Σκληρός Σουλτς κατά Μέρκελ - Επέλαση της ακροδεξιάς στη Γερμανία - Free Sunday
Σκληρός Σουλτς κατά Μέρκελ - Επέλαση της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Σκληρός Σουλτς κατά Μέρκελ - Επέλαση της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Σοκ και δέος προκαλεί στη Γερμανία η είσοδος στη Bundestag του ακροδεξιού, ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού AfD με ποσοστά που το καθιστούν τρίτο κόμμα, πάνω από ιστορικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το Linke και οι Πράσινοι.

Ευθύνες για το δραματικό αυτό αποτέλεσμα που βάζει την αρκοδεξιά στη γερμανική Βουλή μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επέρριψε προσωπικά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των εκλογών, δήλωσε ο Σουλτς απευθυνόμενος στην Μέρκελ κατά τη διάρκεια του «Κύκλου του Βερολίνου», της τηλεοπτικής συζήτησης που διεξάγεται μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση. Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

«Παγωμένη» Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη εμφανίζεται από το αποτέλεσμα που «ρίχνει» κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ενώ αναφέρθηκε στην επιτυχία του AfD, τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

«Παλέψαμε για μια Γερμανία που ζούμε ευχαρίστως αυτό προϋποθέτει οικονομική ευημερία χωρίς την οποία δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, να χτίσουμε μια ισχυρή Ε.Ε. καταπολεμώντας την παράνομη μετανάστευση. Σε αυτό ανήκει και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, θα μας απασχολήσουν και τους επόμενους μήνες. Εχουμε μια εντολή που θα πρέπει να υλοποιήσουμε και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε σε κλίμα κάθε άλλο παρά πανηγυρικό.

Επινίκιες προειδοποιήσεις

Πλέον το AfD είναι σύμφωνα με Deutsche Welle είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλδημοκρατών δεν έχει ακόμα διαλυθεί). Μάλιστα στην πρώην Ανατολική Γερμανία είναι δεύτερη δύναμη -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- συγκεντρώνοντας το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του AfD, δεσμεύθηκε «να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (...) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (...) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (...) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», τόνισε ο Γκάουλαντ.