"Πράσινη" δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις στην Γερμανία - Free Sunday
"Πράσινη" δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις στην Γερμανία
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο ηγέτης των Πρασίνων, Οζντεμίρ Τζεμ στην γερμανική βουλή

"Πράσινη" δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις στην Γερμανία

Με ρήξη απειλούν οι Πράσινοι της Γερμανίας την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ οι διαβουλεύσεις μπαίνουν στην εβδομάδα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν είναι εφικτή η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen).

Στόχος των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν ως την Πέμπτη τις διερευνητικές διαβουλεύσεις, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως παρά, όμως, τις πολυάριθμες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι διαπραγματευτές των κομμάτων, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δηλώνουν αισιόδοξοι, αλλά ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Στρέντερ Γιούργκεν Τριτίν, ο οποίος συμμετέχει στις διερευνητικές συζητήσεις εκ μέρους των Πρασίνων δήλωσε σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ότι μέχρις στιγμής οι Πράσινοι ηττώνται με 10-0 αφού κανένα από τα σημεία που προτείνουν δεν έχουν περάσει και πρόσθεσε ότι το κόμμα του φοβάται λιγότερο τις νέες εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, προειδκοποίησε την κυρία Μέρκελ, ότι «σφάλλει αν πιστεύει πως θα μπορούσε εκμεταλλευόμενη τα στενά χρονικά περιθώρια να αιφνιδιάσει τους Πράσινους».

Διάσταση απόψεων επικρατεί στα ζητήματα προσφυγικό, κλίμα, μεταφορές, αγροτικό, ενώ κατ΄αρχήν συμφωνίες επιτεύχθηκε στα θέματα εργασίας, κοινωνικής πολιτικής συντάξεων, παιδεία, υγεία όπως και στην περίθαλψη ηλικιωμένων.

Οι Πράσινοι δείχνουν διαλλακτικοί στο ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της ΕΕ και Ευρωζώνης.