Νεύρα στη Bundestag: Ο Σόιμπλε «έκοψε» το Twitter στους βουλευτές! - Free Sunday
Νεύρα στη Bundestag: Ο Σόιμπλε «έκοψε» το Twitter στους βουλευτές!

Νεύρα στη Bundestag: Ο Σόιμπλε «έκοψε» το Twitter στους βουλευτές!

Περιοριστικές πολιτικές στα social media και τη χρήση τους από τα μέλη της Bundestag επιδιώκει να εφαρμόσει o νέος πρόεδρός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια συνηθισμένη μέρα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι βουλευτές, ακόμα και αυτοί που κάθονται στα μπροστινά έδρανα, ακούν τον ομιλητή, αλλά όχι πάντα με τη δέουσα προσοχή. Το βλέμμα τους συχνά είναι προσηλωμένο στα κινητά τους τηλέφωνα ή το τάμπλετ. Αυτό συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κήρυξε την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνεδρίασης.

Στο βήμα βρισκόταν η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να παραταθεί η παραμονή των Γερμανών στρατιωτών στο Μάλι. Ένα σημαντικό θέμα το οποίο σχετίζεται με τη διεθνή ευθύνη της χώρας αλλά και τη ζωή των στρατιωτών.

Πολλοί από τους βουλευτές όμως, ακόμα και του κόμματός της, του Χριστιανοδημοκρατικού, δεν μπορούσαν να τη παρακολουθήσουν διότι ασχολούνταν με τα κινητά τους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των βουλευτών με τα κοινωνικά δίκτυα έχει αυξηθεί κατά πολύ, μια και η επικοινωνία μέσω αυτών απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ώστε να απαντήσουν σε σχόλια και αναρτήσεις.

Πήρε φωτιά το διαδίκτυο

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι όλη αυτή την κινητικότητα και σε επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, προτρέπει τους βουλευτές να επιδείξουν εγκράτεια και υπογραμμίζει ότι δεν είναι επιθυμητή «η χρήση συσκευών για φωτογράφηση, για το twitter ή για τη μετάδοση ειδήσεων μέσα από την αίθουσα του κοινοβουλίου».

Η επιστολή προκάλεσε σωρεία καυστικών αντιδράσεων στο διαδίκτυο. «Ο Σόιμπλε απαγορεύει το twitter» ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε. Παράλληλα κυκλοφόρησαν πλήθος φωτογραφιών που τον δείχνουν, ως υπουργό Οικονομικών, να κρατάει το κινητό, να του ρίχνει λοξές ματιές αλλά ακόμα και να παίζει Sudoku την ώρα που καθόταν στα κυβερνητικά έδρανα.

Πολλοί βουλευτές απόρησαν με την πρωτοβουλία του Β. Σόιμπλε να δημοσιεύσει μια τέτοια επιστολή. Ακόμα και η συνάδελφός του από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα Ντοροτέα Μπερ σε σχετική επιστολή της έγραψε, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διαφάνεια. Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε και υποστηρικτές, όπως για παράδειγμα την Μανουέλα Ρότμαν από το κόμμα των Πρασίνων η οποία δήλωσε πως και αυτή αποφεύγει τη χρήση των κοινωνικών δικτύων την ώρα των συνεδριάσεων.

(πηγή: Deutsche Welle)