Η κυβέρνηση της Μέι κλυδωνίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα - Free Sunday
Η κυβέρνηση της Μέι κλυδωνίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Η κυβέρνηση της Μέι κλυδωνίζεται από τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Μετά τα σκάνδαλα που ξέσπασαν στον χώρο του αμερικανικού θεάματος και είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση δύο εξαιρετικά επιτυχημένων στον επαγγελματικό τους τομέα ανδρών, ο ασκός του Αιόλου έχει πλέον ανοίξει για τους ισχυρούς άνδρες του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς στελέχη και βουλευτές του κόμματός της φέρονται να έχουν παρενοχλήσει σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, με τη Μέι να καλείται εν μέσω Brexit να βάλει σε τάξη τους άνδρες συνεργάτες της και ταυτόχρονα να επιδείξει πυγμή ως γυναίκα απέναντι στα ντροπιαστικά αυτά περιστατικά.

Αυτοκτονία

Πριν από λίγες μέρες ο Καρλ Σάρτζαντ, πρώην υπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης της Ουαλίας του οποίου το όνομα ενεπλάκη πρόσφατα σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης, έδωσε τέλος στη ζωή του, αφού μάλιστα παραιτήθηκε από τα πολιτικά του καθήκοντα υπό τη σκιά της κατηγορίας που τον βάρυνε. Ο 49χρονος Σάρτζαντ, που διετέλεσε υπουργός Κοινοτήτων και Παιδικής Ηλικίας στην Ουαλία, υπέβαλε παραίτηση στις 3 Νοεμβρίου, έπειτα από τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, και στις 7 Νοεμβρίου αυτοκτόνησε.

Ο… άτακτος υπουργός Άμυνας

Οι καταγγελίες για πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του Βρετανικού Κοινοβουλίου ήρθαν λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και κανείς δεν περίμενε ότι οι εξελίξεις αυτές θα πλήξουν σχεδόν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση της κ. Μέι. Στις αρχές του μήνα ο υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, έπειτα από καταγγελίες της συναδέλφου του Άντρια Λέντσομ πως είχε απαντήσει σε σχόλιο της τελευταίας με ένα άκρως σεξιστικό υπονοούμενο. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής στην οποία συμμετείχαν και οι δύο, η επικεφαλής της Κ.Ο. των Τόρηδων είπε πως κρύωναν τα χέρια της, για να λάβει την απάντηση από τον Φάλον «αν κρυώνουν τα χέρια σου, ξέρω πού μπορείς να τα βάλεις για να τα ζεστάνεις». Ανάρμοστη συμπεριφορά είχε επιδείξει και απέναντι στη δημοσιογράφο Τζούλια Χάρτλεϊ Μπριούερ, η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση που συνέβη πριν από περίπου 15 χρόνια. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός άγγιζε ανάρμοστα την Μπριούερ σε επαγγελματικό δείπνο που είχαν. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η Τζέιν Μέρικ, δημοσιογράφος στο πολιτικό ρεπορτάζ για τον «Independent», τηλεφώνησε στην Ντάουνινγκ Στριτ και ανέφερε τη δική της δυσάρεστη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία ο Μάικλ Φάλον σχεδόν της επιτέθηκε, προσπαθώντας να τη φιλήσει. Λίγες ώρες αργότερα ο τελευταίος παραιτήθηκε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά μια δυσάρεστη συμπεριφορά που έχει εδραιωθεί σε ένα από τα πιο παλιά κοινοβούλια του κόσμου.

Σάτυρος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός;

Στο σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ενεπλάκη και το όνομα του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντέιμιαν Γκριν, όταν η αρθρογράφος των «Times» Κέιτ Μόλτμπι έγραψε ότι την άγγιξε ανάρμοστα σε κάποια επαγγελματική συνάντησή τους, γεγονός που την έκανε να τον αποφεύγει διαρκώς. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οι αναφορές της Μόλτμπι είναι αναληθείς, ωστόσο η Τερέζα Μέι έχει ζητήσει επίσημη αναφορά σχετικά με το περιστατικό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες μετά την κατηγορία της Μόλτμπι ένας πρώην βοηθός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ονόματι Μπομπ Κουίκ ισχυρίστηκε στην εφημερίδα «Sunday Times» ότι οι αρχές είχαν βρει πλούσιο πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του Γκριν κατά τη διάρκεια έρευνας το 2008 για κυβερνητικές διαρροές. Μάλιστα, ο Κουίκ τόνισε πως οι συνάδελφοί του είχαν κάνει λόγο για «ακραίο» πορνογραφικό υλικό. Ο Ντέιμιαν Γκριν ανέφερε πως το δημοσίευμα είναι αναληθές και η πηγή αναξιόπιστη και αρνήθηκε για μία ακόμη φορά τις όποιες κατηγορίες τού προσάπτουν, παρ’ όλα αυτά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να παραιτηθεί και αυτός, προκειμένου να σταματήσουν οι βαρύτατοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση της κ. Μέι.

