Πέθανε ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής του Playboy - Free Sunday
Πέθανε ο Χιου Χέφνερ,  ιδρυτής του Playboy

Πέθανε ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής του Playboy

Ο Χιού Χέφνερ, ο θρυλικός εκδότης και ιδρυτής, του περιοδικού –μύθου Playboy πέθανε σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από τον επίσημο λογαριασμό του περιοδικού στο twitter: «Ο άνδρας είδωλο και ιδρυτής του Playboy Hugh Hefner πέθανε. Ήταν 91 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Hefner και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούσε: «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζεις το όνειρο κάποιου άλλου». Ο Χέφνερ, ή Χεφ όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι, υπήρξε είδωλο και πρότυπο για εκατομμύρια άντρες. Ο λόγος φυσικά οι καλλονές –κατεξοχήν ξανθές- που παρέλασαν από το μπράτσο του.

1 min

Η έπαυλη του, το Playboy Mansion θεωρείται η αντρική Disneyland και τα πάρτι του εμπειρία ζωής για όποιον έχει βρεθεί έστω και σε ένα. "Ο πατέρας μου έζησε μια εξαιρετική και επίπονη ζωή ως πρωτοπόρος στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και του πολιτισμού και υπήρξε μια ηγετική φωνή πίσω από μερικά από τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα της εποχής μας όσον αφορά την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, των πολιτικών δικαιωμάτων και της σεξουαλικής ελευθερίας", δήλωσε Cooper Hefner, γιος του Hugh και επικεφαλής της Playboy Enterprises.

2 min

Ο Hufner γεννήθηκε στο Ιλινόις το 1926 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στην Σχολή του Ινστιτούτου Τέχνης της πόλης. Πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ αρχικά εργάσθηκε πετυχημένα ως δημοσιογράφος και καρτουνίστας του Esquire. Ωστόσο, συγκρούστηκε με το περιοδικό και τότε με δανεικά 1.000 δολάρια από την μητέρα του, 8.000 δολάρια από φίλους τους και ελάχιστα μέσα το 1953 εκδίδει το δικό του περιοδικό, που στην αρχή δεν είχε σύμβολο το γνωστό κουνελάκι ούτε το εμβληματικό centerfall, την τρισέλιδη δηλαδή αφίσα με την Playmate του μήνα. Όλα αυτά ακολούθησαν. Είχε ωστόσο στο εξώφυλλο του την μοναδική Μέριλιν Μονρόε- με μια ημίγυμνη φωτογράφιση που η Μέριλιν είχε κάνει στην αρχή της καριέρας του πριν γίνει διάσημη. Το Playboy ξεπούλησε και έγινε σημείο συζήτησης παντού με διφορούμενα σχόλια. Ωστόσο στις δεκαετίες που ακολούθησαν το περιοδικό κατόρθωσε να εμπνεύσει και να ηγηθεί της "σεξουαλικής επανάστασης" στις δεκαετίες 1960 και 1970. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Χέφνερ ξεκίνησε να γράφει και να δημοσιεύει το μανιφέστο του, μια στάση ζωής όπου βασική αρχή ήταν η ελευθερία σε όλες τις μορφές της.

5 min

Ο Hefner υπερασπίστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου Η.Π.Α., φτάνοντας μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, όταν το αμερικανικό ταχυδρομείο αρνήθηκε να παραδώσει το περιοδικό του στους συνδρομητές. Το περιοδικό πέρα από τα γυμνά, δημοσίευσε πολλά από τα δημοσιογραφικά άρθρα του έμειναν στην ιστορία, συνεντεύξεις που έγιναν πρωτοσέλιδες (Φιντέλ Κάστρο, Martin Luther King Jr.; Malcolm X, John Lennon και Yoko Ono, αλλά και αμφισβητούμενες προσωπικότητες όπως ο ιδρυτής του αμερικανικού ναζιστικού μορφώματος George Lincoln Rockwell). Τα διηγήματα του Playboy ήταν επίσης σταθμός στα εκδοτικά δεδομένα καθώς συγγραφείς όπως οι Ίαν Φλέμινγκ, Vladimir Nabokov, Michael Crichton, John le Carré, John Irving και πολλοί άλλοι τροφοδοτούσαν με μικρές ιστορίες το Playboy. Ταυτόχρονα μπήκαν τα θεμέλια για μια πανίσχυρη αυτοκρατορία για να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο brand με καζίνο, κανάλι, μπουτίκ και ένα φραντζάιζ με Playboy σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

3 min

 

Η δεκαετία του ’80 και του ’90 ήταν δύσκολη για το Playboy και τον Χέφνερ καθώς η επέλαση της βοντεοκασέτας και του ίντερνετ έριξαν τις πωλήσεις του περιοδικού. Για μια σύντομη περίοδο από τα μέσα του 2016 μέχρι τις αρχές του 2017, το περιοδικό πειραματίστηκε με την αφαίρεση του γυμνού από την ύλη του, πριν επιστρέψει στην προηγούμενη φόρμουλα του. Ο ίδιος πάντως και το lifestyle του, ντυμένος πάντα με μια μεταξωτή ρόμπα, περιστοιχισμένος από καλλονές, με μια πίπα στο στόμα (εξαφανίστηκε όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας) έγινε σύμβολο το ίδιο ισχυρό όπως ο Τζέιμς Μποντ. Ο Ηefner απέκτησε τέσσερα παιδιά μεταξύ των οποίων και η Christie Hefner η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Playboy Enteprises έως το 2009 ενώ έκανε τέσσερις γάμους και ο τελευταίος-που διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του- ήταν με την αμερικανίδα Crystal Ηefner, η οποία είναι σήμερα 31 ετών και είχε αναδειχθεί Playmate για τον Δεκέμβριο του 2009.

Δείτε εδώ μια περιήγηση στο αεροπλάνο του Χεφ:

Δείτε τι έγραψαν οι διάσημοι για το θάνατο του: