Συλλήψεις αυτονομιστών στην Καταλονία - Free Sunday
Συλλήψεις αυτονομιστών στην Καταλονία
Ο Τζόρντι Κούιχαρτ αριστερά και ο Τζόρντι Σάντσεζ δεξά χαιρετούν τους υποστηρικτές τους

Συλλήψεις αυτονομιστών στην Καταλονία

Έρευνα για το αδίκημα της στάσης διεξάγεται σε βάρος δύο ηγετικών στελεχών του κινήματος για ανεξαρτησία τη Καταλονίας, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση με εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Πρόκειται για τον πρόεδρος της Catalan Omnium Cultural organization, Τζόρντι Κούιχαρτ και τον πρόεδρος της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης, Τζόρντι Σάντσεζ, οι οποίοι τον περασμένο μήνα οργάνωσαν στη Βαρκελώνη την διαδήλωση, κατά τη διάρκεια της σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον Ισπανών αστυνομικών και φθορές οχημάτων των δυνάμεων ασφαλείας.

«Είναι μια πράξη που δεν ανταποκρίνεται σε καμία αρχή του δικαίου. Είναι μια πράξη με στόχο να μας τρομοκρατήσει και να μας τιμωρίσει πως υπερασπιζόμαστε την ελευθερία», δήλωσε ο Σάντσεζ σε μήνυμά του που βιντεοσκοπήθηκε προτού τεθεί υπό κράτηση.

Με δικαστική απόφαση στον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και κατασχέθηκε το διαβατήριό του.

Για επιστροφή στην εποχή των πολιτικών κρατουμένων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλας Πουτζντεμόν.

«Προσπαθούν να φυλακίσουν τις ιδέες μας, αλλά ενισχύουν τον πόθο μας για ελευθερία», ανέφερε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, στον οποίο η Μαδρίτη έδωσε νέα προθεσμία μέχρι την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει κατά πόσο έχει κηρύξει την ανεξαρτησία γης Καταλονίας.