Μεταξύ άλλων, ο Τσάρλι Έλφικ, συντηρητικός βουλευτής του Ντόβερ, δέχτηκε σοβαρότατες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, με αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Μαρκ Γκάρνιερ, επίσης βουλευτής των Συντηρητικών, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας, καθώς έστειλε τη γραμματέα του δύο φορές στο παρελθόν να του αγοράσει σεξουαλικά βοηθήματα, κάτι που αποτελεί παράβαση των κανονισμών ευπρέπειας για τους βουλευτές.

Θα αντέξει την κρίση η Μέι;

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα έχουν προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα της Τερέζα Μέι, με την απομάκρυνση του Φάλον, που κατείχε εξαιρετικά σημαντική θέση, να είναι ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να μείνουν «σκιές» στις καταγγελίες και ζήτησε από τους ηγέτες των άλλων κομμάτων να συναινέσουν ώστε να συγκροτηθεί μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα δέχεται και θα ερευνά παράπονα και καταγγελίες των εργαζομένων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως πρέπει να συνταχθεί ειδικός κώδικας συμπεριφοράς βουλευτών και υπουργών.

Τουλάχιστον επτά βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ερευνώνται για σεξουαλική παρενόχληση και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, παράλληλα με το Brexit, προσπαθεί να διαχειριστεί το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης μειοψηφίας. Η γενικευμένη αστάθεια που παρατηρείται στο κόμμα των Συντηρητικών ενισχύεται σχεδόν καθημερινά, με νέα σκάνδαλα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την πολιτική κρίση καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει και η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, η οποία ζήτησε να αποπεμφθούν από το Κοινοβούλιο όσοι βουλευτές έχουν αποδεδειγμένα χρησιμοποιήσει την εξουσία τους για να προβούν σε ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον υφιστάμενο, ενώ όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς δεν αποκλείεται νέα περιστατικά να δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Περιστατικά και στους Εργατικούς

Εν τω μεταξύ, και το Εργατικό Κόμμα φαίνεται πως αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες, καθώς δύο βουλευτές του, ο 76χρονος Κέλβιν Χόπκινς και ο Κλάιβ Λούις, κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση, με τον πρώτο να έχει στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε 26χρονη κοπέλα. Συν τοις άλλοις, η 25χρονη ακτιβίστρια των Εργατικών Μπεξ Μπέιλι αποκάλυψε ότι πριν από έξι χρόνια προϊστάμενος στο κόμμα τη βίασε, ενώ άλλο μέλος του κόμματος την πίεσε να μη δημοσιοποιήσει το γεγονός, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ονόματα. Επιπλέον, το κανάλι ITVπαρουσίασε προ ημερών συνέντευξη με γυναίκα που παρέμεινε ανώνυμη, η οποία κατήγγειλε πως βουλευτής προσπάθησε να τη βιάσει το 2016, κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού.

Ο υπουργός και η κατάσκοπος

Αρκετά μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου ουκ ολίγες φορές έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, τα οποία όχι μόνο τους κόστισαν την πολιτική τους καριέρα αλλά προκάλεσαν τέτοιο πάταγο που άγγιζε τα όρια πολιτικής κρίσης.

Το σκάνδαλο Προφιούμο στις αρχές της δεκαετίας του ’60 θύμιζε κινηματογραφική ταινία. Ο υπουργός Πολέμου της Βρετανίας Τζον Προφιούμο, ένας αξιοσέβαστος πολιτικός που είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύναψε εξωσυζυγική σχέση με τη 19χρονη, εν έτει 1962, Κριστίν Κίλερ, η οποία είχε παράλληλη σχέση με τον αξιωματικό του Σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας Γιεβγκένι Ιβανόφ.

