Συμβουλές Γκουτιέρες για την επόμενη προσπάθεια για λύση στην Κύπρο - Free Sunday
Συμβουλές Γκουτιέρες για την επόμενη προσπάθεια για λύση στην Κύπρο

Συμβουλές Γκουτιέρες για την επόμενη προσπάθεια για λύση στην Κύπρο

Πολιτική αβεβαιότητα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού διαπιστώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση του προς τον οργανισμό, στην οποία αναφέρει ότι στο Κραν Μοντανά, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εμμέσως πλην σαφώς, αποδίδει την αποτυχία στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, θάρρους, αποφασιστικότητας και εμπιστοσύνης, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες για να μπορέσουν να φτάσουν οι πλευρές σε συμφωνία και επισημαίνει την ανάγκη της εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Ο γ.γ. εκφράζει την εκτίμηση, ότι στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης διαδικασίας και για να επιτευχθεί επιτυχής συνολική διευθέτηση σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, «τα μέρη θα πρέπει να μην χάσουν χρόνο για την εμπλοκή της κοινής γνώμης και να οικοδομήσουν από κοινού την υποστήριξη για ένα ενοποιημένο μέλλον» ενώ διαβεβαιώνει για την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές, «όταν αποφασίσουν από κοινού σε μια διαδικασία με την αναγκαία πολιτική βούληση, για να ολοκληρώσουν τη στρατηγική συμφωνία, που ξεκίνησε στο Κραν Μοντανά».

«Τα μέρη έφτασαν κοντά στο να καταλήξουν σε στρατηγική κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή βασικά στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία», σημειώνεται στην έκθεση στην οποία τονίζεται ότι «μια έγκαιρη συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο θα παρείχε άμεσα σε κάθε πλευρά την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι η συνολική διευθέτηση θα περιελάμβανε εκείνα τα στοιχεία που έχουν καίρια σημασία για κάθε κοινότητα, και έτσι θα πρόσφερε την ώθηση για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τεχνικών λεπτομερειών».

Σύμφωνα με τον κ.Γκουτιέρες, «στο μέλλον θα πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα (του Κυπριακού), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνολική διευθέτηση, ενώ πρέπει «να εκπονηθούν λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο» μετά τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας.