Τζαμάικα τέλος και «βόμβα» από Πράσινους: Εκλογές το Πάσχα στη Γερμανία - Free Sunday
Τζαμάικα τέλος και «βόμβα» από Πράσινους: Εκλογές το Πάσχα στη Γερμανία

Τζαμάικα τέλος και «βόμβα» από Πράσινους: Εκλογές το Πάσχα στη Γερμανία

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα» (σ.σ. το καθολικό Πάσχα εορτάζεται φέτος την 1η Απριλίου), δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, των Πρασίνων και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP).

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.

Ο Πράσινος πολιτικός κατηγόρησε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) ότι είχε προγραμματίσει την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες. «Εάν κάποιος βγάλει από την τσέπη του την δήλωση προς τον τύπο ενόσω βρίσκεται το τραπέζι ένα τελικό κείμενο, τότε νοιώθεις εξαπατημένος», είπε επίσης ο κ. Τριτίν, ο οποίος εξέφρασε την υπόνοια ότι «το κίνητρο του προέδρου τους FDP θα μπορούσε να είναι ότι ήθελε να ρίξει την καγκελάριο Μέρκελ. Εν τούτοις η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να βγεί ενισχυμένη απο τις διευρευνητικές συζητήσεις, διότι θα θεωρηθεί ως λογική και αξιόπιστη», τόνισε ο κ. Τριτίν.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)