Ξεκινάει σήμερα η νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα - Free Sunday
Ξεκινάει σήμερα η νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα

Ξεκινάει σήμερα η νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα

 Την στήριξη της στην Ιντιφάντα που από σήμερα κάλεσε η Χαμάς κατά της απόφασης που προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εξέφρασε η Χεζμπολάχ

«Στηρίζουμε αυτό το κάλεσμα, το κάλεσμα για μία νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα. Η κλιμάκωση της αντίστασης, με τους Παλαιστίνιους να παραμένουν μέσα στην Παλαιστίνη, είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική απάντηση στην απόφαση των Αμερικανών», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές χώρες με πληθυσμό Παλαιστινίων ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Στην Αίγυπτο εκατοντάδες πολίτες έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες στο Κάιρο, μπροστά από την Ένωση Δημοσιογράφων.

Στην Άγκυρα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των Αμερικανών.

Και στην Ιορδανία, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία διαδηλωτές φώναζαν πως θα θυσιαστούν για την Παλαιστίνη.

Ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, κορυφαίο στέλεχος της Φάταχ διεμήνυσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. δεν είναι «ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη».

«Ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Παλαιστίνη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ και πρόσθεσε «ο πρόεδρος Αμπάς δεν θα συναντηθεί μαζί του εξαιτίας της ανακοίνωσης» του προέδρου Τραμπ.

Από το γραφείο του κ.Αμπας, δεν υπήρξε σχολιασμός ενώ ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μάικ Πενς και του Μαχμούντ Αμπάς, «αντιπαραγωγική».

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς μετά τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου. «Με αυτές τις οικτρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν εσκεμμένα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες», είχε πει ο κ.Αμπάς προχθές Τετάρτη.