Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα - Free Sunday
Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκσόνγκ, μια πόλη στην επαρχία της Νότιας Πιονγκγιάν, περίπου στις 20.17 ώρα Ελλάδας, πάνω από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η ιαπωνική υπηρεσία άμυνας, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πτήση 50 λεπτών και κατέπεσε στη ζώνη του αποκλιεστικού οικονομικού ενδιαφέροντος του Τόκιο. Όπως ανακοινώθηκε, ο πύραυλος περιελάμβανε τρία βλήματα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πριν από λίγο ότι βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους. 

Πρόκειται για την 7η πυραυλική δοκιμή από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.  

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.   

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.