίζ Θερόν, ο Σον Πεν, η Έμα Γουάτσον, ο Κόλιν Φερθ, ο Ρόμπερντ Ρέντφορντ και ο Ρίτσαρντ Γκιρ. Οι αστέρες του κινηματογράφου δεν θα χρησιμοποιήσουν μόνο οικονομικά μέσα αλλά και την επιρροή τους προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον των παραγωγών του Χόλιγουντ σε ταινίες που θα προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το πολιτικό κενό που αφήνει η κυβέρνηση Τραμπ επί του θέματος.