Ο βρετανικός Τύπος εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον Προφιούμο για εσχάτη προδοσία, αφού θεωρήθηκε ότι η 19χρονη Κίλερ ήταν κατάσκοπος η οποία αποσπούσε κρατικά μυστικά από τον υπουργό Πολέμου και τα χάριζε απλόχερα στον Ιβανόφ. Ο Προφιούμο είχε δηλώσει πως δεν γνώριζε για την παράλληλη σχέση της Κίλερ και πως έμεινε μαζί της μόλις δύο εβδομάδες, αφού ωστόσο αρχικά είχε πει ψέματα στον βρετανικό λαό πως δεν είχε σχέση μαζί της. Κάπως έτσι τερματίστηκε η πολιτική καριέρα του Τζον Προφιούμο. Η κατηγορία ότι ο τελευταίος έδινε κρατικά μυστικά στους Σοβιετικούς μέσω της Κίλερ δεν αποδείχθηκε ποτέ, η τελευταία όμως στην αυτοβιογραφία της υποστήριξε πως ο Στίβεν Γουόρντ, κοινός φίλος του Προφιούμο και της ίδιας, ο οποίος εκτελούσε χρέη μεσάζοντα μεταξύ επιφανών ανδρών και όμορφων νεαρών γυναικών, ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και είχε επιστρατεύσει με απειλές την ίδια να αποσπάσει μυστικά από τον Προφιούμο σχετικά με τη θέση πυρηνικών όπλων στη Δυτική Γερμανία. Η Κίλερ ομολόγησε στο βιβλίο της ότι ήταν κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πως πρόδωσε τη χώρα της, γεγονός για το οποίο είχε μετανιώσει.

Το νόθο παιδί

Ένα εξίσου σημαντικό ερωτικό σκάνδαλο που επηρέασε τη βρετανική πολιτική σκηνή έλαβε χώρα κατά τη δεκαετία του ’80, οπότε το δεξί χέρι της Μάργκαρετ Θάτσερ λησμόνησε τον σοβαρό του ρόλο. Ο Σέσιλ Πάρκινσον ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλισε στη Θάτσερ μια σαρωτική νίκη το 1983, ενώ ο ίδιος προοριζόταν για υπουργός Εσωτερικών. Το πρόβλημα ήταν ότι τη στιγμή που σχηματιζόταν το υπουργικό συμβούλιο ο Πάρκινσον περίμενε παιδί από τη γραμματέα του και όχι από τη γυναίκα του. Η Θάτσερ του έδωσε τη θέση του γραμματέα Εμπορίου και Βιομηχανίας, για να τον αναγκάσει να παραιτηθεί μερικούς μήνες αργότερα, όταν γνωστοποιήθηκε η υπόθεση. Η γραμματέας, αν και ισχυρίστηκε ότι της ζήτησαν επιτακτικά να προχωρήσει σε άμβλωση, γέννησε μια κόρη, με την οποία ο Πάρκινσον δεν θέλησε να έχει καμία σχέση. Όταν εκείνη μεγάλωσε, είπε δημόσια ότι «ο πατέρας μου μου συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα» και δεν είχε καθόλου άδικο.

Ένα κοινό πολιτικό μυστικό

Ένα ακόμη σκάνδαλο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πριν από μερικά χρόνια στη Βρετανική Βουλή ήταν αυτό που αφορούσε τις δαπάνες των βουλευτών. Κατάχρηση κρατικού χρήματος από το 2004 έως το 2008 που οδήγησε σε παραιτήσεις, φυλακίσεις, επιστροφές μεγάλων χρηματικών ποσών από βουλευτές, καθώς και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από άλλους, προκειμένου να γλιτώσουν από την ντροπή των δημοσιευμάτων. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την κατάχρηση του επιδόματος δεύτερης κατοικίας. Κάποιοι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν λάβει το επίδομα δεύτερης κατοικίας που δίνεται σε όσους δεν είναι βουλευτές στο Λονδίνο και με αυτό πλήρωσαν στεγαστικά δάνεια, τα οποία, όμως, όπως αποδείχθηκε, είχαν ήδη αποπληρωθεί, ή συντηρούσαν πολυτελείς συνήθειές τους, όπως πισίνες στα σπίτια τους, μεγαλοπρεπείς κήπους με τάφρο κ.ά. Η κοινή γνώμη είχε ενοχληθεί περισσότερο από το γεγονός πως η κατάχρηση του επιδόματος δεύτερης κατοικίας ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των βουλευτών, γεγονός που θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες και το πνεύμα σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί η βρετανική πολιτική σκηνή.