Ένας 29χρονος από το Ουζμπεκιστάν, ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν - Free Sunday
Ένας 29χρονος από το Ουζμπεκιστάν, ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν

Ένας 29χρονος από το Ουζμπεκιστάν, ο δράστης της επίθεσης στο Μανχάταν

Ενας Ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ από το 2010, ο οποίος διέθετε πράσινη κάρτα, είναι ο 29χρονος ο οποίος δολοφόνησε 8 ανθρώπους στο κέντρο του Μανχάταν, χθες Τρίτη το μεσημέρι.

Ο Σαϊπουλο Σαϊποφ, ο οποίος φέρεται να είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, έριξε το νοικιασμένο φορτηγάκι που οδηγούσε πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν δώδεκα. Στο όχημα που οδηγούσε ένα σημείωμα στο οποίο αναγραφόταν ότι η επίθεση διεξήχθη στο όνομα του ISIS.

Αφού έριξε το φορτηγό σε πεζούς και ποδηλάτες, ο οδηγός βγήκε από το όχημα επιδεικνύοντας δύο όπλα χειρός. Ένστολος που βρισκόταν στην περιοχή πυροβόλησε το δράστη στην κοιλιακή χώρα. Ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ στην περιοχή του συμβάντος βρέθηκαν δύο αεροβόλα όπλα (ένα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στο paintball) που εικάζεται ότι κρατούσε ο δράστης.

Η uber επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν οδηγός της, διευκρινίζοντας ότι του έχει αφαιρεθεί η άδεια.

Αργα το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ, όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του.

Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Άιρες και στις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε νωρίτερα ο Τραμπ.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.