Μπελάδες χωρίς τέλος για την Uber - Free Sunday
Μπελάδες χωρίς τέλος για την Uber

Μπελάδες χωρίς τέλος για την Uber

 

Την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζεται η συζήτηση για τον χαρακτήρα που θα έχει η Uber στον κόσμο των μεταφορών επιβατών, στη Βρετανία οι μπελάδες της εταιρείας μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό.

Έτσι, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου ο ρυθμιστικός φορέας των μεταφορών στο Λονδίνο αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια της εταιρείας, δικαστήριο κατέληξε σε μια απόφαση που εκτιμάται ότι αποτελεί «δαμόκλειο σπάθη» για το μοντέλο δραστηριοποίησης της Uber όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εργαζόμενοι και όχι εργολάβοι
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο στο οποίο είχαν προσφύγει δύο πρώην οδηγοί της εταιρείας αποφάνθηκε ότι όσοι οδηγούν για την Uber είναι εργαζόμενοι και όχι εργολάβοι και ότι η εταιρεία οφείλει να τους αντιμετωπίζει ως τέτοιους. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί «χτύπημα» στην καρδιά του νέου μοντέλου εργασίας που εταιρείες όπως η Uber προωθούν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της επονομαζόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού»: η Uber υποστηρίζει ότι η ίδια δεν παρέχει υπηρεσίες μεταφορών αλλά ότι μέσω της επώνυμης εφαρμογής της για smartphones λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ πιθανών επιβατών και οδηγών που μπορούν να τους μεταφέρουν εκεί όπου θέλουν.

Έφεση από την Uber
Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου ανατρέπει όλο αυτό το μοντέλο, καθώς βάζει την Uber σε θέση εργοδότη και τους οδηγούς σε θέση εργαζομένου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά υποχρεώνει την εταιρεία να δίνει στους οδηγούς της κανονικά επιδόματα άδειας και ελάχιστο μισθό. Η Uber ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση (πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να οδηγήσει τα πράγματα ακόμα και κατευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο), σημειώνοντας μάλιστα ότι το δικαστήριο στερεί από τους οδηγούς της την ευελιξία στα ωράρια που το υφιστάμενο καθεστώς τούς διασφαλίζει, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των οδηγών είναι ικανοποιημένη από το καθεστώς αυτό.

Κύματα σε όλη τη Ευρώπη
Η απόφαση του βρετανικού εργατικού δικαστηρίου αναμένεται να προκαλέσει κυματισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου σε πολλές χώρες τα συνδικάτα των ταξί και οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν την Uber να προσαρμοστεί στα εγχώρια δεδομένα, καταγγέλλοντας μάλιστα αθέμιτο ανταγωνισμό από την εταιρεία, η οποία έχει ως βασική γραμμή άμυνάς της ότι δεν παρέχει η ίδια υπηρεσίες ταξί αλλά μόνο διαμεσολάβηση. Η γραμματέας του TUC (της, ας πούμε, βρετανικής ΓΣΕΕ) Φράνσες Ο’ Γκρέιντι ήταν σαφέστατη σχολιάζοντας την απόφαση, καθώς τόνισε ότι «οι εργοδότες της “οικονομίας διαμοιρασμού” θα πρέπει να προσέχουν. Τα συνδικάτα θα αποκαλύπτουν όλα τα δόλια σχέδιά τους που προσπαθούν να “κλέψουν” από τους εργαζόμενους επιδόματα άδειας και ελάχιστους μισθούς. Η ψεύτικη αυτοαπασχόληση αποτελεί εκμετάλλευση των εργαζομένων και φοροαποφυγή».

«Θα πάρει χρόνια»
Όσον αφορά το έτερο «μέτωπο» της Uber στη Βρετανία, αυτό της προσπάθειας ανάκτησης της άδειας λειτουργίας της στο Λονδίνο, η εταιρεία αναμένει με αγωνία την απόφαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (Transport for London – TfL), ωστόσο τα νέα δεν είναι ευοίωνα γι’ αυτήν: ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα πάρει η εξέταση της έφεσης της Uber, απάντησε «απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, μπορεί να πάρει και χρόνια». Με το Λονδίνο να είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την Uber (υπολογίζεται ότι τη χρησιμοποιούν 3,5 εκατομμύρια επιβάτες ανά έτος και απασχολούνται περίπου 40.000 οδηγοί), γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί στη βρετανική πρωτεύουσα έσπευσε ο νέος CEO της εταιρείας Ντάρα Κοσροβσάχι, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους και να δει τι μπορεί να γίνει. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι είναι «αποφασισμένος να φτιάξουν τα πράγματα σε αυτή τη μεγάλη πόλη», ωστόσο όλα αυτά πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

Τεράστια κλοπή δεδομένων
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Uber πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο ρυθμιστικών αρχών και αρχών κυβερνοασφάλειας, αφού αποκαλύφθηκε ότι χάκερ είχαν υποκλέψει το 2016 τα δεδομένα 57 εκατομμυρίων πελατών της εταιρείας και δέχτηκαν να τα σβήσουν και να κρατήσουν μυστικό το περιστατικό μόνο αφότου η Uber τους πλήρωσε λύτρα 100.000 δολαρίων. Η αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής δυσκολεύει πολύ τα πράγματα για την Uber στο Λονδίνο, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία, τα δεδομένα περίπου 2,7 εκατομμυρίων πελατών της στη Βρετανία ήταν μέσα σε αυτά που υπέκλεψαν οι χάκερ. Ο Σαντίκ Καν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της εταιρείας, καλώντας τη να απαντήσει χωρίς χρονοτριβή ποιοι πελάτες της επηρεάστηκαν από την υποκλοπή, τι κάνει για να διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους και ποια μέτρα παίρνει ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον νέα «καταστροφική» υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Η Uber απάντησε ότι παρακολουθεί τους λογαριασμούς που επλήγησαν για να διαπιστώσει αν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο ο TfL ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση, με εκπρόσωπό του να τονίζει ότι «πιέζουμε την εταιρεία να μας δώσει όλες τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, ώστε να πειστούμε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα οδηγών και επιβατών στο Λονδίνο».

Επένδυση στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πέρασε στα ψιλά η είδηση ότι η Uber επενδύει πλέον ανοιχτά στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Volvo ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μη δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο με την Uber για την πώληση 24.000 οχημάτων XV90 τα οποία θα εξοπλιστούν με τεχνολογία αυτόνομης κίνησης που θα αναπτυχθεί από την ίδια την Uber. Τα οχήματα θα παραδοθούν στο διάστημα από το 2019 έως το 2021, ενώ η Uber αναπτύσσει το δικό της όχημα χωρίς οδηγό εδώ και καιρό. Μάλιστα, δοκιμάζει πρωτότυπα της Volvo εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με οδηγούς ασφαλείας διά παν ενδεχόμενο.